Την εξομοίωση των μισθών των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) με εκείνο των συναδέλφων τους των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ), καθώς και αποκατάσταση της αδικαιολόγητης μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των σπουδαστών των παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των συναδέλφων τους των αντίστοιχων παραγωγικών Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ.Ιωάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας προς τους Ναυτικούς Δόκιμους, στο πλαίσιο της επισκέψεώς του στη Σχολή τους στον Πειραιά.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο ΥΦΕΘΑ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος αξιωματικός, επισημαίνοντας τις μοναδικές δυνατότητες που παρέχει η Σχολή τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και τις τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται μετά την αποφοίτηση.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο κ.Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, που βρίσκονται υπό επεξεργασία και αποσκοπούν στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως, στη δημιουργία νέων ευκαιριών στη Σχολή, αλλά και στην άρση των μισθολογικών αδικιών που εντοπίζονται τόσο μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και μεταξύ των σπουδαστών, όπως ήδη προαναφέραμε.
Αξίζει να σημειωθεί και μία ενδεικτική «λεπτομέρεια» της επισκέψεως του Υφυπουργού στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ως είθισται σε επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας σε μονάδες κάποιου Κλάδου, αυτοί συνοδεύονται από τους αρχηγούς των Κλάδων αυτών ή κάποιον άλλο ανώτατο αξιωματικό. Χθες λοιπόν ο ΥΦΕΘΑ μετέβη μόνος του στη Σχολή, όπου έγινε δεκτός από τον Διοικητή της Υποναύαρχο Σασιάκο ΠΝ, καθώς λόγω της διεξαγωγής της μεγαλύτερης εθνικής, διακλαδικής, ασκήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων ’23», δεν μετέβη ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, κατόπιν συνεννοήσεώς του με τον κ.Κεφαλογιάννη, αφού έτσι και αλλιώς στη Σχολή υπήρχε ναύαρχος για να τον υποδεχτεί και να τον συνοδεύσει – ο Διοικητής της – και ο Αρχηγός παρέμεινε παρακολουθών (και συμμετέχων) στην άσκηση.
«Η ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων», όπως δήλωσε ο ΥΦΕΘΑ και την ανακοίνωσε μιλώντας προς τους Ναυτικούς Δόκιμους, έχει ως εξής:
- «Πρώτον, προχωρούμε στην απλούστευση της διαδικασίας διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με στόχο την ολοκλήρωση της έγκρισης σκοπιμότητας των ερευνητικών προγραμμάτων σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, προχωρούμε μέχρι το τέλος του έτους στην αναθεώρηση των Οργανισμών των ΑΣΕΙ με απλές και σαφείς προβλέψεις για την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων.
- Δεύτερον, προχωρούμε στη δημιουργία αυτοδύναμων διδακτορικών προγραμμάτων από τα ΑΣΕΙ. Είναι αδιανόητο τα μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ να είναι επιβλέποντες σε διδακτορικά των ΑΕΙ και να μη μπορούν να επιβλέψουν την εκπόνηση διδακτορικών κατά αυτόνομο τρόπο στα ΑΣΕΙ – κάτι που θα αναβάθμιζε σημαντικά το ερευνητικό έργο, και κατ’ επέκταση, το κύρος των Σχολών.
- Τρίτο, προχωρούμε στην απλούστευση της χρονοβόρας διαδικασίας έγκρισης και ανανέωσης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με αλλαγή της σχετικής πρόβλεψης του ν. 3187, μια διαδικασία η οποία απαιτεί σήμερα για να ολοκληρωθεί δύο έως τρία έτη.
- Τέταρτο, προχωρούμε στη θέσπιση της δυνατότητας για την επ’ αμοιβή απασχόληση του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού στα αυτοχρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα των ΑΣΕΙ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε εξειδικευμένους αξιωματικούς να ενεργοποιηθούν στο ερευνητικό έργο των ΑΣΕΙ.
- Πέμπτο, ενισχύουμε την εξωστρέφεια των ΑΣΕΙ μέσω της επικαιροποίησης των Οργανισμών των Σχολών, έτσι ώστε να καταστεί πιο εύκολη η πρόσκληση άξιων επιστημόνων που θα συμβάλλουν στο εκπαιδευτικό έργο.
- Έκτο, προχωρούμε στην ένταξη των ΑΣΕΙ στο ηλεκτρονικό σύστημα διδακτικών συγγραμμάτων, γνωστό ως ΕΥΔΟΞΟΣ, με στόχο να αποκτήσουν οι φοιτητές των παραγωγικών σχολών μας πρόσβαση σε ποιοτικά συγγράμματα και σύγχρονη βιβλιογραφία. Για τον ίδιο λόγο προχωρούμε στην ένταξη των ΑΣΕΙ στην Κοινοπραξία των Εθνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
- Έβδομο, συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Οικονομικών για την ικανοποίηση δύο διαχρονικών και δίκαιων αιτημάτων. Πρώτο, την εξομοίωση των μισθών των μελών ΔΕΠ των ΑΣΕΙ με εκείνο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και δεύτερο την αποκατάσταση της αδικαιολόγητης μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των Σχολών των ΕΔ και εκείνων των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες της ηγεσίας του Υπουργείου επιβάλλονται πριν και πάνω απ’ όλα από τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία δεν επιτρέπεται ηθικά και ουσιαστικά να έχουμε δύο διαφορετικές κατηγορίες ΑΕΙ, δύο κατηγορίες μελών ΔΕΠ και δυο κατηγορίες σπουδαστών ΑΕΙ».