Σε ελληνικά μέρη που δεν είναι κοντά στην Εκκκησία ακούγεται η φράση "σκασίλα μου" αλλά όχι στην Εκκκλησία. Αυτή τη διαπίστωση ...έκανε σε συνενέτευξή του ο επικεφαλής του Γραφείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (η οποία πρόσκειται στους Ρώσους) στους Ευρωπαϊκούς Διεθνείς Οργανισμούς Επίσκοπος Μπαρισέφσκ, Βίκτωρ με αφορμή τα όσα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τη διακοπή της μνημόνευσής του από τη Μόσχα. «Η έκφραση αυτή συνήθως χρησιμοποιείται στην Ελλάδα σε μέρη που δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία. Και το γεγονός ότι ο εν ενεργεία Προκαθήμενος της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως δε δίστασε να προφέρει τέτοια λόγια, δείχνει αναμφισβήτητα ότι οι εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν οφείλονται σε τίποτε άλλο παρά σε προσωπικές φιλοδοξίες του ιδίου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δε χορήγησε τον Τόμο στηριζόμενος στους κανόνες της Εκκλησίας, αλλά στη λογική της έκφρασης που χρησιμοποίησε: «σκασίλα μου», είπε ο κ. Βίκτωρ.
Εξηγώντας τη θέση του τόνισε ότι δε μπορεί παρά να «κάτσει να σκάσει» ο άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται για την ενότητα της Εκκλησίας σε εκπλήρωση της έκκλησης του Χριστού «ἵνα πάντες ἓν ὦσιν». Δε μπορεί να «μη σκάει», να αδιαφορεί δηλαδή για τη θέση άλλης τοπικής Εκκλησίας, η οποία είναι μάλιστα και η πλέον πολυάριθμη και ακριβώς αυτή που σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις του ιδίου διεκδικεί την υπεροχή.
Σε τελική ανάλυση ούτε ένας χριστιανός δε μπορεί να μιλάει έτσι για την ευχαριστιακή ενότητα. Διότι αν γενικεύσουμε τα λόγια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τι αποτέλεσμα θα έχουμε; Θα έχουμε να κάνουμε με μια φρικτή βλασφημία που δεν έχει τίποτε το κοινό με τον χριστιανισμό.
"Αν ρωτούσαμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ποια είναι η στάση του έναντι στο γεγονός ότι το Σώμα του Χριστού υποφέρει εξαιτίας της διαίρεσης που προέκυψε με δική του υπαιτιότητα, τι θα απαντούσε;
Φοβάμαι καν να το σκεφτώ, αλλά κάτι μου λέει ότι θα έλεγε αυτό που έχει ήδη πει: «Σκασίλα μου!». Κι εμείς όμως θα «κάτσουμε να σκάσουμε», γιατί καιγόμαστε» και «νοιαζόμαστε». Διότι, «αν ένα μέλος πάσχει, όλα τα μέλη πάσχουν μαζί του» (Α΄ Κορ. 12:26).
Όσο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να προσπαθούσε να δείξει τη στάση του απέναντι στο μεγαλύτερο μέρος του ορθόδοξου κόσμου, βλέπουμε μόνο ένα πράγμα - έναν άνθρωπο πάσχοντα και πλανημένο, ο οποίος με τα λόγια και τις πράξεις του απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από τον Χριστό" ,ανέφερε.