Άγιο είχαν οι δύο πιλότοι του δασοπυροσβεστικού Canadair CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (355 ΜΤΜ), στη διάρκεια της προσπάθειά τους να κατασβέσουν χθες μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Ναυπακτία, όταν στην προσπάθειά τους αυτή, το φτερό του αεροσκάφους τους «ξύρισε» την κορφή των δέντρων, προκαλώντας εμφανή παραμόρφωση αυτού!
Ευτυχώς παρά το πολύ χαμηλό ύψος που πετούσε το αεροσκάφος της συγκεκριμένη φάση της πτήσεως, κατά την οποία μόλις είχε προβεί στην άφεση του μεταφερόμενου νερού, οι πιλότοι χάρη στην ικανότητά τους, την τύχη και ασφαλώς τον Άγιο, για τον οποίο κάναμε λόγο στην αρχή, κατάφεραν να διατηρήσουν τα πτητικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους τους, να διακόψουν αμέσως την αποστολή και να επιστρέψουν στη βάση τους στην Ελευσίνα.
Συμφώνως με πληροφορίες της ιστοσελίδος μας, αμέσως μετά την πρόσκρουση σε ένα ψηλό δέντρο, που «προεξείχε» από το ύψος των υπολοίπων δένδρων της περιοχής, το CL-215 μόλις κέρδισε λίγο ύψος, δέχτηκε την επιθεώρηση του χτυπημένου ακροπτερυγίου του από το δεύτερο αεροσκάφος του σχηματισμού (καθώς, ως γνωστόν, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν πάντα σε «ζευγάρια»), του οποίου ο πιλότος ενημέρωσε τον κυβερνήτη του χτυπημένου αεροσκάφος για το – οπτικό – μέγεθος της ζημιάς και εν συνεχεία το συνόδευσε μέχρι τη βάση του, όπου διαπιστώθηκε το ακριβές μέγεθός της! Αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία, που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο!
Πάντως μολονότι το συμβάν αυτό καθ’ αυτό είναι σπάνιο, δεν είναι το πρώτο που έχει συμβεί στην 355 ΜΤΜ. Ο υπογράφων θυμάται σίγουρα άλλο ένα, το καλοκαίρι του 1984, όταν μετά από μία πυρκαγιά στην Ηλεία, ένα άλλο Canadair CL-215 είχε χτυπήσει επίσης στο ακροπτερύγιό του όταν βουτώντας μέσα στους καπνούς μιας χαράδρας για να κάνει ακριβή άφεση του φορτίου νερού που μετέφερε, χτύπησε στην κορφή ενός κυπαρισσιού που ευτυχώς ήταν μαλακή και είχε βαθουλώματα μόνο στο ακροπτερύγιο και όχι και στον πλωτήρα του. Τότε, με το που επέστρεψε το αεροσκάφος στην Ελευσίνα, είχε πάει ο Εφοδιασμός της 112ΠΜ στο γειτονικό ΚΕΦΑ (Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας) και είχε πάρει ολόκληρο συγκρότημα ακροπτερυγίου, που οι τεχνικοί της Μοίρας δουλεύοντας όλο το βράδυ, το αντικατέστησαν και το πρωί με το πρώτο φως εκτέλεσε δοκιμαστική πτήση, που ήταν καθόλα εντάξει, και στη συνέχεια αποδόθηκε στις επιχειρήσεις ξανά.
Τέλος καλό, όλα καλά για τους πιλότους μας αλλά και για το συγκεκριμένο αεροσκάφος που, οπτικώς τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έχει σοβαρές ζημιές. Όμως η φωτογραφία αυτή, όπως και όλο το συμβάν, γνωστοποιούνται από εμάς και τον Τύπο γενικότερα, καθώς το ΓΕΑ δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση, απλώς για να καταδειχθεί για άλλη μία – πολλοστή – φορά το μέγεθος της προσφοράς του προσωπικού (ιπταμένων και τεχνικών) των Μοιρών πυροσβεστικών αεροσκαφών της ΠΑ (και όχι μόνο) για την προστασία του κοινωνικού αγαθού που είναι το δάσος αλλά και των περιουσιών όλων μας, σε αυτόν τον άτυπο μεν, ουσιαστικό δε, «εν ειρήνη πόλεμο».