Ένα από τα διλήμματα του φετινού καλοκαιριού θα είναι εάν θα κάνουμε χρήση του κλιματιστικού ή εάν θα κάνουμε χρήση μόνο των ανοικτών παραθύρων. Το καλοκαίρι είναι εδώ, η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο μπορεί να φτάσει και τους 40 βαθμούς κελσίου σε κάποιες περιοχές και εμείς αναρωτιόμαστε εάν θα κάνουμε χρήση του κλιματιστικού.
Οι ειδικοί δίνουν τις ακόλουθες συμβουλές.
1 Τα κλιματιστικά θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο τακτικά από μία φορά το χρόνο και οι εργασίες που εκτελούνται από το τεχνικό προσωπικό να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης, γιατί και εκεί υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας.
2 Τα κλιματιστικά που έχουμε στα σπίτια μας και ειδικά εάν εμείς στο σπίτι μας δεν είχαμε κρούσμα με κορονοϊό, προφανώς δεν έχουν κάποιο κίνδυνο και δεν έχουν θέμα μετάδοσης του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση όμως κι αυτά θα πρέπει να καθαρίζονται τα φίλτρα τους πολύ συχνά και να υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ώστε να αερίζεται ο χώρος.
3 Τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα, να μην απενεργοποιείται ο αερισμός (στα κεντρικά συστήματα ψύξης) και τα συστήματα να λειτουργούν με χαμηλότερη ταχύτητα για να μη λιμνάζουν μικρόβια.
4 Αλλαγή ρύθμισης από επανακυκλοφορία του αέρα σε 100% εισαγωγή εξαερισμού αέρα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό προβλέπεται από την εγκατάσταση (πολύ σπάνια). Ο σκοπός είναι να αυξηθεί το ποσοστό του φρέσκου (νωπού αέρα) ανά άτομο (αφορά τα μηχανικά συστήματα). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με τη μείωση του προσωπικού και τη διασπορά του σε απόσταση 2-3 μέτρων. Έτσι, αντιστοιχεί μεγαλύτερο ποσοστό φρέσκου αέρα ανά άτομο.
5 Τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο αέρας που διοχετεύεται μέσα στο χώρο να είναι κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκος, δηλαδή να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μην γίνεται ανακύκλωση.