Εντυπωσιακή ήταν η ελληνική συμμετοχή στη μεγαλύτερη υποβρυχιακή/ ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία “DYNAMIC MANTA ’23”, που διήρκεσε – με τα προκαταρκτικά της – 15 μέρες και πραγματοποιήθηκε τόσο στον Ατλαντικό ωκεανό, όσο και στη Μεσόγειο, όπου ήταν και η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της χώρας.
Το εντυπωσιακό του θέματος από ελληνικής πλευράς, ήταν αφενός η εξαιρετική από κάθε άποψη συμμετοχή του υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ» (S-121), Type-214AIP εναερόβιας πρόωσης, του πρώτου υποβρυχίου του τύπου αυτού που ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο, όπως ακριβώς και τα υπόλοιπα τρία της κλάσης «Παπανικολής», αποτελούν τα καλύτερα υποβρύχια συμβατικής (μη πυρηνικής πρόωσης), παγκοσμίως, αφετέρου δε η συμμετοχή ελλήνων κομάντος και μάλιστα σε πρωτότυπα σενάρια ειδικού πολέμου!
Αν δούμε τις «λεπτομέρειες» όλων αυτών.
Από την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, οι Ελληνικές ΕΔ συμμετείχαν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «DYNAMIC MANTA 2023», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας, στην Κεντρική Μεσόγειο και είναι τύπου LIVEX/ASW/ASUW, που πρακτικά σημαίνει «άσκηση μετά στρατευμάτων, υποβρυχιακή και ανθυποβρυχιακή».
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα διεξάγεται από αυτό σε ετήσια βάση «με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών με έμφαση στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο και στον Πόλεμο Επιφανείας, για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας».
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν:
- Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ», τύπου ΜΕΚΟ-200HN, κλάσης «Ύδρα», η οποία αυτήν την περίοδο ανήκει στη δύναμη της 2ης Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group Two/SNMG 2).
- Το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» (S-121).
- Μία Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
- Ένας Επιτελής από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), ως Special «Στοιχείο Επιχειρησιακής Διοίκησης και Ελέγχου» (Operation Command & Control Element/SOCCE), επιβαίνων επί της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», για τον συντονισμό και έλεγχο των αντικειμένων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF Playbook).
Από ΝΑΤΟϊκής πλευράς συμμετείχαν στην άσκηση δυνάμεις (επιφανείας, υποβρύχια, πτητικά μέσα, και κομάντος) από την Γαλλία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Τουρκία, καθώς και η ΝΑΤΟϊκή SNMG-2 στο σύνολό της.
Η άσκηση σχεδιάστηκε από την Ναυτική Διοίκηση (MARCOM) του NATO, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και υλοποιήθηκε από την Διοίκηση Υποβρυχίων Επιχειρήσεων (COMSUBNATO) του ΝΑΤΟ, με σκοπό την παροχή προκεχωρημένης εκπαίδευσης και τον συντονισμό ναυτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της Συμμαχίας.
Αξίζει να προσέξουμε το είδος των επί μέρους επιχειρήσεων που ασκήθηκαν οι συμμετέχοντες ώστε να γίνει κατανοητό το μέγεθος αλλά και η πολυπλοκότητα των σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων που υλοποιήθηκαν:
● Υποβρυχιακές επιχειρήσεις εναντίον σκαφών επιφανείας (Anti Surface Warfare/ ASUW).
● Ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (Anti Submarine Warfare/ASW).
● Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined AntiSubmarine Exercise/ CASEX).
● Ασκήσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise-SOFEX).
● Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
● Ταχεία ανάδυση υποβρυχίου.
Δύο επισημάνσεις:
Πρώτο, ότι το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» εντοπιζόταν μόνο όταν το ίδιο δήλωνε…που βρίσκεται!
Δεύτερο, η εξαιρετικά απαιτητική (και επικίνδυνη αν δεν προσέξεις όλες τις λεπτομέρειες) άσκηση των «βατραχιών» της ΔΥΚ μπορεί να γίνεται σε ελληνικό επίπεδο, αλλά – εξ όσων γνωρίζουμε – πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνές και μάλιστα ΝΑΤΟϊκό επίπεδο!
Τι περιελάμβανε η άσκηση αυτή; Μία ομάδα βατραχανθρώπων της ΔΥΚ μεταφέρθηκε από την ελληνική φρεγάτα «ΨΑΡΑ» με φουσκωτή ελαστική λέμβο. Όταν έφτασαν στο ιταλικό υποβρύχιο, ανέβηκαν επάνω, ανέβασαν και τη βάρκα τους, την ξεφούσκωσαν και κατέβηκαν στο υποβρύχιο. Στη συνέχεια, βγήκαν από το υποβρύχιο στην πρώρα του, έβγαλαν από τη θέση της την ελαστική λέμβο, τη φούσκωσαν στο κατάστρωμα του υποβρυχίου, επιβιβάστηκαν σε αυτή, ασφάλισαν τον οπλισμό τους και τα μέσα που μετέφεραν και στη συνέχεια το υποβρύχιο πραγματοποίησε ημικατάδυση, στη διάρκεια της οποίας πλημμύρισε το κατάστρωμά του και η βάρκα βρέθηκε να επιπλέει απομακρυνόμενη ταχύτατα από το υποβρύχιο ώστε να μην έχει πρόβλημα είτε με τον πυργίσκο του είτε με τα νερά που δημιουργεί από την κατάδυσή του. Ακολούθως η βάρκα με τους Έλληνες κομμάντος επέστρεψε στην ελληνική φρεγάτα, όπου υποτίθεται ότι ήταν το «ύποπτο» προς έλεγχο σκάφος!
Ασφαλώς εξαιρετικά επικίνδυνο και απαιτητικό σενάριο της άσκησης, που οι Έλληνες κομάντος έφεραν σε πέρας εντυπωσιάζοντας, όπως και γενικότερα εντυπωσίασε η ελληνική παρουσία στην “DYNAMIC MANTA 2023”!
Άντε και του…χρόνου!
«Ιχνηλάτης»