Με εντυπωσιακή ελληνική και διεθνή συμμετοχή ολοκληρώθηκε η Διεθνής Αεροπορική Επίδειξη «Athens Flying Week 2023», παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της αντίστοιχης στρατιωτικής των Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, με την συμμετοχή προσωπικού και ιπτάμενων μέσων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), που πραγματοποίησαν εναέριες επιδείξεις υψηλού βαθμού δυσκολίας.
Τις δραστηριότητες της δεύτερης ημέρας του «Athens Flying Week 2023» παρακολούθησαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κώστας Φλώρος, ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Esam bin Ibrahim Al Mal, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Διοικητής ΔΕΠ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ.
Αναλυτικά, η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων κατά το διήμερο των αεροπορικών επιδείξεων συμπεριέλαβε την συμμετοχή ιπτάμενων μέσων ως εξής:
- Μαχητικά αεροσκάφη F-16, Rafale, Mirage 2000-5 και F-4 Phantom PI-2000.
- Αεροσκάφος EMB-145H Αεροφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποιήσεως και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
- Μεταφορικού αεροσκάφους C-130H.
- Εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-2E Buckeye, T-6A Texan II, T-41D, Μ-346, P2002-JF και το θρυλικό παλαίμαχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Supermarine Spitfire.
- Ελικόπτερα AH-64D Longbow Apache, NH-90, CH-47D Chinook, OH-58D Kiowa Warrior, UH-1H Huey της Αεροπορίας Στρατού, S-70B Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και AS-332 Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στο πλαίσιο της επιδείξεως πραγματοποιήθηκαν ποικίλα σενάρια και αντικείμενα από το προσωπικό και τα μέσα όλων των Κλάδων των ΕΔ, μεταξύ των οποίων:
- Πτητικές επιδείξεις και διελεύσεις σχηματισμών αεροσκαφών και ελικοπτέρων άνωθεν του χώρου των εκδηλώσεων.
- Εξομοίωση διαδικασιών αντιμετώπισης πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE).
- Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων Slow Mover Protection (SLOMO PROTECT).
- Ρίψη αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως της ΔΕΠ.
- Αντιμετώπιση περιστατικού τραυματία και εκκένωση με ιπτάμενο μέσο (CASEVAC/MEDEVAC).
- Εγγύς αεροπορική υποστήριξη (Close Air Support - CAS/Close Combat Attack - CCA ).
- Σενάριο διασώσεως μάχης (Combat Search and Rescue/CSAR).
- Εκκένωση ειδικής επιχειρησιακής ομάδας της ΔΕΠ με την μέθοδο AirTEP (Airborne Tactical Extraction Platform).
Αναφορικώς με τις ξένες στρατιωτικές συμμετοχές, στην επίδειξη συμμετείχε το Βέλγιο και η Δανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, η Γαλλία με Rafale, οι ΗΠΑ με F-35A, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με EF-2000 Eurofighter Typhoon και με την Ομάδα Επιδείξεων «Saudi Hawks», τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την Ομάδα Επιδείξεων «Fursan Al Emarat», η Ισπανία με την Ομάδα Επιδείξεων «Patrulla Aguila» και η Ιταλία με την Ομάδα Επιδείξεων «Weefly».
Ο ΥΕΘΑ και οι Αρχηγοί περιηγήθηκαν στους χώρους φιλοξενίας των αποστολών των Γαλλικών RAFALE και των F-35A της USAF, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους χειριστές και το προσωπικό υποστηρίξεως εδάφους, συγχαίροντάς τους για τις εξαιρετικά εντυπωσιακές ικανότητες που επέδειξαν κατά την διάρκεια του διημέρου και απόλαυσε το κοινό που παραβρέθηκε στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, ευχαριστώντας τους παράλληλα για την ιδιαίτερα τιμητική παρουσία τους στην Ελλάδα.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο παρακολουθήσεως των δραστηριοτήτων της επιδείξεως επισκέφθηκε το περίπτερο της Lockheed Martin, όπου πραγματοποίησε πτήση προσομοιώσεως μαχητικού αεροσκάφους F-35.
Το κοινό ενθουσίασε η αμερικανική ομάδα επιδείξεων με το
F-35A Lightning
II και τη
Σμηναγό Kristin «BEO» Wolfe στο πιλοτήριο του υπερσύγχρονου
μαχητικού
που έκανε μια εντυπωσιακή επίδειξη πτητικών ικανοτήτων μπροστά στα
μάτια δεκάδων
χιλιάδων θεατών, που κατέκλυσαν την Τανάγρα! Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Athens
Flying Week» συγκαταλέγεται στα μόλις τρία ευρωπαϊκά Airshow που επισκέπτεται
φέτος η αμερικανική ομάδα των F-35!
Εντυπωσιακή ήταν επίσης η επίδειξη του ακροβατικού σμήνους
Fursan Al Emarat, που ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και επέλεξαν την Athens
Flying Week για τη μία από τις δύο ευρωπαϊκές τους εμφανίσεις! Οι «Ιππότες» των
Ηνωμένων Αραβικών
Εμιράτων έβαψαν με χρώματα τον ουρανό της Τανάγρας,
εντυπωσιάζοντας
μικρούς και μεγάλους!
Επιπλέον, την ανάσα των θεατών «έκοψε» το γαλλικό Rafale Solo
Display με τον Σμηναγό «Bubu» στο πιλοτήριο να αψηφά τη βαρύτητα και να εκτελεί
ελιγμούς που φτάνουν το μαχητικό του αεροσκάφος στα όρια του! Το Rafale που
κέρδισε
το βραβείο
«Καλύτερου Air Display» στο Royal International Air Tattoo
της Μεγάλης
Βρετανίας, έδειξε στο κοινό του Athens Flying Week γιατί
συγκαταλέγεται
στα καλύτερα Display του κόσμου!
Όμως οι φίλοι του Athens Flying Week γέμισαν με εθνική υπερηφάνεια και από τη μοναδική επίδειξη δυνατοτήτων της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων του F-16 «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και του Τ-6 «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» που κάθε χρόνο κερδίζουν τον θαυμασμό και την αγάπη των θεατών!
Τέλος, αλλά όχι έσχατοι, το κοινό μάγεψαν οι εκπληκτικοί Saudi Hawks αλλά και το Typhoon της Σαουδικής Αραβίας στην πρώτη του εμφάνιση εκτός συνόρων, όπως και οι μοναδικοί Patrulla Aguila από την Ισπανία και οι Ιταλοί WeFly, που εντυπωσίασαν τους θεατές!
Βεβαίως από το φετινό Athens Flying Week 2023 δεν θα μπορούσε
να λείπει
το βέλγικο
F-16 Dream Viper αλλά και το δανέζικο Dannebrog 800 που
ξεσήκωσαν
το κοινό με τον εκκωφαντικό θόρυβο και τους εκπληκτικούς τους
ελιγμούς!
Επισημαίνεται, γιατί αρκετοί μπορεί να βρεθούν να «κατηγορήσουν» τις ΕΔ για παροχή μέσων, εγκαταστάσεων και προσωπικού σε μία ιδιωτική εκδήλωση, ότι η ευρεία συμμετοχή προσωπικού και ιπτάμενων μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Διεθνή Αεροπορική Επίδειξη «Athens Flying Week 2023», ανέδειξε για μία ακόμη φορά διεθνώς τις δυνατότητες και ικανότητές τους, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξεως και καθοριστικό παράγοντα αναπτύξεως στρατηγικών συνεργασιών με φίλες και σύμμαχες χώρες, συμβάλλοντας έτσι στην προσέλκυση και συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσωπικού και μέσων ξένων χωρών. Το γεγονός άλλωστε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις για αντίστοιχους (και άλλους) σκοπούς γίνονται συνεχώς στο εξωτερικό, ασφαλώς ούτε τυχαίο είναι ούτε και οι ξένοι είναι ανόητοι!