ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στα νοσοκομείο από το μύκητα Candida Auris - Τέσσερις νεκροί στην Πάτρα

 
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στα νοσοκομείο από το μύκητα Candida Auris - Τέσσερις νεκροί στην Πάτρα

Ενημερώθηκε: 10/05/22 - 10:44

Τρεις έως τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida Auris, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.

Όπως είπε, μιλώντας στον Max Fm, ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί μοιραίος, καθώς είναι πολύ ανθεκτικός στις θεραπείες.

Τα λεγόμενα της κα. Μαστοράκου διαψεύδει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης.

Οπως δήλωσε ο κ. Καρβέλης «Ουδείς θάνατος έχει καταγραφεί στην περιοχή από τον μύκητα Candida Auris» επισημαίνοντας, ότι από τις διαβεβαιώσεις των γιατρών των νοσοκομείων της περιοχής κανένας ασθενής δεν έχει καταλήξει από τον φονικό μύκητα. Υπογράμμισε δε, πως τηρούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκκολα από τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων τα οποία και βρίσκονται σε επιφυλακή για τον μύκητα candida auris.

Ο μύκητας είναι σπάνιος, αλλά αν βρεθεί υπάρχει πρόβλημα

Πάντως, η ίδια συνιστά στους πολίτες ψυχραιμία, καθώς πρόκεται για έναν σπάνιο μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

H Γαρυφαλλιά Πουλάκου, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μιλώντας στο star τόνισε σχετικά πως «Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών».

Στην συνέχεια, εξήγησε ότι ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.

Ο Νίκος Σύψας της προηγούμενες ημέρες επίσης είχε αναφερθεί σε αυτό λέγοντας ότι «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

Έπειτα, πρόσθεσε πως «τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα τα βρούμε μπροστά μας».

Κλείνοντας τόνισε ότι όταν ένας τέτοιος μύκητας μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζωθεί.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον φονικό μύκητα

Εκτός από τους ειδικούς, πριν λίγες ημέρες και ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον μύκητα Candida auris που εντοπίζεται αποκλειστικά εντός νοσοκομειακών μονάδων. Μεταξύ άλλων εξήγησε τι ακριβώς είναι ο συγκεκριμένος μύκητας, αλλά και κατά πόσο επικίνδυνος ενδέχεται να είναι στους ασθενείς.

Στην ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως «Η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον)», ενώ επισημαίνει πως «έχει ήδη ξεκινήσει καταγραφή των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Τι είναι ο Candida Auris

Ο Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία και οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).

Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους. Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris, όπως και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων εν τω συνόλω, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας.

Επισημαίνεται ότι, «η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον)».

Η επιτήρηση για Candida Auris στα νοσοκομεία της χώρας

Ο ΕΟΔΥ ως ο αρμόδιος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων στη χώρα μας έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida auris σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων. Η διερεύνηση είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με πρόσφατο ΦΕΚ του Υπουργείου Υγείας (1665/07-04-2022), οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και οι λοιμώξεις από Candida auris, αποτελούν υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.