Επαναλειτουργία του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς, παρουσία των Στρατηγού Κ.Φλώρου και Αντιστρατήγου Αγγ.Χουδελούδη

 
25_oct_002

Ενημερώθηκε: 25/10/23 - 17:55

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Επαναλειτουργία του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς (Υ/ΚΤΣΞ), είχαμε χθες το απόγευμα, με την τέλεση Αγιασμού (!) κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην έναρξη κάποιου – του οποιουδήποτε - Σχολείου των Ειδικών Δυνάμεων, παρουσία μάλιστα δύο Αρχηγών Κλάδων και τριών συνολικώς στρατηγών!

Το Σχολείο Υ/ΚΤΣΞ είχε σταματήσει τη λειτουργία του, μετά από την αποφοίτηση 13 σειρών του Σχολείου, επί Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου ε.α. Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, και τώρα επαναλειτουργεί στην έδρα του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στην Νέα Πέραμο Αττικής.

Στην τελετή παρέστησαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης αντιστοίχως, καθώς και ο Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

Το Σχολείο επαναλειτουργεί μετά τη διακοπή του το Δεκέμβριο του 2016, μετά από σχετική απόφαση του νυν Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και σε αυτό συμμετέχουν συνολικώς 17 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, που ανήκουν στις Ειδικές Δυνάμεις – Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ), «με σκοπό την εκπαίδευσή τους για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων των μονάδων ΕΔ-ΔΕΕ», όπως σημειώνεται σχετικώς από το ΓΕΕΘΑ.

Ακολούθως οι επίσημοι περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕΔ, όπου ενημερώθηκαν «…για την πρόοδο των εργασιών του εξ αρχής επανασχεδιασμού, ανακατασκευής και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών του στρατοπέδου, καθώς και για την πορεία της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων εξειδικευμένων κλιμακίων συντήρησης ειδικού εξοπλισμού», όπως σημειώνεται σχετικώς.

Κάποιες σκέψεις για το Σχολείο

Είναι γεγονός ότι με την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων ιδιαιτέρως δε των Ειδικών Δυνάμεων, με τη συγκρότηση της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου υπό το ΓΕΕΘΑ, αντιμετωπίστηκαν δύο σοβαρά προβλήματα: Πρώτο, το θέμα της ηλικίας των βαθμολογικά κατώτερων ιδίως στελεχών (ΕΠΟΠ – ΕΜΘ), που λόγω της απουσίας προσλήψεων για μία ολόκληρη δεκαετία και συνακόλουθα της μη ανανεώσεως του έμψυχου υλικού των μονάδων αιχμής που πλησίαζε ή ξεπερνούσε τα 40 έτη. Δεύτερο, το θέμα της ελλείψεως ικανού αριθμού υποβρύχιων καταστροφέων για να επανδρώσουν τις μονάδες των Αμφίβιων Καταδρομέων στα νησιά, αλλά και όπου αλλού απαιτούνται.

Η λύση στο πρώτο είναι η επιστροφή στις προσλήψεις ΕΠΟΠ, που εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν επαναλειτουργήσει σε ετήσια σταθερή βάση. Η λύση στο δεύτερο είναι προφανώς η επαναλειτουργία του προαναφερθέντος Σχολείου Υ/ΚΤΣΞ σε συνδυασμό με τον αριθμό των υποψηφίων (17) που θεωρείται ικανοποιητικός.

Το ερώτημα που – κατ’ εμάς – προκύπτει είναι ένα και μόνο:

Επιτρέπεται σε Ένοπλες Δυνάμεις του μεγέθους των ελληνικών να διαθέτουν μία Σχολή για την «παραγωγή» Υποβρύχιων Καταστροφέων του Πολεμικού Ναυτικού διάρκειας 6 μηνών (η πασίγνωστη ΔΥΚ), από την οποία αποφοιτούν και στελέχη του Στρατού Ξηράς και του Λιμενικού Σώματος, και τώρα να δημιουργείται και μία δεύτερη – για 17 υποψήφιους – του Στρατού Ξηράς για τη ΔΕΠ;

Ποιος ο λόγος για μία τέτοια ενέργεια που απαιτεί περισσότερα χρήματα, απασχόληση πολύτιμων στελεχών κλπ;

Δεν θα μπορούσε το νέο αυτό Σχολείο να λειτουργεί εντός της ΔΥΚ;

Ή οι υποψήφιοι για το Σχολείο αυτό του Στρατού Ξηράς να αποφοιτούν πιο νωρίς από τους συναδέλφους τους της ΔΥΚ, «γλυτώνοντας» το περίπου δίμηνης διάρκειας τμήμα της εκπαιδεύσεως της ΔΥΚ για αναρριχήσεις – καταρριχήσεις και εκρηκτικά, το οποίος έχουν ήδη περάσει επιτυχώς στο πλαίσιο του Σχολείου Καταδρομών στο ΚΕΑΠ και μάλιστα πολύ πιο εξειδικευμένα;

Πως η Σχολή Αλεξιπτωτιστών είναι ΜΙΑ για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας (και σωστά) και τώρα δημιουργείται και άλλη μία Σχολή για την «παραγωγή» Υποβρύχιων Καταστροφέων για το ΣΞ/ΔΕΠ; Και αν μεθαύριο κάποιος άλλος Αρχηγός προερχόμενος από το Μηχανικό για παράδειγμα αποφασίσει ότι και το Μηχανικό χρειάζεται τους δικούς του «υποβρύχιους» για ποτάμια και λίμνες και κάνει δικό του «Σχολείο» για 4-5 άτομα, τι θα γίνει;

Βεβαίως για να είμαστε ειλικρινείς όταν ρωτήσαμε σχετικώς μας είπαν ότι η επαναλειτουργία του Σχολείου Υ/ΚΤΣΞ θα είναι σε τελείως διαφορετικές βάσεις και με ριζικώς ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως. Μακάρι. Και περιμένουμε να μάθουμε και να δούμε τους νεωτερισμούς αυτούς, οπότε και θα επανέλθουμε σχετικώς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ