27 Απριλίου 1941: Κατάληψη των Αθηνών από τους Γερμανούς

 
27 Απριλίου 1941: Κατάληψη των Αθηνών από τους Γερμανούς

Ενημερώθηκε: 27/04/24 - 22:38

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν αμαχητί την Αθήνα, που είχε κηρυχθεί «ανοχύρωτη πόλη», αρχίζοντας έτσι μία μαύρη περίοδο τριπλής κατοχής της χώρας μας που διήρκεσε 3,5 χρόνια, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 1944, που ανέπνευσε και πάλι τον αέρα της ελευθερίας μετά την αποχώρηση των Γερμανών!

Στις 6 Απρίλιου 1941, τα στρατεύματα της Ναζιστικής Γερμανίας επιτέθηκαν στην Ελλάδα πραγματοποιώντας από τα βουλγαρικά και γιουγκοσλαβικά εδάφη. Λίγες μέρες αργότερα και παρά την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων, οι Γερμανοί παρέκαμψαν τα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησαν αφενός την προσπάθειά τους να ενωθούν με τις ιταλικές δυνάμεις στην Αλβανία, αφετέρου την προέλασή τους προς Νότο.

Στις 20 και 21 Απριλίου 1941, ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία σε συνεννόηση με άλλους αντιστρατήγους, παρά τις εντολές της κυβερνήσεως του Εμμανουήλ Τσουδερού, του Βασιλέως Γεώργιου Β’ και του Αρχιστρατήγου Αλέξανδρου Παπάγου για μάχη και αντίσταση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων μέχρις εσχάτων, συνυπογράφει με τους Γερμανούς πρωτόκολλα της άνευ όρων παραδόσεως της Ελλάδος στη Ναζιστική Γερμανία.

Στις 22 Απριλίου, ο Βασιλεύς Γεώργιος Β’ ανακοινώνει με ραδιοφωνικό διάγγελμα, την αποχώρηση του μαζί με την κυβέρνηση από την Αθήνα, για την Κρήτη και συνέχιση του αγώνος.

«Τα σκληρά πεπρωμένα του πολέμου αναγκάζουν Ημάς σήμερον, όπως ομού μετά του Διαδόχου του Θρόνου και της νομίμου Κυβερνήσεως της Χώρας, απομακρυνθώμεν εξ Αθηνών και μεταφέρωμεν την Πρωτεύουσαν του Κράτους εις Κρήτην, οπόθεν θα δυνηθώμεν να συνεχίσωμεν τον αγώνα…» τόνισε μεταξύ άλλων στο προαναφερθέν μήνυμά του ο Βασιλεύς Γεώργιος.

Στις 25 Απριλίου 1941 η προέλαση των γερμανικών δυνάμεων προς νότο ήταν σαρωτική αφού ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις αδυνατούσαν να τους αντιμετωπίσουν, οπότε έγινε αντιληπτό ότι ήταν ζήτημα χρόνου η στιγμή που η ελληνική πρωτεύουσα θα πέσει στα χέρια των Γερμανών.

Τελικώς, το πρωινό της Κυριακής, 27 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα. Στις 08:10 έγινε η είσοδος των πρώτων γερμανικών τμημάτων, επί κεφαλής των πρώτων τούτων τμημάτων ήσαν ο Λοχαγός Γιάκομπυ του επίλεκτου 10ου Συντάγματος του Βραδεμβούργου και ο Υπολοχαγός της 6ης Ορεινής Μεραρχίας («Μεραρχίας Ορεινών Κυνηγών») Έλσνιτς.

Η επίσημη «υποδοχή» τους έγινε στο σημερινό κόμβο Αμπελοκήπων, όπου τότε ήταν περιοχή στα …όρια της πρωτεύουσας, από τον Δήμαρχο, τον Νομάρχη Αττικοβοιωτίας, τον Στρατιωτικό Διοικητή και άλλους τοπικούς παράγοντες.

Την ίδια ώρα οι Αθηναίοι, πίσω από τα κλειστά παράθυρά τους, όπως είχαν διατάξει οι ελληνικές αρχές, άκουγαν στις ραδιοφωνικές συσκευές τους: «...Αδέλφια κρατήστε καλά μέσα στη ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου ... Έλληνες ψηλά τις καρδιές!»

Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Κ. Σταυρόπουλου, εκφωνητή της για λίγα λεπτά ακόμα ελεύθερης Ελληνικής Ραδιοφωνίας προς τον λαό των Αθηνών κυρίως, αλλά ουσιαστικώς προς όλο τον ελληνικό λαό.

Οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέρχονται στην άδεια Αθήνα και καταλαμβάνουν τα άδεια ανάκτορα και όλα τα δημόσια κτίρια ενώ η ναζιστική σβάστικα μολύνει τον Ιερό βράχο της Ακροπόλεως, που τότε «φυλασσόταν» από άνδρες του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού που ήταν υπεύθυνοι και για την καθημερινή έπαρση και υποστολή της Ελληνικής Σημαίας και όχι οι…Εύζωνοι της τότε Βασιλικής Φρουράς, όπως λανθασμένα υποστηρίζεται από τον μεταπολεμικό μύθο.

Συμβολικώς ξεκινά η μαύρη περίοδος της τριπλής Κατοχής, που φέρνει μαζί της καταπίεση, πείνα, στερήσεις, ομηρείες, βασανιστήρια, εκτελέσεις αλλά και την Αντίσταση του ελληνικού λαού!

Για το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας η Κατοχή θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο 1944. Όμως δεν θα σταθεί αφορμή να σταματήσει ο αγώνας των Ελλήνων κατά του Άξονος.

Θα συνεχιστεί αρχικά στην Κρήτη με την ηρωική αντίσταση στρατού και λαού και στη συνέχεια στην κατεχόμενη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Βόρειο Αφρική, Μάλτα, Ιταλία, Δωδεκάνησα, Μεσόγειο, Ατλαντικό, Ινδικό), στις πόλεις και στην ύπαιθρο, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με όπλα και χωρίς όπλα, από στρατό, ναυτικό, αεροπορία, αντάρτικες οργανώσεις, ομάδες σαμποτέρ και κατασκοπείας αλλά και μεμονωμένους Πατριώτες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ