Κωνσταντίνος Ζιαζιάς: Επωφελής η «ανταλλαγή» των Σοβιετικών ΤΟΜΑ BMP-1 με τα γερμανικά ΤΟΜΑ ΜΑRDER, υπό προϋποθέσεις

 
Κωνσταντίνος Ζιαζιάς: Επωφελής η «ανταλλαγή» των Σοβιετικών ΤΟΜΑ BMP-1 με τα γερμανικά ΤΟΜΑ  ΜΑRDER

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ενημερώθηκε: 04/06/22 - 17:33

Επωφελής υπό προϋποθέσεις εκτιμά ότι είναι για τον στρατό μας η «ανταλλαγή» των Ρωσικής προέλευσης ΤΟΜΑ BMP-1 με τα γερμανικά ΤΟΜΑ  ΜΑRDER,  υπό προϋποθέσεις ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιαζιάς. Δείτε την ανάρτησή του στο facebook:

Από καθαρά στρατιωτικής απόψεως η «ανταλλαγή» των ΤΟΜΑ BMP-1 με γερμανικά ΤΟΜΑ MARDER , φαίνεται ειναι προς την σωστή κατεύθυνση για τον Στρατό μας τόσο από επιχειρησιακής απόψεως , όσο και από απόψεως λειτουργικότητας και διαθεσιμότητας  των μέσων  , με κυρία προϋπόθεση βέβαια πρώτα να παραλάβουμε λειτουργικά και επιχειρησιακά τα γερμανικά ΤΟΜΑ, με τα πυρομαχικά τους , τους Σταθμούς Ασυρμάτου και τον προβλεπόμενο οπλισμό, δηλαδή τα οχήματα να είναι πλήρως επιχειρησιακά, άμεσα διαθέσιμα («turn key») στον Ελληνικό Στρατό και να παραχωρούνται για χρήση εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας, οπουδήποτε η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί, χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό, επιχειρησιακό, λειτουργικό ή νομικό περιορισμό  ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΒΜΡ-1 .

Υποψη ότι τα γερμανικά ΤΟΜΑ ,βρίσκονται εδώ και 15 χρόνια  σε μακρά εναποθήκευση μετα την απόσυρση τους από τον Γερμανικό Στρατό , και απαιτείται σημαντικός χρόνος για να καταστούν επιχειρησιακά και βέβαια θα απαιτηθούν και σημαντικές πιστώσεις .Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλά και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά, απλά να διευκρινιστεί ποιος θα πληρώσει για αυτό.

Είναι γεγονός τα Σοβιετικής προέλευσης ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 (πρώτη η Σοβιετική Αμυντική Βιομηχανία το 1967 σχεδίασε ΤΟΜΑ, το BMP-1 ), αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα συντήρησης και διαθεσιμότητας . Τα οχήματα πρωτοεμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης για πρώτη φορά το 1973, στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όπου αποδείχτηκαν παγίδες θανάτου για τα πληρώματά τους. Όμως αυτά τα Τεθωρακισμένα Οχήματα  διέθεσε η πατρίδα στον Στρατό μας και αυτά αξιοποίησε επιχειρησιακά , τα διατήρησε λειτουργικα με «νύχια και με δόντια» , χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού που τα υπηρετούσε και τα υπηρετεί  και σήμερα συμμετέχουν επιχειρησιακά στην άμυνα ευαίσθητων περιοχών της χώρας μας . 

Το ΒΜΡ-1 δεν είναι άρμα , ούτε χρησιμοποιείται ως άρμα από διάφορες χώρες , όπως ανέφερε κάποιος συνάδελφος . Πράγματι έχει πυροβόλο 73 χιλ. ,  Το οποίο όμως πυροβόλo , όσοι έχουμε εκτέλεση βολή και με δυσμενείς  καιρικές συνθήκες και έχουμε διεξάγει ασκήσεις,  έχουμε διαπιστώσει ότι είναι χαμηλής πίεσης, δεν έχει σταθεροποιητή και τα σκοπευτικά του ανάγονται στη δεκαετία του ‘60.  Ο ρυθμός βολής είναι πολυ μικρός μόλις 2 βλήματα το λεπτό και τα επίπεδα ευστοχίας πολυ χαμηλά και επηρεάζονται  πολύ απο την ταχύτητα του ανέμου , χωρίς δυνατότητα διόρθωσης πέραν των πρακτικών μεθόδων διόρθωσης βολής . Η εργονομία του δεν ειναι φιλική προς το πλήρωμα  .

Το σοβιετικό ΤΟΜΑ υποστήριζε ένα επιχειρησιακό δόγμα που στηριζόταν στην μαζική χρησιμοποίηση ,στους μεγάλους αριθμούς και σε αναλώσιμα μέσα… άρα και των επιβαινόντων. Σε κάθε περίπτωση, το να εστιάζεται σήμερα  η συζήτηση στο διαμέτρημα του πυροβόλου των BMP-1 και των Marder, είναι άνευ νοήματος. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε ένα όπλο (πυροβόλο) σημασία δεν έχει μόνο το διαμετρημα αλλά ο Όγκος Πυρος, δηλαδή  το ειδος του βλήματος επί τον αριθμό βλημάτων στη μονάδα του χρόνου και βέβαια η ευστοχία . 

Για την ιστορία πλέον οφείλω να αναφέρω ότι σήμερα δεν  θα υπήρχαν BMP-1 εάν είχαν αναπτυχθεί τα ΤΟΜΑ “Κένταυρος”, τα οποία θα μπορούσαν να καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αξιοπρεπέστατα, ενώ η υποστήριξή τους θα γινόταν με λελογισμένο κόστος εντός της χώρας. Το εν λόγω ΤΟΜΑ αναπτύχθηκε με επιτυχία την δεκαετία του 2000, έγιναν από την ΕΛΒΟ διορθώσεις με βάση τις παρατηρήσεις των επιχειρησιακών αξιωματικών του Στρατού, αλλά δυστυχώς η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να αγοραστούν ΤΟΜΑ Marder   από τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού, χωρίς όμως επιτυχή κατάληξη για τον Στρατό μας .

Προσωπικά , αν σήμερα ήμουν Διοικητής Μονάδος και με ρωτούσαν  : «Επιθυμείς την αντικατάσταση των ΒMP-1 με ένα άλλο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης ;» , η απάντηση θα ήταν καταφατική χωρίς ενδοιασμό .

Το γερμανικής κατασκευής Marder 1A3/5, αν κι επίσης παλιάς σχεδίασης, εντούτοις είναι ανώτερο σε σχέση με το ΒΜΡ-1 και προσφέρει ανώτερη προστασία στους επιβαίνοντες στρατιώτες. Η φιλοσοφία κατασκευής τους είναι πολύ κοντά στα Leopard 1A5 του Στρατού μας , και οι τεχνικοί μας δεν θα δυσκολευτούν καθόλου να τα εντάξουν στις Μονάδες, ενώ η όποια εκπαίδευση θα είναι απλή και σε μικρό χρονικό διάστημα. Διαθέτει πυροβόλο 20 χιλ. , με ταχυβολια 880 διατρητικά βλήματα το λεπτό , δηλαδή τεράστια ισχύ πυρός . 

Βεβαίως και δεν αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας αφού πρόκειται για οπλικά συστήματα της δεκαετία του ’80  . Όμως, προσφέρουν καλύτερη θωράκιση από τα ΒΜΡ που θα αντικαταστήσουν, μεγαλύτερη ασφάλεια και επιπλέον ταχύτητα και βέβαια καλύτερα όργανα σκοπεύσεως και νυχτερινού αγώνα .

Ουσιαστικά θα είναι το πρώτο ΤΟΜΑ που εισέρχεται  σε υπηρεσία  του Στρατού μας  μετά το ΑΜΧ-10, καθώς το ΒΜΡ-1 δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως είχε και κάποια αξιόλογη απόδοση στο πεδίο . 

Δυστυχώς, ο  Στρατός μας ποτέ δεν κατάφερε να αποκτήσει ενα νέο τεθωρακισμένο όχημα για να συνεργαζεται με τα Leo2HEL και τα Leo2A4 . Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, να έχουμε το καλύτερο άρμα μάχη το Leo2HEL κι αυτό να έχει σαν συνοδεία το ΤΟΜΠ Μ113Α2. 

Το θέμα είναι οτι ο Στρατός μας και ειδικα ο Βασιλιάς των Όπλων μας το Πεζικό  χρειάζεται από χρόνια τώρα  ένα ΤΟΜΑ. Η “περιπέτεια” του ΒΜΡ-3 δεν απέδωσε , ενώ ο Ελληνικος Στρατός απέρριψε και τα Marder 1A1 που κάποτε είχαν προταθεί. Την δεκαετία που μας πέρασε, υπήρχε μια διευρυμένη προσπάθεια εξεύρεσης μεταχειρισμένων TOMA M2 Bradley από τον Αμερικανικό Στρατό χωρίς όμως αίσιο τέλος λόγω οικονομικών προβλημάτων ………….. . Η «ανταλλαγή» αυτή  βέβαια είθε να μην γίνει η αιτία διακοπής της διαδικασίας προμήθειας του νέου ΤΟΜΑ ,που αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη, για το Πεζικό μας.

Γενικα νομίζω ότι είναι υπερβολή να λέμε δημόσια ότι αν αντικαταστήσουμε τα ΒΜΡ-1 με ΜΑRDER ,θα έχουμε  «απομείωση της μαχητικής ικανότητας των ΕΔ» , προφασιζόμενοι λόγους επιχειρησιακούς και τεχνικούς που μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα και έγκαιρα . Αν βέβαια αποσυρθούν τα ΒΜΡ-1 και δεν τα αντικαταστήσουν με τα Γερμανικά TOMA , στους αντίστοιχους επιχειρησιακούς χώρους ,τότε ναι θα υπάρξει σχετική απομείωση . Όμως οφείλουμε να έχουμε την δέουσα εμπιστοσύνη και σεβασμό  στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στον Αρχηγό του Στρατού μας , ο οποίος είναι αριστος γνωστης του θέματος . 

Βέβαια εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι Γερμανοί με την διάθεση του ΤΟΜΑ MARDER στην Χώρα μας , πέραν της εξυπηρέτησης της Ουκρανίας , χωρίς να εμπλακεί η ίδια με την Ρωσία , εξυπηρετεί και τα δικά της εξοπλιστικά προγράμματα , για αυτό η «ανταλλαγή» αυτή των οπλικών συστημάτων πρέπει να γίνει με καθαρά όρους στρατιωτικούς , επιχειρησιακούς και όχι πολιτικούς ……. Αντί να κατηγορούμε  τη Γερμανία που υπηρετεί τα συμφέροντα της αμυντικής της βιομηχανίας, καλυτερα είναι να ασχοληθούμε με το τι θα κάνουμε με τη δική μας. 

Σε ότι αφορά την πολιτική διάσταση του θέματος , συμφωνώ με την καταδίκη της Ρωσίας για την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανίας, αλλά διαφωνώ  με την άμεση εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας με την αποστολή οπλισμού . Για την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία υπάρχουν επιφυλάξεις ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη που την έχουν χαρακτηρίσει «κίνηση υψηλού ρίσκου» και έτσι πραγματικά είναι . Όμως εξωτερική πολιτική ασκεί η νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση , η οποία σίγουρα γνωρίζει περισσότερα δεδομένα της διεθνους πολιτικοστρατιωτικης κατάστασης και βέβαια εκ του μελλοντικού αποτελέσματος θα κριθεί και πιστεύω και εύχομαι να είναι προς όφελος της Πατριδος .

Βέβαια σήμερα το λυπηρό είναι ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν την  μέθοδο της μισής αλήθειας για για να υποστηρίξουν την επιχειρησιακή ύπαρξη των Σοβιετικών ΒΜΡ-1  στον Στρατό μας είτε από άγνοια διοτι φαίνεται το έχουν δει μόνο από φωτογραφία  ,είτε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Και βεβαια οι πολιτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν λεπτομέρειες . Όταν, όμως, τέτοιες “υπάρξεις οπλικών συστημάτων ” υποστηρίζονται δημόσια από εν αποστρατεία συναδελφους εγείρεται ερώτημα εάν δεν γνωρίζουν τα υπόψη οπλικά συστήματα  ή ειναι τόσο κομματικά ιδιοτελείς  και εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το θέμα  της προμήθειας- ανταλλαγής  των υπόψη  ΤΟΜΑ δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση , ομιλώ για αυτή καθεαυτή την ανταλλαγή των ΤΟΜΑ και όχι για το πολιτικό θέμα της αποστολής των ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία .

Το τραγικό αλλά και οξύμωρο του όλου θέματος  είναι  ότι η ενημέρωση σχετικά με αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία έγινε από τους Γερμανούς και όχι από την ελληνική πλευρά , όπως προβλέπεται και είθισται .  Η προβλεπόμενη, θεσμικά νόμιμη διαδικασία για την αποστολή οπλικών συστημάτων εκτός της Χώρας μας είναι η εξής: Διατυπώνει το αίτημα η Κυβέρνηση. Συνεδριάζει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) του ΓΕΣ και εισηγείται στο ΣΑΓΕ. Μετά συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και εγκρίνει την εισήγηση. Μετά ενημερώνεται η Βουλή και συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή το Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και λαμβάνει την τελική απόφαση. Αυτά όμως ισχύουν σε κράτη που λειτουργούν οι θεσμοί………………………

Εδώ θα ήθελα να επαναλάβω  ότι όλα τα ανατολικού τύπου οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας , αν και πεπαλαιωμένα και μη δυνάμενα προς το παρόν να αντικατασταθούν , είναι ΚΡΙΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ