To 2030 το πρώτο μαχητικό F-35 θα βρίσκεται στην Ελλάδα: Υπεγράφη η δεσμευτική επιστολή για 20 αεροσκάφη από τις ΗΠΑ

 
f35

Ενημερώθηκε: 25/07/24 - 08:53

του Γιώργου Σιδέρη

Στην εκπνοή του χρονικού περιθωρίου που είχε η Αθήνα έως τις 24/07/2024 υπέγραψε το Letter of Offer and Acceptance για τα 20 F-35, κόστους 3,47 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την ημερομηνία αυτή η υπογραφή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αφού πρώτα είχε εξουσιοδοτηθεί από το ΚΥΣΕΑ, η κλεψύδρα τοποθετείται ανάποδα και η άμμος αρχίζει να πέφτει στο άδειο σημείο με σκοπό να γεμίσει ως το 2030!

Η υπογεγραμμένη LOA παραδίδεται στο γραφείο αμυντικής συνεργασίας της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και θα ταξιδέψει για τις ΗΠΑ ώστε να εκκινήσουν όλες οι τυπικές και ουσιαστικές διαδικασίες.

Η «γαλανόλευκη» υπογραφή ουσιαστικά σημαίνει ότι δεσμεύονται από τώρα τα «slots» στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin στο Τέξας, όπου εκεί είναι η γραμμή παραγωγής των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Τα F-35 με τα χαρακτηριστικά ελληνικά χρώματα στις πτέρυγες και το κάθετο ουραίο, θ’ απαθανατιστούν το 2028, όταν δηλαδή θα έχουν φτάσει στις ΗΠΑ οι ιπτάμενοι και μηχανικοί που θα συστήσουν τον βασικό πυρήνα για την 5η γενιά αεροσκαφών.

Εκεί θα εκπαιδευτούν οι 16 ιπτάμενοι και μηχανικοί της stealth μοίρας καθώς και οι 6 εκπαιδευτές.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2027 αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η επιλογή των στελεχών της πολεμικής αεροπορίας οι οποίοι θα «χτίσουν» το μέλλον της πολεμικής αεροπορίας. «Πρωταγωνιστές» στην επιλογή αναμένεται ότι θα είναι ιπτάμενοι και μηχανικοί από τις μοίρες των F-16. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκλείονται στελέχη που προέρχονται κι από άλλους τύπους αεροσκαφών.

200+ εκατομμύρια για την Ανδραβίδα

Ήδη στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σε κοντινή απόσταση από το γραφείο του Αρχηγού, Αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, έχει εγκατασταθεί η ελληνική ομάδα της 5ης γενιάς. Είναι οι Αξιωματικοί που θα ομιλούν με την αμερικανική πλευρά και που θα κανονίζουν ότι είναι απαραίτητο για την εξέλιξη της προμήθειας αυτής.

Πρόκειται για την task force που συνοδεύει τους Αμερικανούς στην αυτοψία που γίνεται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα κι έχει να κάνει με τα έργα που πρόκειται να γίνουν ώστε η αεροπορική βάση των Phantom εκτός από υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις να διαθέτει κι όλα όσα απαιτεί η ασφάλεια της απόρρητης τεχνολογίας του F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η αυτοψία των Αμερικανών στην Ανδραβίδα και συν-σχεδιαστεί η ανάπλαση της 117 Πτέρυγας Μάχης θα συνταχθεί η ανάλογη έκθεση με όλες τις απαντήσεις ώστε να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Και εκεί θ’ αναλυθούν όλα όσα πρέπει να μάθει η εθνική αντιπροσωπεία για την αεροπορική βάση που θα φιλοξενεί την 5η γενιά αεροσκαφών. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες που επαναφέρουν το γνωστό ζήτημα των SSI, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ξανά την άρνησή της στο πάλαι ποτέ αντισταθμιστικό πρόγραμμα.

Παράλληλα η «έρευνα αγοράς» που έχει γίνει από το αεροπορικό επιτελείο και το κοστολόγιο για τα έργα που απαιτεί η βάση, είναι κάτι περισσότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που όπως λένε στρατιωτικές πηγές με ιδιαίτερο νόημα, δεν έχουν καμία σχέση με ποσά που είχαν ακουστεί σε παρελθόντα χρόνια.

Νέοι κινητήρες για την γενιά Block 4

Την ημέρα που τυπικά η Αθήνα έδωσε την κυβερνητική έγκριση, μέσω του ΚΥΣΕΑ, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες αποδοχής και οριστικής υπογραφής της LOA (Letter of Offer and Acceptance), η κατασκευάστρια εταιρεία των κινητήρων των F-35 ανακοίνωσε ότι η αναβάθμιση του F135 ανοίγει ένα μέρος του δρόμου για την έκδοση Block 4 των αεροσκαφών 5ης γενιάς, δηλαδή τον τύπο που ενδιαφέρει την πολεμική αεροπορία.

Από την στιγμή της υπογραφής της LOA, η ελληνική σημαία θα έχει θέση ανάμεσα στα εξαρτήματα των μελλοντικών παραγγελιών για τα F-35 Block 4.

Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, στρατιωτικές πηγές λένε ότι οι Αμερικανοί ότι θα έχουν καταφέρει ν’ αναπτύξουν την έκδοση Block 4, με τα πολύ πιο αναπτυγμένα ηλεκτρονικά και τις ιδιαίτερες δυνατότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Τα όπλα…

F-35 δίχως όπλα είναι μια πλατφόρμα που θα την χαρακτήριζε κανείς ως αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποίησης, λόγω του ραντάρ και των συστημάτων που διαθέτει η τεχνολογία 5ης γενιάς. Η συζήτηση για τα όπλα των stealth αεροσκαφών προσδιορίζεται από στρατιωτικές πηγές, την ίδια περίοδο με την αποστολή του βασικού πυρήνα ιπταμένων και μηχανικών στις ΗΠΑ.

Ως γνωστό ο οπλισμός των F-35 δεν συμπεριλαμβάνεται στο κόστος των 3,47 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα είναι ένα άλλο πρόγραμμα και σε αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της αεροπορίας, θα προσπαθήσουν να συμπεριληφθούν όλα όσα δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή η αεροπορική πυριτιδαποθήκη.

Υπάρχουν ακόμη και υποσχέσεις από την αμερικανική πλευρά ότι έως τότε θα διατίθεται για την χώρα μας ακόμη και ο πύραυλος αέρος- αέρος ΑΙΜ-120D, ένα όπλο αντίστοιχο του γαλλικού METEOR των Rafale. Ήδη υπάρχουν επίσημες απαντήσεις για διαθεσιμότητα και τιμή προϊόντος από τις ΗΠΑ για μια σειρά όπλων που ενδιαφέρουν την πολεμική αεροπορία, τόσο για τα μελλοντικά F-35, όσο και για τα F-16 Viper, το πρόγραμμα των οποίων, παρά τα προβλήματα, συνεχίζεται.

Πηγή: hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ