Έπειτα από χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι βελτιώνονται εκ νέου, όπως διαπιστώθηκε και κατόπιν της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αθήνα.
«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η προσέγγιση», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας πως «τις τελευταίες δεκαετίες την κάθε βελτίωση των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας διαδεχόταν μία ύφεση. Παρ' όλα αυτά, οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής συνόδου κορυφής αποτελούν αφορμή για μία συγκρατημένη αισιοδοξία». Μπορεί από τις διαβουλεύσεις στην Αθήνα να μην επετεύχθη και κάποια υπέρβαση, όμως ούτως ή άλλως «κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Το σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται και πάλι σε διάλογο».
Τα σχέδια για την επέκταση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας περιλαμβάνουν περισσότερους του ενός τομείς, από τη μεταναστευτική πολιτική μέχρι τον τουρισμό. Πολλά απ' όσα ακούγονται ενδέχεται να είναι και λόγια του αέρα, ωστόσο ακόμη και αυτά «είναι προτιμότερα από την πολεμική ρητορική που είχε υιοθετήσει η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια».
Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως υπογραμμίζει η FAZ, τα πιο περίπλοκα και ακανθώδη ζητήματα, όπως για παράδειγμα η οριοθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο, «θα επιλυθούν μονάχα εάν κινηθούν αμφότερες οι πλευρές. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η ακύρωση της ρήτρας casus belli, δηλαδή της απειλής πολέμου που υπερψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο το 1995 για την περίπτωση που η Ελλάδα αυξήσει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Αιγαίο από 6 σε 12 ναυτικά μίλια».