Δείτε πώς θα ενισχύσετε την δύναμη του εγκεφάλου

 
Δείτε πώς θα ενισχύσετε την δύναμη του εγκεφάλου

Ενημερώθηκε: 28/09/16 - 15:15

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο που απαιτεί πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά.

Οι διατροφικές ελλείψεις οδηγούν στην ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών, στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας η οποία σχετίζεται με την ηλικία και σε αναπτυξιακές διαταραχές. Από την άλλη πλευρά, οι μελέτες τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών συντελούν στη βελτίωση διαφόρων πτυχών του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας όπως είναι η μάθηση και η μνήμη.

Εδώ είναι 6 απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για έναν υγιή εγκέφαλο:

1. ΘΕΙΑΜΙΝΗ (Β1)

Οι βιταμίνες από την ομάδα Β θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για την καλή υγεία του εγκεφάλου. Η θειαμίνη βρίσκεται σε αφθονία στον εγκέφαλο και στον νευρικό ιστό. Παίζει ρόλο στην αγωγιμότητα των νευρικών ώσεων, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Διεθνούς Ιατρικής Έρευνας. Επιπλέον, μια σοβαρή έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο Korsakoff, μια χρόνια διαταραχή της μνήμης που εμφανίζεται πιο συχνά σε αλκοολικούς και σ΄αυτούς που υποφέρουν από ασθένειες όπως το AIDS.

2. ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ (Β9)

Το φολικό οξύ μπορεί να ληφθεί από διάφορες τροφές όπως το σπανάκι, το σπαράγγι και τις φακές. Οι μισές από τις αποθήκες αυτής της βιταμίνης στο σώμα βρίσκονται στο ήπαρ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ηπατική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεπάρκεια πολλών σημαντικών βιταμινών Β. Το φολικό οξύ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των αμινοξέων και το σχηματισμό του νευρικού ιστού. Ο μεταβολισμός του φυλλικού οξέος εξαρτάται από την προσφορά των άλλων βιταμινών της ομάδας Β. Μια ανεπάρκεια αυτού και άλλων β-βιταμινών σχετίζεται με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά. Επιπλέον, μια μελέτη για ηλικιωμένους αρουραίους βρήκε πώς να βελτιώσει τη μνήμη με συμπληρώματα φυλλικού οξέος για 8 εβδομάδες.

3. ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ (βιταμίνη C)

Η υψηλότερη συγκέντρωση αυτής της απαραίτητης βιταμίνης βρίσκεται στον εγκέφαλο, ειδικά στην υπόφυση (400mg / kg). Μπορείτε να πάρετε μεγάλες ποσότητες αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού από τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα λαχανικά. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την σύνθεση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, αλλά προστατεύει επίσης και τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες. Επειδή αυτή η βιταμίνη δεν μπορεί να αποθηκεύεται στο σώμα, είναι σημαντικό να παίρνετε επαρκείς ποσότητες καθημερινά από τις τροφές, περίπου 90mg ημερησίως.

4. ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Όσον αφορά τα ανόργανα άλατα, το ασβέστιο είναι το νούμερο ένα βασικό μέταλλο για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ως αγγελιοφόρος των νευρικών κυττάρων. Ρυθμίζει επίσης τη νευροδιαβίβαση και ελέγχει τη διεγερσιμότητα των νεύρων. Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου είναι συνήθως σπάνια καθώς το σώμα έχει αποθηκευμένη μεγάλη ποσότητα στα οστά. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα ασβεστίου το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.

5. ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την μετατροπή πολλών βιταμινών Β στην ενεργό μορφή τους. Με άλλα λόγια, λαμβάνοντας οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμινών από μόνο του θα ήταν μάταιο χωρίς το μαγνήσιο και άλλα μέταλλα καθώς η αλληλεπίδρασή τους είναι αυτό που βοηθά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων μαγνησίου σε ηλικιωμένους αρουραίους βελτιώνει τη μνήμη μακροπρόθεσμα. Το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικό στις κυτταρικές μεμβράνες για τη μετάδοση των ώσεων. Επιπλέον, το μαγνήσιο και το ασβέστιο χρειάζεται να είναι σε ιδανικές ποσότητες στο σώμα για την πρόληψη της διεγερσιμότητας του νευρικού συστήματος. Μια ανεπάρκεια κάποιου από των δυο μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα.

6. ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες σε ορισμένους νευρώνες οι οποίοι βρίσκονται μόνο στον πρόσθιο εγκέφαλο. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι ρόλο παίζει ο ψευδάργυρος στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, αλλά η έλλειψή του σχετίζεται με διάφορες νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές. Για παράδειγμα, μεταβολές στην ομοιόσταση του ψευδαργύρου βρέθηκαν σε πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι οι σπόροι κολοκύθας, το βόειο κρέας και οι γαρίδες, αλλά μπορείτε επίσης να τον βρείτε και στη μορφή συμπληρώματος που είναι διαθέσιμο στην αγορά.