Γάλλοι και Αμερικανοί «ναυμαχούν» για τις ελληνικές κορβέτες - Τι θα καθορίσει την τελική απόφαση

 
Κορβέτες Gowind

Ενημερώθηκε: 17/02/22 - 20:36

Σκληρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις γίνονται σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Άμυνας με Γάλλους και Αμερικανούς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο οικονομικός σχεδιασμός που αφορούσε την αγορά κορβετών έχει υποστεί αλλαγές, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, συνεπώς το προβλεπόμενο κονδύλι για τις κορβέτες έχει μειωθεί.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τις κορβέτες δεν θα οριστικοποιηθούν το πρώτο τετράμηνο του έτους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής: «Οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους 4 ακόμα νέα, μικρότερα, πλοία επιφανείας με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Πρόκειται με άλλα λόγια, και σε αντίθεση με αυτά τα οποία άκουσα κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι εάν η Γαλλία μειώσει την τιμή των κορβετών ανάλογα με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, τότε πιθανότατα η Ελλάδα θα επιλέξει το γαλλικό πρόγραμμα των κορβετών. Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις και για την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης και την αγορά μιας ακόμα φρεγάτας FDI ΗΝ Belharra, η οποία θα παραδοθεί το 2027 στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Υπό αυτές τις συνθήκες το ελληνικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται εν αναμονή όχι μόνο αποφάσεων αλλά και νέων προτάσεων που θα αξιολογηθούν εκ νέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Naval Group, ετοιμάζεται να καταθέσει νέα καλύτερη προσφορά, προκειμένου να «κλειδώσει» το πρόγραμμα των ελληνικών κορβετών. Nα θυμίσουμε ότι η αρχική πρόταση των Γάλλων περιλάμβανε 5 πλοία με κόστος περίπου 1,8 δις ευρώ.

Τα χαρακτηριστικά των κορβετών Gowind

H Gowind σύμφωνα με αναλυτές είναι μια πολύ ισχυρή μαχητική μονάδα επιφανείας, με stealth χαρακτηριστικά, πλήρως διαλειτουργική με τα συστήματα ΝΑΤΟ, εξοπλισμένη με τα δοκιμασμένα συστήματα μάχης (SETIS) των φρεγατών FREMM που βρίσκονται σε υπηρεσία με το Γαλλικό Ναυτικό, όπως επίσης και με τις φρεγάτες νέας γενιάς FDI που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή, σε εκτέλεση παραγγελίας. Επίσης προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο δοκιμασμένων και υπερσύγχρονων συστημάτων για επιχειρήσεις ASW, ASuW, AAW στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Το πρώτο πλοίο της κλάσης παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό μόλις 36 μήνες μετά την παραγγελία. Ο σχεδιασμός και η βιομηχανική διαδικασία είναι πλήρως εξασφαλισμένες. H Naval Group, αναπτύσσει όλες τις απαιτούμενες εκείνες τεχνολογίες, για να προτείνει μια ισχυρή μαχητική μονάδα επιφανείας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του Αιγαίου, με εξοπλισμό που την καθιστά ικανή να αντιμετωπίζει κάθε είδους απειλή.

Τα συστήματα μάχης

Η Gowind διαθέτει αισθητήρες και οπλικά συστήματα τελευταίας γενιάς, με δυνατότητα να αντιμετωπίζουν κάθε είδους συμβατική ή ασύμετρη απειλή, σε ανοιχτά ή ενάλια θαλάσσια περιβάλλοντα. Τα περισσότερα από τα συστήματα των Gowind που προτείνονται είναι κοινά με τις FDI HN. Για παράδειγμα, η πλειονότητα των αισθητήρων και των οπλικών συστημάτων είτε είναι κοινά, είτε ανήκουν στην ίδια οικογένεια προϊόντων

Το σύστημα μάχης της Gowind, ολοκληρώνεται μέσω του συστήματος μάχης SETIS. Δοκιμασμένο σε εν πλώ επιχειρήσεις υψηλής έντασης, με τις φρεγάτες του Γαλλικού Ναυτικού, με ανάπτυξη οδηγούμενη από τις απαιτήσεις του τελευταίου, το SETIS επί των Gowind, παρέχει στους χρήστες του την ακριβέστερη και πιο καθαρή τακτική επιχειρησιακή εικόνα καθώς και αποτελεσματική και ασφαλή αντίδραση των οπλικών συστημάτων. Χάρη στην κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία και τις βασικές αρχές (π.χ. κοινή διαδικασία αξιολόγησης απειλών και κατανομής οπλικών συστημάτων), οι χειριστές και το προσωπικό συντήρησης θα αλλάζουν εύκολα από το ένα πλοίο στο άλλο.

Χάρη στο κοινό, διαλειτουργικό μεταξύ των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού μέσω κοινών συστημάτων επικοινωνιών, το SETIS ενσωματώνει επίσης τις ζεύξεις και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ που ταιριάζουν στα Rafale της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με το ίδιο απαιτητικό επίπεδο απόδοσης που απαιτούνται για τις γαλλικές FDI και τα γαλλικά Rafale. Το SETIS αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά αυτών των εκτεταμένων κοινών δυνατοτήτων επιχειρήσεων Πολεμικού Ναυτικού & Πολεμικής Αεροπορίας.

Εάν απαιτηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, οι προσομοιωτές που προσφέρονται από τη Naval Group, για την εκπαίδευση στο SETIS των χειριστών του CIC, θα δώσουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν τα πληρώματα και των FDI HN και των Gowind.

Η Naval Group, όπως λέει, μπορεί να προσφέρει ένα ευέλικτο πρόγραμμα εκπαίδευσης πληρωμάτων ΠΝ και στα δύο πλοία και όταν τα σενάρια απαιτούν σύμπτωση, υπάρχει δυνατότητα να παρασχεθεί ταυτόχρονη εκπαίδευση.

Ομοιότητες Belharra-Gowind

Παρά το ότι διαθέτει μικρότερο μέγεθος, η Gowind ακολουθεί τα ίδια πρότυπα ΝΑΤΟ, ως προς τον σχεδιασμό, με την FDI, για την ασφαλή επιχειρησιακή χρήση, ανάκτηση και μεταφορά του βαρέως τύπου ελικοπτέρου, MH-60 ROMEO.

Τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, αναπτυγμένα από οποιοδήποτε πλοίο, εκ των δύο τύπων, μπορούν να ανεφοδιαστούν, να επιχειρήσουν μετά από γρήγορη εντολή ή να φιλοξενηθούν το ίδιο καλά και στους δύο τύπους των πλοίων.

Η Gowind, διαθέτει το ίδιο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλατφόρμας με αυτό που διαθέτει η FDI HN. Οι κοινές και φιλικές προς το χρήστη διεπαφές μηχανών, θα προσφέρουν στους χειριστές όχι μόνο μια εύκολη εκπαίδευση, αλλά και την ευελιξία να αλλάζουν εύκολα από τη Gowind στην FDI HN και αντίστροφα, εάν απαιτηθεί. Επίσης, είναι εφοδιασμένη με την ίδια σειρά Κύριας Μηχανής και αδρανειακών μονάδων με αυτές που διαθέτει η FDI HN, διευκολύνοντας έτσι την εκπαίδευση των μηχανικών χειριστών, και βελτιστοποιώντας τη συντήρηση των συστημάτων και στους δύο τύπους πλοίων.

Η Gowind και η FDI HN έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με απαιτητικά στρατιωτικά πρότυπα. Τα κοινά σημεία στη διάταξη των διαμερισμάτων, τη διανομή και τους τύπους του πυροσβεστικού εξοπλισμού καθώς και των βοηθητικών συστημάτων θα διευκολύνουν την εκπαίδευση του πληρώματος και τη συντήρηση και των δύο τύπων πλοίων.

Στρατιωτικές Πηγές πάντως εκτιμούν ότι ο επανεξοπλισμός της Ελλάδας, οδήγησε τις δυτικές χώρες να προσπαθούν να εξσφαλίσουν ένα καλό συμβόλαιο για τις αμυντικές τους βιομηχανίες. Μέχρι στιγμής την κούρσα των εξοπλισμών στην Ελλάδα οδηγούν η Γαλλία και η Αμερική. Εφόσον η τελική απόφαση για το πρόγραμμα των κορβετών είναι υπέρ των Γάλλων, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί πως θα έρθει σε ισορροπία με την υπερδύναμη και σύμμαχο μας ΗΠΑ.

Πηγές από το Υπουργείο Άμυνας εκτιμούν ότι σε αυτή τη περίπτωση η Ελλάδα θα προχωρήσει την υπόθεση αγοράς των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35, με δεδομένο ότι θα δεχτεί μια καλύτερη προσφορά από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αντέξει σε βάθος 5ετίας