ΚΥΣΕΑ : Συνεδριάζει αύριο για τα μαχητικά F-35A και τα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα CAM Copter S-100

 
γγ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 15/07/24 - 21:00

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Συνεδριάζει αύριο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε, μετά από εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια, να αποφασίσει για την απόκτηση 20 σύγχρονων μαχητικών τεχνολογίας “stealth” F-35A από τις ΗΠΑ για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και 4 τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα CAM Copter  S-100 για τις αντίστοιχες του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Σημειώνεται ότι για αμφότερα τα προγράμματα αυτά ο κ. Δένδιας τα είχε παρουσιάσει (και «περάσει») από τη Βουλή στις 27 Ιουνίου 2024 και τώρα είναι πλέον απολύτως «ώριμα» για να εμφανιστούν ενώπιον του ΚΥΣΕΑ, να εγκριθούν, ώστε στη συνέχεια να αναλάβει η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επσνδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις και τη συμβασιοποίησή τους, ώστε στη συνέχεια να υπογραφούν.      

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των F-35A στη Βουλή, ο κ. Δένδιας είχε κάνει λόγω για την απόκτηση 20 μαχητικών του προαναφερθέντος τύπου, κόστους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί στην επίσημη απάντησή τους μέσω της επιστολής LOA (= Letter of Acceptance), που παρελήφθη από τη ΓΔΑΕΕ στις 10 Απριλίου 2024, αναφερόταν σε συνολικά κόστη επί της αρχικής εγκρίσεως των Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και Κογκρέσου για 40 F-35, δηλαδή αριθμό ισοδύναμο με δύο πολεμικές Μοίρες, όπως είχε ζητήσει να πληροφορηθεί η ΠΑ, με δυνητικό κόστος αγοράς ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (συμπεριλαμβανομένου κόστους αποκτήσεως αεροσκαφών, ΧΩΡΙΣ όπλα, εκπαίδευση, αναβάθμιση εγκαταστάσεων, εξομοιωτές πτήσεως και εδάφους, αρχικά ανταλλακτικά κλπ).

Το πρόγραμμα των τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων καθέτου από/προσνηώσεων για τέσσερα CAM-Copter τύπου S-100 για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού με τα οποία θα εφοδιαστούν οι νέες φρεγάτες τύπου FDI-HN, κλάσεως «Κίμων», συνολικού κόστους περίπου 41 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται τα πάντα (τα 4 συστήματα, προσωμοιωτής εκπαιδεύσεως, υπηρεσίες υποστηρίξεως, το σύνολο του φερόμενου από αυτά εξοπλισμού, «πακέτο» εκπαιδεύσεως του προσωπικού κλπ).

 Τέλος, στο αυριανό ΚΥΣΕΑ, μπορεί να περάσουν (και λέμε «μπορεί» γιατί το πρόγραμμα της ατζέντας του ΚΥΣΕΑ, που συντάσσεται από το πρωθυπουργικό γραφείο, δεν ανακοινώνεται προκαταβολικώς) και δύο άλλα επίσης «ώριμα» προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που και αυτά έχουν περάσει και εγκριθεί από τη Βουλή, και είναι η έναρξη της διερευνήσεως συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως (αν προχωρήσει) της φρεγάτας “Constellation”, που είναι της τάξεως των (μόλις) 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ως «έξοδα δικαιώματος συμμετοχής», καθώς και το πρόγραμμα της γενικής επιθεωρήσεως των κινητήρων των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνομένων Βλημάτων (πυραυλακάτων) κλάσεως «Λάσκος» και «Καβαλλούδης» αντιστοίχως, συνολικού κόστους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ