Μια «εξήγηση» για την παρουσία Καταδρομέων στα …Κύθηρα!

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 25/09/24 - 19:31

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Μία «περίεργη εικόνα» αντίκρισαν σήμερα όσοι παραβρέθηκαν (και όσοι στη συνέχεια είδαν το βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το ΥΠΕΘΑ), στις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της Απελευθερώσεως των Κυθήρων, που πραγματοποιήθηκαν στο μαγευτικό νησί, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια και του Καταδρομέα – Αλεξιπτωτιστή (έχει σημασία γι’ αυτό και τονίζουμε) Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη.

Αυτή η «περίεργη εικόνα» δεν ήταν άλλη από την παρουσία ενός μικτού αγήματος αποδόσεως τιμών αποτελούμενο από στρατιώτες με μπλε μπερέδες και καταδρομείς με πράσινους μπερέδες, οι οποίοι μάλιστα φορούσαν παλαιές εξαρτήσεις μάχης (τύπου «Βιετνάμ») και μάλιστα εμφανώς… «ταλαιπωρημένες», έφεραν τυφέκιο G3, καθώς και φουλάρι στο λαιμό με το έμβλημα του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών (αν το διακρίναμε καλώς).

Επειδή λοιπόν τα Κύθηρα ΔΕΝ έχουν μονάδα του Στρατού Ξηράς, πολύ περισσότερο των Ειδικών Δυνάμεων, των οποίων το προσωπικό φέρει εξαρτήσεις μάχης τύπου «γιλέκου» και φυσικά τυφέκιο Μ-16 ή την αραβίδα Μ-4, παρά μόνο ένα ολιγομελές Ναυτικό Κλιμάκιο, που στελεχώνει το Ναυτικό Παρατηρητήριο του νησιού, προκάλεσε εντύπωση αυτό το … «ανακάτεμα» στρατιωτών και καταδρομέων.

Τελικώς η «εξήγηση» είναι μάλλον απλοϊκή (όχι απλή), πρόχειρη και – κατά την προσωπική μας άποψη – θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί από τους υπευθύνους, καθόσον μάλιστα έγινε παρουσία ΥΕΘΑ και Καταδρομέα Α/ΓΕΕΘΑ.

Η πλησιέστερη προς τα Κύθηρα Φρουρά που θα μπορούσε να διαθέσει προσωπικό για στρατιωτικό άγημα, ήταν αυτή της Σπάρτης, όπου και η έδρα του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ), που ανήκει φυσικά στο Σώμα Εφοδιασμού – Μεταφορών (ΣΕΜ). Εκεί εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων ειδικοτήτων όλοι όσοι έχουν επιλεγεί για μάγειρες, οδηγοί κλπ όλων των άλλων Όπλων και Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και αυτών που έχουν επιλεγεί για τις Ειδικές Δυνάμεις. Στη Σπάρτη δηλαδή, στο ΚΕΕΜ, εκπαιδεύονται οι οδηγοί και οι μάγειρες όλων των Μονάδων Καταδρομών, Αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών και Αμφίβιων Καταδρομών των Ειδικών Δυνάμεων και της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου.

Επομένως, προφανώς για να βγει η «υποχρέωση» του αγήματος, επελέγησαν αριθμητικώς όσοι στρατεύσιμοι εκπαιδευόμενοι έπρεπε, ανεξαρτήτως του αν φορούσαν μπλε, πράσινα ή κόκκινα μπερέ. Τους έδωσαν σε όλους ομοιόμορφα εξαρτήσεις και όπλα που έχουν χρεωθεί για όσο χρόνο εκπαιδεύονται στο ΚΕΕΜ, και το άγημα έφυγε για τα Κύθηρα.

Τυπικώς όλα απολύτως νομότυπα και τυπικώς – επαναλαμβάνουμε – ουδέν πρόβλημα.

Όμως πιστεύουμε ότι πέραν από τους τύπους πρέπει κάπου να δίδετε προσοχή και στην ουσία. Ας έλθει κάποιος στη θέση του άσχετου παρατηρητή. Τι εικόνα δίδει ένα στρατιωτικό άγημα, τα μέλη του οποίου φορούν άλλοι μπλε, άλλοι πράσινο και πιθανόν άλλοι κόκκινο μπερέ;

Δίδει εικόνα στρατιωτικού αγήματος αποδόσεως τιμών αυτό ή παρελάσεως προσκοπικού τμήματος, όπου είναι λυκόπουλα, στρατοπρόσκοποι, ναυτοπρόσκοποι ανακατεμένα ανάλογα με το ύψος τους;

Ο υπογράφων, στις 6 Ιουνίου 2004, στους εορτασμούς για την 60η επέτειο της αποβάσεως της Νορμανδίας, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν ενώπιον προέδρων και αρχηγών κυβερνήσεων στο Αρρομάνς της Γαλλίας, είδε έκπληκτος να παρελαύνει ολιγομελές άγημα του Μικτού Λόχου Αποδόσεως Τιμών, με ανακατεμένους στρατιώτες με στολές του 1912, ναύτες και αεροπόρους, ενώ και η Μικτή Μουσική του ΓΕΕΘΑ, όπως είχε τότε προχείρως ονομαστεί, παρήλαυνε με ανακατεμένους μουσικούς και στολές. Ένα πράγμα επιεικώς για γέλια, που είχε τότε σχολιαστεί δυσμενώς (αλλά διακριτικώς) από ξένους, και των οποίων σχολίων είμαστε αυτήκοοι μάρτυρες. Ευτυχώς έκτοτε αυτό το ΕΚΤΡΩΜΑ δεν ξαναπαρουσιάστηκε, επομένως δεν ξαναείχαμε και αντίστοιχους σχολιασμούς.

Λίγη περισσότερη προσοχή στη «λεπτομέρεια» χρειάζεται, γιατί «εξ όνυχος τον λέοντα». Και πολλάκις στο πεδίο της μάχης, οι «λεπτομέρειες» κρίνουν και την έκβασή της.                     

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ