«Η DEFENDER- Europe 21 στέλνει μήνυμα ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στέκουν η μία πλάι στην άλλη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας», τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, από το πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, όπου διεξήχθη σήμερα η τελευταία φάση της άσκησης Immediate Response- Kένταυρος 21 (τμήμα της DEFENDER-Europe 21), με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων.
«Οι χώρες μας στηρίζουν η μία την άλλη ως φίλοι και σύμμαχοι εδώ και δύο αιώνες», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας πως η σημερινή άσκηση καταδεικνύει ότι είμαστε ισχυρότεροι μαζί. «Μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και ανυπομονούμε να φέρουμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδο, υπό τη διοίκηση Μπάιντεν- Χάρις, και να προωθήσουμε την ασφάλεια στην κρίσιμη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.
Υπογράμμισε δε, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, στη βάση κοινών στρατηγικών συμφερόντων και αξιών που ενώνουν τις δυο χώρες μας εδώ και 200 χρόνια.
«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εργάζονται από κοινού δεν υπάρχει όριο για το τι μπορούμε να καταφέρουμε και ως αποτέλεσμα αυτού τόσο η περιοχή μας όσο και η Συμμαχία μας είναι πιο ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κρίσιμη η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στον άξονα των τριών ηπείρων
Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε τη σημασία της άσκησης που διεξήχθη στο πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, επισημαίνοντας ότι υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Η DEFENDER-Europe 21 «χρησιμοποιεί βασικές χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές που γεφυρώνουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, προβάλλοντας την κρίσιμη γεωγραφική θέση της Ελλάδας στον άξονα τριών ηπείρων», σημείωσε ο κ. Πάιατ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες, το λιμάνι των οποίων χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη εξοπλισμού στην Ευρώπη αλλά και μία από τις τέσσερις χώρες που φιλοξενούν κέντρο logistics για την άσκηση.
«Αυτά», υπογράμμισε, «καταδεικνύουν σαφώς τον σημαντικό στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και το κρίσιμο πλεονέκτημα που αντιπροσωπεύει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης».
Είναι η τρίτη φορά που το πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης χρησιμοποιείται για διμερή και πολυμερή εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο και, όπως υπενθύμισε ο πρέσβης, εδώ πραγματοποιήθηκε τόσο η Hellenic Tank Challenge το περασμένο φθινόπωρο όσο και η Thracian Cooperation, την άνοιξη.
Υπάρχει χώρος για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας
Στο μεταξύ, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της άσκησης, αν υπάρχει προοπτική για περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο και της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, ο κ. Πάιατ απάντησε πως «υπάρχει χώρος να κάνουμε ακόμη περισσότερα».
«Εργάζομαι για έναν Πρόεδρο, τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος είναι προσηλωμένος στο να φέρει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο υψηλότερο από ποτέ επίπεδο σχέσεων», είπε και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας πέραν της πολύ σημαντικής συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια υπάρχουν πολλές παράμετροι, όπως οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, οι εμπορικές σχέσεις, οι σχέσεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο.
«Η καταγραφή της αμερικανικής δέσμευσης στην Αλεξανδρούπολη κι εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα τελευταία 3-4 χρόνια καταδεικνύει την ικανότητα μας να ανταποκρινόμαστε στις υποσχέσεις μας. Εργαζόμαστε τώρα από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εντοπίσουμε νέους χώρους και ευκαιρίες προκειμένου να εμβαθύνουμε τη σχέση ασφαλείας μεταξύ των χωρών μας που, όπως προείπα, είναι σημαντική τόσο για τα συμφέροντα της χώρας μου όσο και για τα συμφέροντα της Ελλάδας για μια πιο ασφαλή περιοχή», τόνισε ο κ. Πάιατ.
Νωρίτερα, από το πόντιουμ, είχε υπογραμμίσει πως η προσήλωση των κυβερνήσεων των δύο χωρών μας -σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο- στην επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα για την προώθηση κοινών στόχων ασφαλείας.
Ο κ. Πάιατ ευχαρίστησε τον υφυπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έδωσε επίσης το «παρών» σήμερα στο πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών, τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι (Christopher Cavoli), τον αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση και όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση για την εξαιρετική συνεργασία.
Από την πλευρά του, ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άσκηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως έμεινε άφωνος με όσα είδε να διαδραματίζονται σήμερα. «Έχω συνεργαστεί με πολλούς στρατούς αλλά αυτό που καταφέραμε εδώ είναι πραγματικά εξαιρετικό», τόνισε, αναφερόμενος και αυτός στα περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ