Μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενημέρωση του υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφορικώς με τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις στο χώρο, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε ενώπιον του Πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, είχε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 29ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων (ΙΣΕΔ), στη Θεσσαλονίκη.
Παρόντες στην τελετή ήταν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής Γ’ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης και ο Πρόεδρος του 29ου Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων, Διευθυντής της Διευθύνσεως Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ) Υποστράτηγος (ΥΙ) Δημήτριος Κασίμος, ενώ παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κώστας Γκιουλέκας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης, εκπρόσωπος της Εκκλησίας καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί του Υγειονομικού Σώματος.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο ΥΦΕΘΑ, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που προ μηνός παρουσιάστηκε από τον ΥΕΘΑ κ. Νίκο Δένδια και τον ίδιο στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και το υπουργικό Συμβούλιο τόνισε, τελείως επιγραμματικώς, τα εξής:
«…Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια παρουσιάσαμε συνολικά για 11 +1 μέτρα τα οποία εντάσσονται σε τρεις άξονες, ήτοι την οργάνωση και λειτουργία των υγειονομικών δομών, την ιεραρχική εξέλιξη του υγειονομικού προσωπικού και την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τα στρατιωτικά νοσοκομεία αποκτούν οικονομική αυτοτέλεια που διασφαλίζει σταθερότητα στα έσοδα τους από τον προϋπολογισμό των Γενικών Επιτελείων, στη βάση κοστολογημένων ιατρικών πράξεων προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, θωρακίζονται θεσμικά οι ίδιοι πόροι τους από τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις και τα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα προορίζονται αποκλειστικά για την ανάπτυξη των υποδομών τους, τη βελτίωση της λειτουργίας τους και τη βελτίωση του εισοδήματος του υγειονομικού προσωπικού. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΟΠΥΥ έχουμε προχωρήσει στη ρύθμιση αποπληρωμής όλων των οφειλών προς τα ΣΝ και το ΝΜΤΣ σε βάθος τριετίας, ενώ έχει ήδη διευθετηθεί και το ζήτημα της σταθερής ροής αποπληρωμής των νέων οφειλών. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία αποκτούν επίσης τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτούν τη λειτουργία τους, προσελκύοντας νέους ιδίους πόρους μέσω της παροχής νέων υπηρεσιών, όπως εκείνη της ολοήμερης λειτουργίας, στο πρότυπο των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Επιπλέον, καθιερώνονται διαδικασίες διακλαδικών προμηθειών υγειονομικού υλικού, για την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της γραφειοκρατίας, η διακλαδική χρήση των υγειονομικών υπηρεσιών από τα στελέχη των ΕΔ, ο διακλαδικός σχεδιασμός στην ανάπτυξη των υποδομών, η διακλαδική στελέχωσή τους, όταν αυτό απαιτείται, ενώ καθιερώνονται δείκτες ποιότητας των προσφερόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία. Επιπλέον, για την καλύτερη διαχείριση επειγόντων περιστατικών και την προνοσοκομειακή φροντίδα στις μονάδες εκστρατείας, το Υγειονομικό Σώμα θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια μέσα από την πρόσληψη ενός κρίσιμου αριθμού ΕΠΟΠ ειδικότητας «Διασώστη».»
Αναφορικώς με τα στελέχη του Υγειονομικού Σώματος, ο ΥΦΕΘΑ τόνισε ότι επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές: «Μειώνεται ο χρόνος διοίκησης των στρατιωτικών ιατρών σε μονάδες εκστρατείας στα δύο έτη μέγιστο, από το ελάχιστο τρία έτη που είναι σήμερα. Παράλληλα, τα καθήκοντα διοίκησης θα μπορούν να ασκούνται και εντός των στρατιωτικών νοσοκομείων. Μειώνεται στα 2½ ώρες έτη ο χρόνος αναμονής για την έναρξη ειδικότητας των στρατιωτικών ιατρών από τα περίπου 5 σήμερα. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες άγονες ειδικότητες, ο χρόνος αναμονής θα είναι μηδενικός, δηλαδή οι ιατροί θα ξεκινούν την ειδικότητά τους αμέσως μετά την αποφοίτηση από τη Σχολή. Η άσκηση διοίκησης και απόκτησης αντίστοιχης εμπειρίας θα δίνεται πλέον και σε όλες τις ειδικότητες του υγειονομικού, ενώ σήμερα την είχαν μόνο οι ιατροί. Αυτό θα απελευθερώσει ειδικούς ιατρούς από διοικητικά καθήκοντα, επιστρέφοντάς τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Θεσπίζεται η αποζημίωση των εφημεριών των στρατιωτικών ιατρών και η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των νοσηλευτών μέσα από την αξιοποίηση των ιδίων πόρων των στρατιωτικών νοσοκομείων, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Ακόμη, επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης επιστημονικού εξω-υπηρεσιακού έργου και στις λοιπές ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού.»
Σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών των Ε.Δ. ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε: «…στοχεύουμε, πρώτον, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, δεύτερον, στη διεύρυνσή τους αλλά και στην παροχή νέων. Ειδικότερα, προχωράμε στη δραστική απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου και έγκρισης υγειονομικών δαπανών των στελεχών και των μελών των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα την ταχύτατη αν όχι άμεση αποζημίωσή τους. Επιπλέον, θα αποζημιώνεται μέρος και νέων δαπανών, όπως για παράδειγμα εκείνη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επιπρόσθετα: Παρέχεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η δυνατότητας διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, καταβάλλοντας ποσοστό αντίστοιχο με τη συμμετοχή που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ. Δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης σε στελέχη από ιδιώτη ιατρό καθώς και η επιλογή αυτού, όπως ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. Θεσπίζεται η εξ αποστάσεως αξιολόγηση από τις στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές, χωρίς την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ληπτών υγείας. Θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποκατάσταση της υγείας τους. Θα καλύπτονται τα οδοιπορικά των στελεχών, που έχουν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλης φρουράς από αυτή στην οποία υπηρετούν. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα εφημερίας των στρατιωτικών φαρμακείων για την έγκαιρη εξυπηρέτηση των στελεχών και η κατ΄οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους σε στελέχη με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης. Τέλος, θεσπίζεται η ίδρυση και λειτουργία νέων υπηρεσιών υγείας και μέριμνας των στελεχών και των μελών των οικογενειών τους όπως: Η ίδρυση Μονάδας Αντιμετώπισης Πολεμικού Τραύματος και αντίστοιχου Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος, η σύσταση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων για τους βετεράνους των Ενόπλων Δυνάμεων, η λειτουργία Οδοντιατρείου ΑμεΑ με την παρουσία αναισθησιολόγου. Τέλος, ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα μέλη Αμεα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στην ανήλικη ζωή τους με την επέκταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παίδων σε Κέντρο Φροντίδας Παίδων με Αναπτυξιακές Διαταραχές όσο και στην ενήλικη ζωή τους με τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ…»