Λίγες ώρες μετά τις ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ταγίπ Ερντογάν και τη σύζυγo του Εμινέ για ταχεία ανάρρωση απο τη νόσο COVID-19, οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις. Η τουρκική αεροπορία έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω απο ελληνικές νησίδες στα Δωδεκάνησα.
Οι υπερπτήσεις των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ξεκίνησαν απο νωρίς το πρωί. Στις 9.17 ένα UAV πέταξε πάνω από την νήσο Αστακίδα, που βρίσκεται βόρεια της Κάσου, στα 19.000 πόδια.
Λίγες ώρες αργότερα στις 15.18 το ίδιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα, βορειοδυτικά της Νισύρου, ενώ λίγα λεπτά μετά στις 15.44 πέταξε εκ νέου πάνω από το νησί.
Οι υπερπτήσεις συνεχίστηκαν όμως και τις απογευματινές ώρες. Στις 18:27, το ίδιο UAV πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα, πετώντας πάντα σε σταθερό ύψος των 19.000 ποδών.
Tα 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν συνολικά 60 φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Σε όλες τις περιπτώσεις το τουρκικό UAV αναχαιτίστηκε και αναγνωρίστηκε από πτητικά και επίγεια μέσα αναγνωρίσεως των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα UAV έχουν ενταχθεί πλήρως στον καθημερινό επιχειρησιακό σχεδιασμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι οι Τούρκοι με τη χρήση των UAV Anka δοκιμάζουν τις αντιδράσεις, αλλά και τεστάρουν τις νέες δυνατότητες της πολεμικής μας αεροπορίας. Θέλουν να δηλώσουν έντονα την παρουσία τους σε σημεία του Αιγαίου με όλα τα μέσα που διαθέτουν.
Ο Πτέραρχος ε.α Ευάγγελος Γεωργούσης επισημαίνει ότι: "H Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν υπέρ της Τουρκίας, αλλά να κοιτάξει πως αυτή η απειλή όπως διαμορφώνεται, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί σε περίοδο κρίσης. Η Ελλάδα, πρέπει να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση αυτού αυτού του όπλου που ήδη έχει αναπτύξει η Τουρκία. Ανοίγει ένα διπλωματικό-πολιτικό θέμα καταρχήν και στη συνέχεια ένα στρατιωτικό. Διότι δεν είναι πρόβλημα για τις ένοπλες δυνάμεις να καταρρίψουν ένα τέτοιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος εάν έχουν τέτοια εντολή, όμως βρισκόμαστε σε ειρήνη και δεν είμαστε σε αυτή την κατάσταση».
Ο Ευάγγελος Γεωργούσης αναφέρει επίσης ότι: «Χρησιμοποιούν τον φθηνότερο τρόπο, αυτόν που έχουν διαθέσιμο, γιατί δεν έχουν πολλά διαθέσιμα F-16, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις αμφισβητήσεις τους. Αντί να στέλνουν F-16 στέλνουν BAYRAKTAR. Αυτή είναι η διαφορά. Η Τουρκία έχει μάθει να πηγαίνει τα πράγματα στα άκρα χρησιμοποιώντας την πολεμική της μηχανή, γνωρίζοντας ότι οι δυτικές δημοκρατίες δεν χρησιμοποιούν αμέσως αντίστοιχα μέσα και επομένως, αυτό της δίνει το χρόνο και το περιθώριο να κάνει τους ελιγμούς της. Όμως τονίζω, ότι η ΕΕ εάν θεωρεί τον εαυτό της ως ενιαίο γεωγραφικό σύνολο, θα πρέπει να αρχίσει να ασχολείται σοβαρά με το πως αντιμετωπίζει τους παρανομούντες και μη σεβόμενους το γεωγραφικό της σύνολο».
Ο Αμυντικός αναλυτής και Πτέραρχος ε.α. Κώστας Ιατρίδης σχολιάζει επίσης επί του θέματος ότι: «H Ελλάδα πρέπει να στείλει πάση θυσία ένα μήνυμα στην Τουρκία. Πολλά από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φτάνουν μέχρι το κέντρο του Αιγαίου, είναι ένα θέμα που θα πρέπει άμεσα να το αντιμετωπίσουμε και όχι όπως τις παραβιάσεις. Ήδη αυτή τη στιγμή απ’ ότι ξέρω υπάρχει από το εθνικό κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης σε συνεργασία με ελληνική εταιρεία, υπάρχει η κατασκευή ενός συστήματος του «Πανόπτη», που μπορεί να ανιχνεύσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από μεγάλη απόσταση και από μεγάλο ύψος καθώς έχει ραντάρ ακριβείας και αισθητήρες, ώστε να υπάρχει ακρίβεια στον εντοπισμό. Επίσης η χώρα μας γνωρίζω ότι είναι σε επαφές με το Ισραήλ, όπου εκεί υπάρχουν τέτοια συστήματα, που μπορούν να τα ανιχνεύσουν, αλλά και να καταρρίψουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη με πυραύλους ή με ηλεκτρονικές παρεμβολές. Υπάρχουν και τα συστήματα λέιζερ που θα πρέπει η χώρα μας να προμηθευτεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΘΑ έχουν προχωρήσει σε κινήσεις για να καλυφθούν τα κενά στο πεδίο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μέσα στους επόμενους μήνες θα το δούμε και στη πράξη.