Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το 20ο αναβαθμισμένο F-16V από τη Lockheed Martin και την ΕΑΒ

 
dd

Ενημερώθηκε: 04/07/24 - 15:57

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το 20ο αναβαθμισμένο F-16V Viper από τις Lockheed Martin και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), στις εγκαταστάσεις της τελευταίας, στο Σχηματάρι Βοιωτίας, ενώ η Lockheed Martin υποστήριξε χθες ότι ήδη 16 μαχητικά βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ σε διαφορετικές φάσεις της αναβαθμίσεως και ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουν παραδοθεί περισσότερα F-16V από το αναμενόμενο, καλύπτοντας έτσι τις σημερινές καθυστερήσεις παραδόσεων.

Η προαναφερθείσα παράδοση, που ενισχύει έτι περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, ανεβάζει στο περίπου 25% του συνόλου των παραδόσεων του προγράμματος, που ανέρχεται – ως γνωστόν – στα 82 μαχητικά της Π.Α., από τα 84 που ήταν αρχικώς το πρόγραμμα, καθώς στο μεταξύ έχουν απολεσθεί  δύο εξ αυτών, ΠΡΟΤΟΥ αναβαθμιστούν.

Το 20ο παραληφθέν F-16V απογειώθηκε από την επικοινωνούσα με τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ Αεροπορική Βάση της Τανάγρας και προσγειώθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη, όπου και εντάχθηκε στη δύναμη της 340 Μοίρας (με κωδικό κλήσεως: «Αλεπού»). Η 340 Μοίρα είναι η δεύτερη Μοίρα της ΠΑ που θα επιχειρεί με τα F-16V, μετά την αδελφή Μοίρα 343 «Αστέρι», που είναι η πρώτη.

Αμφότερες οι προαναφερθείσες Μοίρες εδρεύουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης και αυτή τη στιγμή επιχειρούν τόσο με τα παλαιότερα και υπό αναβάθμιση F-16C/D Block.52+, που σταδιακώς και με προγραμματισμό δίδονται προς αναβάθμιση στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, όσο και με τα ήδη 20 αναβαθμισμένα F-16V που έχουν μοιραστεί σε αυτές, ανεξαρτήτως του σε ποια Μοίρα ανήκαν πριν. Για παράδειγμα το 20ο παραληφθέν F-16V που εντάχθηκε στη δύναμη της 340 Μοίρας, προηγουμένως – ως F-16C Block.52+ - ανήκε στην 343 Μοίρα.

Μετά την παράδοση και του 24ου F-16V στις 340 και 343 Μοίρες της Σούδας, θα αρχίσει να παραλαμβάνει F-16V και η τρίτη πολεμική Μοίρα της Π.Α., που θα επιχειρεί στο μέλλον με τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού, η ιστορική (είναι η τρίτη αρχαιότερη της Π.Α.), η 337 Μοίρα «Φάντασμα», που εδρεύει στην 110 Π.Μ., στην Αεροπορική Βάση Λαρίσης και σήμερα επιχειρεί επίσης με F-16C/D Block.52+.

Έτσι βλέπουμε ότι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σχεδόν, αλλά με προγραμματισμό παραλαμβάνουν τα F-16V δύο τώρα (και τρεις στο εγγύς μέλλον) πολεμικές Μοίρες της Π.Α., την ίδια ώρα που συνεχίζουν κανονικώς τις καθημερινές επιχειρησιακές τους δραστηριότητες (εκπαίδευση, ετοιμότητες, συμμετοχή σε ελληνικές και διεθνείς ασκήσεις κλπ) με την παλαιότερη έκδοση του μαχητικού και εκπαιδεύουν το προσωπικό τους και στη νέα έκδοση. Κάτι που μόνο πολύ δυνατές Αεροπορίες μπορούν να πραγματοποιήσουν παγκοσμίως.        

Αναφορικώς με την παράδοση του 20ου F-16V, ο Αντιπρόεδρος του Integrated Fighter Group της Lockheed Martin O.J. Sanchez, δήλωσε τα εξής: «Η Lockheed Martin είναι περήφανη που συνεργάζεται με την ΕΑΒ για την αναβάθμιση των F-16 στην προηγμένη διαμόρφωση Viper ως μέρος των λύσεών μας, 21st Century Security®, για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», προσθέτοντας: «Αυτές οι αναβαθμίσεις διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες που ενισχύουν το ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την διαλειτουργικότητά του, καθώς στις ειρηνευτικές και αποτρεπτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα παρουσίασε μία καθυστέρηση στις παραδόσεις, της τάξεως των 3-4 μαχητικών, αλλά όπως επισημαίνει η Lockheed Martin, σε χθεσινό δελτίο τύπου «…αναβαθμίζει 84 αεροσκάφη F-16 στη διαμόρφωση Viper, με στόχο την ολοκλήρωσή του προγράμματος μέχρι το 2027. Οι εργασίες για τα αεροσκάφη πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ, με την καθοδήγηση των ομάδων της Lockheed Martin που βρίσκονται τόσο στους χώρους στην ΕΑΒ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με 16 ακόμα αεροσκάφη σε εξέλιξη προς αναβάθμιση σε διαμόρφωση Viper, επιπλέον αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν κατά τη διάρκεια του έτους (Σ.Σ.: η υπογράμμιση δική μας). Η συνεργασία αυτή ενισχύει τη διαλειτουργικότητα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και περιλαμβάνει προηγμένες βελτιώσεις ασφάλειας και συστημάτων, όπως το ραντάρ APG-83 και το σύστημα αυτόματης αποφυγής σύγκρουσης εδάφους. Η Lockheed Martin έχει αποφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε οικονομικά οφέλη στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέσω αυτής της μακροχρόνιας συνεργασίας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ