«Eίναι ξεκάθαρο πως σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας έχουν φτάσει σε ένα ιστορικό υψηλό» δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης, Πάτρικ Μεζονέβ, επιβεβαιώνοντας την υψηλού κίνηση στήριξης της χώρας μας από το Παρίσι, να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά ένα από τα πιο σύγχρονα πλοία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, η φρεγάτα «FS Provence».
Ο ελλιμενισμός της γαλλικής φρεγάτας «FS Provence» στο λιμάνι του Πειραιά, εγκαινίασε τον οδικό χάρτη της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας που υπέγραψαν οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, την περασμένη Παρασκευή.
Πρόκειται για μια πανίσχυρη φρεγάτα τύπου FREMM, μήκους 142 μέτρων, με 6.000 τόνους εκτόπισμα και προηγμένα πυραυλικά συστήματα. Ένα πο τα μεγάλα της πλεονεκτήαμτα είναι το ραντάρ που διαθέτει, το οποίο έχει εμβέλεια 200 χιλ.
Η γαλλική φρεγάτα θα μείνει στο Πειραιά μέχρι τη Δευτέρα, οπού θα αποπλεύσει μαζί με την ελληνική φρεγάτα Θεμιστοκλής με προορισμό το Αιγαίο και την Κρήτη, όπου θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις μαζί με γαλλικά μαχητικά Rafale και με αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Όλα αυτά στο πλαίσιο της εφαρμογής των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που είχαν συμφωνηθεί στο πρώτο ταξίδι του Στρατηγού Κων/νο Φλώρου στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2021 και μπήκαν οι τελικές υπογραφές κατά την επίσημη επίσκεψή του Στρατηγού Thierry Burkhard στην Ελλάδα. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι στόχος των ασκήσεων είναι η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής κουλτούρας και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων δυνάμεων Ελλάδος και Γαλλίας, με σκοπό την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Αμέσως μετά η «FS Provence», θα βάλει πλώρη για την Τουλόν της Γαλλίας.
Τα χαρακτηριστικά των φρεγατών τύπου FREMM
Οι φρεγάτες τύπου FREMM είναι -όπως λένε Στρατιωτικές Πηγές- «το παρόν του γαλλικού πολεμικού ναυτικού». Πρόκειται για ευέλικτα stealth σκάφη νέας γενιάς, μεγάλης αντοχής, με προηγμένους αυτοματισμούς και βελτιστοποιημένη σύνθεση πληρώματος. Οι FREMM είναι τα νεότευκτα πολεμικά πλοία της πρώτης γραμμής του Γαλλικού Ναυτικού. Eπίσης έχουν εξαιρετικές δυνατότητες στον αντιαεροπορικό, αλλά και ανθυποβρυχιακό πόλεμο και εξοπλισμένο και με την ναυτική έκδοση των πυραύλων Scalp. Η συγκεκριμένη φρεγάτα έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και έχει μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμά της φτάνει τα 143 άτομα.
Διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα, όπως το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και το πυροβόλο Leonardo OTO Melara των 76 χιλιοστών, αλλά και μια πληθώρα πολυβόλων και άλλων φορητών οπλικών συστημάτων.
Αυτό που την ξεχωρίζει βέβαια είναι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι EXOCET, αλλά και οι τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Η συνεργασία Ελληνικού και Γαλλικού Ναυτικού
Ο πλοίαρχος της «Provence», Nικολά Βάντεμπρουκ μίλησε στους δημοσιογράφους για τη συνεργασία μεταξύ ελληνικού και γαλλικού ναυτικού, τονίζοντας ότι «Η συνεργασία της φρεγάτας « FS Provence» με το ελληνικό ναυτικό, ενσωματώνεται πλήρως στην διμερή στρατηγική συμφωνία που υπογράφηκε το 2021, αλλά υπήρχε πολύ νωρίτερα και ενισχύοντας την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών μας, ενισχύουμε την στρατηγικό οικοδόμημα και κυριαρχία της ΕΕ.»
Η φρεγάτα «Provence» είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές Ιανουαρίου, συνεισφέροντας στη πλέον μόνιμη γαλλική ναυτική εκπροσώπηση στην περιοχή, αλλά και στη στήριξη των δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση CHAMMAL ενάντια στην τζιχαντιστική τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο η γαλλική φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, συμμετείχε σε ασκήσεις με το αιγυπτιακό και το κυπριακό ναυτικό.
Η «Provence» πριν αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Πειραιά, έκανε μια σύντομη στάση στην Αστυπάλαια στις 26 Ιανουαρίου, ώστε οι Γάλλοι ναύτες να μπορέσουν να τιμήσουν τον σημαιοφόρο Hippolyte Bisson, αξιωματικό του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, που έχασε τη ζωή του το 1827, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο κυβερνήτης της FREMM, Νικολά Βάντεμπρουκ, παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ, υποδέχθηκε τον Υπουργό Eθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη.
«Η σημερινή επίσκεψή σας αποτελεί συνέχεια των σημαντικών αυτών επιτευγμάτων που αναδεικνύουν ότι οι δεσμοί των χωρών μας εδράζονται σε κοινές αξίες, την πίστη στην ελευθερία, τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Και ασφαλώς το σεβασμό και την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την κοινή μας επιδίωξη για σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.» δήλωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Υπουργός και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκαν για την αποστολή και τις δυνατότητες της Φρεγάτας, και ξεναγήθηκαν στους χώρους της.
Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ»
Ο πρέσβης της Γαλλίας, Πάτρικ Μεζονέβ, αναφέρθηκε και στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», το καμάρι του γαλλικού ναυτικού, όπου μαζί με την αεροναυτική του δύναμη, θα βρίσκεται τις επόμενες εβδομάδες στη Μεσόγειο και θα προχωρήσει σε κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές δυνάμεις. «Είναι μια ακόμα μια ευκαιρία για αλληλεπίδραση με τις ελληνικές δυνάμεις και στα μάτια μου είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και το πως η Γαλλία ολοένα στηρίζεται στην Ελλάδα για τις επιχειρήσεις αυτές.» δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης.
Το θηριώδες «Σαρλ Ντε Γκώλ» είχε στείλει και πάλι στη Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020 ο Γάλλος Προέδρος, Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης προκαλώντας τότε την οργή της Άγκυρας, που δεν βλέπει θετικά τη γαλλική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.