Με δύο πολύ έξυπνες διπλωματικές «κινήσεις», τις προσφορές της αναλήψεως τη Διοικήσεως της επιχειρήσεως στην Ερυθρά Θάλασσα και του Στρατηγείου της Λάρισας, ως Στρατηγείο της επιχειρήσεως, τις οποίες ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας πριν λίγη ώρα προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βρυξέλλες, εκτός βεβαίως της προσφοράς μιας φρεγάτας, η χώρα μας επιχειρεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην όλη επιχείρηση, καθώς η ελληνική ναυτιλία είναι μία εκ των μεγαλυτέρων δυνάμεων παγκοσμίως και το θέμα αυτό την αφορά και ενδιαφέρει άμεσα.
Παράλληλα, προς την κατεύθυνση αυτή και συμφώνως με τις σημερινές προαναφερθείσες εξελίξεις, δεν θα πρέπει να θεωρούνται καθόλου «άσχετες», τουναντίον να συνεισέφεραν τα μέγιστα στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της για την υποβολή της, δύο άλλες επαφές, που «ξεκομμένες» δεν μπορείς να τις συνδυάσεις, αλλά σήμερα εξηγούνται μια χαρά.
Πρώτα, η προχθεσινή συνάντηση στην Αθήνα του κ. Δένδια, με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Βασίλειο Πάλμα, καθώς η Κύπρος είναι τόσο μέλος της ΕΕ, όσο και μία από τις παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις.
Δεύτερο, η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία (που ανακοινώθηκε σήμερα) του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Τιερρύ Μπουρκάρντ (Thierry Burkhard), καθώς η χώρα του κατέχει δεσπόζουσα θέση στην Ένωση από στρατιωτικής απόψεως, ενώ δεν πρέπει να παραγνωριστεί και το γεγονός ότι το Στρατηγείο της ΕΕ της Λάρισας είχε ενεργοποιηθεί με πρωτοβουλία επί ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου και Α/ΓΕΕΘΑ του αείμνηστου Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου) για την υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Επίσης έγινε γνωστό από Βρυξέλλες (Ζ.Μπορέλ) ότι η επιχείρηση αυτή της ΕΕ πρόκειται να λάβει την ελληνική ονομασία «Ασπίδες» (“Aspides”), κάτι επίσης πολύ σημαντικό από σημειολογικής πλευράς.
Πιο συγκεκριμένα.
Στις Βρυξέλλες ο ΥΕΘΑ κ.Δένδιας προσερχόμενος στη σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.
Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της
Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι – ως γνωστόν – η 1η Στρατιά και ο Διοικητής της έχουν δύο «καπέλλα». Ένα καθαρώς εθνικό, ελληνικό, που σχετίζεται με την άμυνα της Ελλάδος και ένα δεύτερο ευρωπαίκό, καθώς είναι το «Επιχειρησιακό Αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως» (EU – Operational Headquarters/EU-OHQ), ενώ η πλήρης ονομασία της είναι «1η Στρατιά/EU-OHQ» και φυσικά ο Διοικητής της μπορεί να είναι ένας και πάντα Έλληνας, αυτός ωστόσο έχει δύο ξεχωριστά επιτελεί. Ένα ελληνικό και ένα δεύτερο – πολυεθνικό – ευρωπαϊκό.
Χθες εξάλλου – ως προελέχθη – υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Τιερρύ Μπουρκάρντ, «κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στην διαμορφωθείσα κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», όπως σημειωνόταν από το ΓΕΕΘΑ.
Η ιστοσελίδα μας μιλώντας με στρατιωτική πηγή για το αν οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν και τα θέματα της επιχειρήσεως στην Ερυθρά Θάλασσα και τα όσα ανακοίνωσε σήμερα , ως «πρόθεση της Ελλάδος», ο κ.Υπουργός, μας το επιβεβαίωσε χωρίς όμως κάποια περαιτέρω σχόλιο.
Επίσης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Αρχηγών, ο Γάλλος Στρατηγός συνεχάρη τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του, ενώ οι δύο Αρχηγοί τόνισαν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν αμφότερες οι χώρες, με τις διεθνείς συνεργασίες στις οποίες συμμετέχουν και που αποσκοπούν στην εδραίωση της σταθερότητος και της ασφαλείας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική.
Τέλος, ο Στρατηγός Χούπης απηύθυνε πρόσκληση προς τον Γάλλο ομόλογό του για να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό.