Την πρώτη του συμμετοχή στην συνάντηση/σύσκεψη των Ευρωπαϊκών κρατών – χρηστών των μαχητικού πέμπτης γενιάς και τεχνολογίας “stealth” F-35 («European F-35 Air Chiefs Meeting»), που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, είχε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Η προαναφερθείσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Amendola στην Ιταλία και σε αυτήν ο Έλλην Αρχηγός συμμετείχε, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης -Αφρικής και Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Πτεράρχου (Ι) Τζαίημς Χέκερ (James B. Hecker) σε συνεργασία με τον φετινό «Αμφιτρίωνα» της συναντήσεως Αρχηγού της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Λούκα Γκορέττι (Luca Goretti).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αρχηγοί και εκπρόσωποι των Πολεμικών Αεροποριών του Βελγίου, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, του Ισραήλ, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας και της Φιλανδίας, των κρατών δηλαδή που έχουν παραλάβει και επιχειρούν ήδη με τον προαναφερθέντα τύπο μαχητικού, ή πρόκειται να το παραλάβουν στο εγγύς μέλλον.
![](/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/2%20%284%29.jpg?itok=8UeSQIwU)
Βλέπουμε ότι στη σύσκεψη ΔΕΝ συμμετέχει η Τουρκία, καθώς με απόφαση των ΗΠΑ έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα, του οποίου ήταν από τα αρχικά μέλη έχοντας επενδύσει σε αυτό για την έρευνα και ανάπτυξη (“R&D”) περισσότερα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, εξαιτίας της αποκτήσεως από μέρους της των κατευθυνομένων βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-400 από τη Ρωσία. Βεβαίως, σε κάποια στιγμή στο μέλλον, που όλοι οι Έλληνες εύχονται να είναι στο πολύ μακρινό, αυτά τα κονδύλια θα πρέπει να της επιστραφούν, είτε σε ρευστό είτε σε κάποια άλλη μορφή «συμψηφισμού» (με την απόκτηση αριθμού F-35, με την απόκτηση αριθμού πρόσθετων εξελιγμένων F-16V ή όποια άλλη έκδοση υπάρχει τότε, ή με άλλο υλικό και μέσα, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει εσαεί τέτοια «λογιστική τρύπα» στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν εξειδικευμένα θέματα που αφορούν στη συντήρηση και την υποστήριξη των F-35 καθώς και στην εκπαίδευση του προσωπικού στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.» σημειώνεται από το ΓΕΑ.