4 Φεβρουαρίου 1943: Εκτελείται από τους Γερμανούς κατακτητές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Περρίκος

 
Kostas_Perrikos

Ενημερώθηκε: 04/02/24 - 21:06

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στις 4 Φεβρουαρίου 1943 εκτελείται από τους Γερμανούς κατακτητές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην Αθήνα, ο Υποσμηναγός Κων. Περρίκος, ένας από τους πιο σημαντικούς αλλά και…άγνωστους Ήρωες της κατοχικής Αντιστάσεως, ιδρυτής της αντιστασιακής Οργανώσεως «Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ), που είναι υπεύθυνη με την ανατίναξη του κτιρίου της προδοτικής ΕΣΠΟ στα Χαυτεία.

Μία εκτέλεση ενός Ήρωα Αγωνιστή, που σημειώνεται στην επέτειο της εκατονταετηρίδος από τον θάνατο του Ήρωα των Ηρώων της Επαναστάσεως του 1821, του Στρατηγού των Στρατηγών, Θόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος πέθανε πάμφτωχος στις 4 Φεβρουαρίου 1843!

Ο Κωνσταντίνος Περρίκος γεννήθηκε το 1905 και ήταν Υποσμηναγός της τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΕΒΑ), Δημοκρατικών πεποιθήσεων, απότακτος του κινήματος του 1935, μέλος του Ενωτικού Κόμματος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο Περρίκος, αμέσως μετά την κήρυξη του ελληνοιταλικού πολέμου, ζήτησε με αίτησή του να επανέλθει στην Αεροπορία για να πολεμήσει τους εχθρούς, και το αίτημά του έγινε δεκτό.

Στα τέλη Απριλίου 1941, αμέσως μετά την κατοχή των Αθηνών και της Ελλάδος, ο Περρίκος αρχίζει να έρχεται σε επαφές για τη δημιουργία της πρώτης του αντιστασιακής οργανώσεως, που ιδρύεται λίγους μήνες αργότερα και είναι η βραχύβια «Στρατιά Σκλαβωμένων Νικητών» (ΣΣΝ), όπως την είχε ονομάσει, για να ακολουθήσει η «Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ).

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, η ΠΕΑΝ θα ανατινάξει τα γραφεία της προδοτικής ΕΣΠΟ, ένα σαμποτάζ με τεράστιες συνέπειες, αφού είχε ως αποτέλεσμα την αποτροπή της στρατολογήσεως Ελλήνων «εθελοντών» για να πολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανών στο Ανατολικό Μέτωπο! Η Ελλάδα ήταν η ΜΟΝΗ από τις κατεχόμενες χώρες, που δεν συγκρότησαν τέτοιους σχηματισμούς Ελληνικών “Waffen SS”, όπως έγινε με τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, της Δανία, τη Νορβηγία, τη Λεττονία, την Εσθονία, την Λιθουανία, αλλά και τις φιλοναζιστικές Ουγγαρία, Βουλγαρία, την Ιταλία φυσικά, την ουδέτερη Ισπανία κλπ. Έτσι για να μην «ξεχνούμε» τέτοιες «λεπτομέρειες» της Ιστορίας, που άλλοι θέλουν να ξεχνούν γιατί δεν έχουν οι ίδιοι.

Μετά το σαμποτάζ ο Περρίκος με προδοσία συλλαμβάνεται μαζί με άλλους συναγωνιστές του και δικάζεται από το Έκτακτο Γερμανικό Στρατοδικείο, που συνεδρίαζε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στη Χρήστου Λαδά, δίπλα από το κτίριο του δημοσιογραφικού συγκροτήματος Λαμπράκη.

Στη διάρκεια της δίκης του ο Περρίκος προκαλεί τον θαυμασμό όλων με τη γενναία στάση του, καθώς αναλαμβάνει αυτός και η Ιουλία Μπίμπα αποκλειστικά την ευθύνη του σαμποτάζ, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι συναγωνιστές του «να πέσουν στα μαλακά» από πλευράς ποινών. Στην απολογία του ανέφερε τα εξής: «Είμαι Έλλην αξιωματικός. Υπερηφανεύομαι για το κτύπημα που σας έδωσα. Το έκαμα με την ιδέα πως έπρεπε να το κάμω χάρη της Πατρίδας μου». Ο Γερμανός αξιωματικός, πρόεδρος του Στρατοδικείου, τον συγχαίρει για τη στάση του και τον…καταδικάζει τρις εις θάνατον!

Μαζί του για το σαμποτάζ στην ΕΣΠΟ συνελλήφθησαν αρκετά μέλη της ΠΕΑΝ, εκ των οποίων οι Περρίκος, Μπίμπα, Σκούρας, Κατεβάτης και Παπαδόπουλος θα εκτελεστούν, όχι όμως όλοι μαζί αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΤΟΤΕ, το ΚΚΕ/ΕΑΜ είχε καταδικάσει το σαμποτάζ ως «προβοκάτσια» και «ατομική τρομοκρατία», ενώ αποδεικτικό του ότι η στάση αυτή του ΚΚΕ δεν ήταν τυχαία, αλλά σε πλήρη γνώση της ηγεσίας του που δεν επιθυμούσε να υπάρχει καμία άλλη μη ελεγχόμενη από το ίδιο αντιστασιακή οργάνωση είναι και το γεγονός ότι μετά την απελευθέρωση, στη διάρκεια της Μάχης των Αθηνών το Δεκέμβριο 1944-Ιανουάριο 1945, το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ επιτέθηκε στην ΠΕΑΝ και στα μέλη της! Ενδεικτικό ότι στη διάρκεια των δύο μηνών των Δεκεμβριανών σκοτώθηκαν από τους ΕΛΑΣίτες 16 μέλη της ΠΕΑΝ, ενώ στα τρεισήμισι χρόνια της Κατοχής είχαν εκτελεστεί από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς κατακτητές 20 μέλη της! Η σύγκριση είναι συγκλονιστική!

Στις 4 Φεβρουαρίου 1943, ο Περρίκος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, μαζί με άλλους Έλληνες πατριώτες.

Την εκτέλεσή του την περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο ο Χρ. Ζαλοκώστας στο βιβλίο του «Το χρονικό της σκλαβιάς», εκδόσεις Σκαντζίκη, αμέσως μετά την απελευθέρωση, το 1946.

«Όταν τους πήγαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής ξημέρωνε...

Πρώτα εκτελέστηκαν οι τρείς άλλοι μελλοθάνατοι σύντροφοί του (Λαμπρόπουλος, Μιχαλόπουλος και Ντάϊκος) κάνοντας το Σταυρό τους και φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάς»...

Όταν ήρθε η σειρά του από τον τοίχο που τον στύλωσαν και αφού αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια, είπε στους εκτελεστές του: «Δεν αισθάνομαι τίποτα εναντίον σας γιατί ξέρω πως σας έχουν αγγαρέψει γι' αυτό το καθήκον. Και εγώ το καθήκον μου έκαμα χάρη της Πατρίδας. Είμαι αξιωματικός της Αεροπορίας, Υποσμηναγός. Σας συγχωρώ !»

Οι τρείς Γερμανοί αξιωματικοί, που τους μεταφράζουν τί λέει , στέκουν σε προσοχή και τον χαιρετάν. Ο Περρίκος φωνάζει μ' όλη τη δύναμή του «Ζήτω η Ελλάς» και οι πυροβολισμοί σφραγίζουν τη θυσία του...

Ήταν ξημερώματα της 4.2.1943 όταν ο Κώστας Περρίκος, ο αρχηγός της Αντιστασιακής Οργάνωσης "ΠΕΑΝ", έφευγε για το ταξίδι του στην γειτονιά των Ηρώων και των Αθανάτων…»

Σήμερα, η προτομή του Ήρωος Αεροπόρου βρίσκεται στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος στην ένωσή της με την Πατησίων, έξω από το κτίριο που μαζί με τους συναγωνιστές του ανατίναξε και σήμερα είναι γραφεία και μαγαζιά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ