Δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους οι ογκολόγοι, ως προς την αντιμετώπιση και την ίαση τελικά του καρκίνου. Όπως επισημαίνουν, τα τελευταία χρόνια συντελείται μια αργή αλλά σημαντική επανάσταση κατά της ασθένειας.
Μιλώντας στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνουν ότι η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, καθώς η ογκολογία έχει καταφέρει πλέον να αυξήσει σημαντικά την επιβίωση πολλών ασθενών, να μετατρέψει τον καρκίνο σε χρόνια νόσο και να θεραπεύσει ακόμη και μεταστατικούς καρκίνους οι οποίοι πριν από λίγα χρόνια οδηγούσαν αργά ή γρήγορα στο θάνατο.
Σήμερα καρκίνος δεν σημαίνει απαραίτητα θάνατος, τονίζουν οι επιστήμονες από την Ομάδα Νέων Ελλήνων Ογκολόγων. Μάλιστα, όπως εξηγούν, έχουν αρχίσει να "ξεκλειδώνουν " με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, τη δύναμη του οργανισμού, ενάντια στον καρκίνο.
Η εξατομίκευση της θεραπείας, οδηγεί ήδη σε αύξηση της επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής τους ασθενείς που μετά από ειδικές μοριακές εξετάσεις, λαμβάνουν το πλέον κατάλληλο φάρμακο γι αυτούς.
Όπως επισημαίνει η ογκολόγος Ζ.Σαριδάκη, "μετά από μεγάλη έρευνα στην ογκολογία τη μοριακή βιολογία και τη βιοτεχνολογία, αρχίζουμε και ανακαλύπτουμε τον τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις του ίδιου του οργανισμού εναντίον του καρκίνου", με στόχο την εξόντωση του, με την βοήθεια της ανοσοογκολογίας.
Έχουμε αρχίσει να "ξεκλειδώνουμε" τη δύναμη του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο και τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, τονίζει η κα Σαριδάκη και συμπληρώνει :
"Αυτό φαίνεται ότι θα είναι το μέλλον. Είναι πολλά τα μονοπάτια της θεραπείας. Αυτή τη στιγμή είναι ότι πιο ελπιδοφόρο υπάρχει. Οι δυνατότητες του αμυντικού συστήματος του κάθε ανθρώπου είναι θεωρητικά ανεξάντλητες. Αν μπορέσει κάποιος να τις ξυπνήσει εναντίον του καρκίνου, ο οποίος είναι ένας "ξένος" εχθρός για τον οργανισμό του ασθενή, θα έχει κερδίσει τη μάχη".
Για παράδειγμα, "Ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα δεν είχαν επιβίωση για πάνω από ένα χρόνο, τώρα υπάρχει ένα 30% των ασθενών με ανοσοθεραπεία που επιβιώνουν για 10 χρόνια μετά, χωρίς υποτροπή, που σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο ο οργανισμός έχει "κοιμήσει" τον καρκίνο ".
Ο κ. Βαρθαλίτης εκτιμά πως ζούμε στην εποχή όπου σημειώνονται θεαματικές μεταβολές στις θεραπευτικές μας επιλογές, καθώς, όπως λέει "καρκίνοι για τους οποίους πριν από 5 χρόνια δεν είχαμε καμία θεραπευτική επιλογή , όπως το μελάνωμα ή ο καρκίνος του νεφρού, τώρα έχουμε πολλά αποτελεσματικά φάρμακα. Έχοντας γνώση της μεταβολής που προκαλείται μέσα στο κύτταρο για να γίνει καρκίνος σταματάμε αυτή τη μεταβολή με πλειάδα φαρμάκων σε σημείο που ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο, μπορούν να φτάσουν πλέον στην ίαση ".
Είναι κάτι που δεν μπορούσαμε να τα ονειρευτούμε παλιότερα. Ήταν μορφές καρκίνου που δεν ανταποκρίνονταν ούτε στις κλασικές θεραπείες, ούτε στις ακτινοθεραπείες, εξηγούν οι ογκολόγοι.
Ο κ Βαρθαλίτης τονίζει ακόμα ότι στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ακρογωνιαίος λίθος, παραμένει η χειρουργική καθώς η αφαίρεση του όγκου είναι καθοριστικής σημασίας, ενώ εξαιρετική δουλειά γίνεται σήμερα και από την ακτινοθεραπεία, η οποία έχει βελτιωθεί σε αποτελεσματικότητα και ποιότητα δράσης.