Μόνο με e-συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο – Ποιοι πρέπει να το κάνουν - Τι ισχύει για τα παιδιά

 
Μόνο με e-συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο – Ποιοι πρέπει να το κάνουν - Τι ισχύει για τα παιδιά

Ενημερώθηκε: 29/09/20 - 11:06

Ξεκίνησε χθες η περίοδος συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου ενώ η περίοδος εμβολιασμού του πληθυσμού ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. Ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με ιατρική, ηλεκτρονική συνταγή και με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σε μία χρονιά ιδιαίτερη λόγω της ταυτόχρονης κυκλοφορίας της Covid-19, χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών, εκπροσώπους γιατρών και φαρμακοποιών, προέβησαν σε ανακοινώσεις στέλνοντας μήνυμα τους υπέρ του μέγιστου δυνατού εμβολιασμού για όσους κρίνεται απαραίτητος.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε ότι η χώρα μας φέτος έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια, όταν το 2019 είχαν αγοραστεί 3 εκατομμύρια εμβόλια και το 2018 το σύνολο των αντιγριπικών εμβολίων ανερχόταν σε 2 εκατομμύρια.

Οτι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν προστατεύει από την Covid-19 ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «διαλύοντας» λανθασμένες αντιλήψεις. Επιπλέον, κατέστησε σαφή την τακτική που ακολουθεί η χώρα μας και αφορά στον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και όχι σε γενικευμένο εμβολιασμό τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. «Πάντα υπήρχε η ετοιμότητα και τα προηγούμενα χρόνια να καλυφθούν αυτές οι ομάδες. Ομως πάντα τα ποσοστά του εμβολιασμού που επιτυγχάνονταν δεν μας ήταν γνωστά και δεν είχαμε την ικανοποίηση να ξέρουμε το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία της εισαγωγής από φέτος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα επιτρέψει και να διατεθούν τα εμβόλια σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη -υπό το φόβο του κορονοϊού το ενδιαφέρον των πολιτών για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης είναι αυξημένο- αλλά και να έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα στατιστικά δεδομένα ώστε να χαράσσει τη στρατηγική της.

Τι ισχύει για ανήλικους

Οπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, οι ίδιες συστάσεις σε σχέση με πέρυσι για τον εμβολιασμό των παιδιών ισχύουν και για φέτος. Ειδικότερα, εμβολιάζονται κατά της γρίπης παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως επίσης και υγιή παιδιά τα οποία έχουν στο άμεσο περιβάλλον τους βρέφος κάτω των 6 μηνών ή ευάλωτο άτομο το οποίο δεν μπορεί να εμβολιαστεί το ίδιο. Η οδηγία αυτή έρχεται να βρει αντίθετη μεγάλη μερίδα των παιδιάτρων, που υποστηρίζει τον καθολικό εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Μάλιστα, η επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού στην Αθήνα, Marianna Trias, η οποία συμμετείχε χθες στις κοινές ανακοινώσεις στο υπουργείο Υγείας, στην προτεραιοποίηση των ομάδων που πρέπει να εμβολιαστούν ανέφερε και τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη στρατηγική του ΠΟΥ. Επίσης, στις ΗΠΑ ακολουθείται ο καθολικός αντιγριπικός εμβολιασμός όλων των πολιτών. Στην Ευρώπη, με εξαίρεση τη Φινλανδία και τη Βρετανία που επίσης εμβολιάζουν όλα τα υγιή μικρά παιδιά, δεν ακολουθούνται παρόμοιες στρατηγικές. Το θέμα, ωστόσο, του καθολικού ή μη εμβολιασμού των μικρών παιδιών απασχολεί την Επιτροπή και αναμένεται, κατά πληροφορίες, να επανεξεταστεί του χρόνου, σε συνθήκες όχι όπως οι φετινές, δηλαδή κρίσης λόγω της πανδημίας. Αλλωστε, τα μικρά παιδιά συμμετέχουν στη μετάδοση της γρίπης, ανεβάζουν λίγο τον αριθμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία, αλλά ούτε γεμίζουν τις Εντατικές ούτε κινδυνεύουν συνήθως με σοβαρή νόσηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάλληλη περίοδος ώστε να επιτευχθεί ικανή ανοσία πριν η κυκλοφορία των ιών της γρίπης κορυφωθεί, αλλά και για μη δημιουργηθεί συνωστισμός εν μέσω κορονοϊού, είναι το διάστημα μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 15 Δεκεμβρίου. Από τη στιγμή που κάποιος εμβολιάζεται απαιτούνται 15 ημέρες ώστε να αποκτήσει ανοσία.

Λινού: Αν κάποιος νοσήσει με γρίπη και κοροναϊό μαζί είναι δύσκολο να τα βγάλει πέρα

«Ναι παιδιά θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο, αυτό άλλωστε γίνεται στις περισσότερες χώρες, θα ήμουν όμως λίγο επιφυλακτική εάν η Πολιτεία δήλωνε πως δεν υπάρχει επάρκεια. Δεν ξέρω εάν δεν υπάρχουν ποσότητες δεν μπορούμε να παραγγείλουμε; Από έξι μηνών καλό είναι τα παιδιά να εμβολιαστούν» απάντησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού σε σχετική ερώτηση ston ΑΝΤ1.

«Δεν υπάρχουν επιπτώσεις εάν κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής κοροναϊού κάνει το εμβόλιο της γρίπης»

«Απ’ότι ξέρω όταν κάποιος έχει κοροναϊό και είναι ασυμπτωματικός, δεν το ξέρει και κάνει το εμβόλιο της γρίπης δεν επηρεάζεται» διευκρίνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και σημείωσε:

«Εκείνο που φοβόμαστε είναι πως εάν κάποιος νοσήσει με γρίπη και κοροναϊό ταυτόχρονα θα είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει πέρα».

Τέλος μιλώντας για τα εμβόλια και για τη διάρκεια του εμβολίου της γρίπης δήλωσε: «Υπάρχουν εμβόλια που δημιουργούν αντισώματα δια βίου, άλλα που χρειάζονται μία δόση ακόμη μετά από χρόνια. Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά με τη γρίπη και μπορεί να χρειαστεί αναμνηστικό εμβόλιο είναι ότι εν το μεταξύ αναπτύσσεται άλλο στέλεχος της».

Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

-- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

-- Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

-- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).

Μεταμόσχευση οργάνων.

Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

Χρόνια νεφροπάθεια.

Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα.

Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Οι κλειστοί πληθυσμοί (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.