Κάποιος μη σχετικός θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει ως «τριμερή εαρινή συγκέντρωση βατραχανθρώπων». Στην πραγματικότητα ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεκπαίδευση μεταξύ των «βατραχιών» από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, υπό την κωδική ονομασία «PROTEAS – 1/23», που πραγματοποιήθηκε στο έδαφος και στη θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας το διάστημα 20 Φεβρουαρίου – 17 Μαρτίου 2023.
Την περίοδο αυτή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην τριμερή συνεκπαίδευση μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) από τις προαναφερθείσες χώρες, που πραγματοποιήθηκε στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της ναυτικής βάσης «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, η οποία – ως γνωστόν – αποτελεί την έδρα (εκτός των άλλων μονάδων που εδρεύουν εκεί) και της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του Κυπριακού Ναυτικού.
«Η συνεκπαίδευση αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες Χώρες, και συνέβαλε στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ-ΔΕΕ σε συμμαχικό πλαίσιο» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.
Η Ελληνική συμμετοχή στη συνεκπαίδευση ήταν η εξής:
Μία Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ
Μία Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως παρακάτω:
Οι Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΜΥΚ) με ταχύπλοα σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου RHIB-11.
Από Αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ (US Νavy Special Operation Forces) με 2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Ταχείας Αντίδρασης CCM.
Η τριμερής συνεκπαίδευση περιελάμβανε τα εξής σενάρια:
• Επιχειρήσεις σε αμφίβιο περιβάλλον (Over-The-Beach/OTB).
• Βολές μάχης ταχείας αντίδρασης (ΒΜΤΑ) και άμεσης αντίδρασης (Close Quarter Combat/CQC)
• Τεχνικές και τακτικές ελεύθερου σκοπευτή (Sniping).
• Παροχή Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης (TCCC).
• Αναγνώριση – προειδοποίηση (HAILING) και Νηοψίες (Visit Board, Search and Seizure/VBSS).
• Τεχνικές και τακτικές διαδικασίες ομάδων (Techniques – Tactics and Procedures/TTP).
• Εκπαίδευση σε αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών.
Μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά, εντούτοις έχει τη δική της αξία για να αναφερθεί ξεχωριστά, είναι η παρουσία και η όλη πολυήμερη συνεκπαίδευση των επίλεκτων δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, που βεβαίως αποτελεί μία «φυσιολογική» θα λέγαμε συνέχεια της μετά την άρση του καθεστώτος εμπάργκο αμερικανικών όπλων προς την Κύπρο, σχεδόν πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση κανονικών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών στο μαρτυρικό νησί!
Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά και σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και αναβάθμισης των αμυντικών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ με τη συμβολή βέβαια και της Ελλάδας, αλλά και άλλων φιλικών χωρών της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία κλπ).
«Ιχνηλάτης»