Μια Βρετανίδα κατηγορείται για επίμονη παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking) του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας και νυν προέδρου του Βρετανικού Μουσείου
«Επιδιώκουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια ρύθμιση ώστε κάποια στιγμή κάποια από τα Γλυπτά του Παρθενώνα να βρεθούν στην Αθήνα, εκεί όπου φυσικά ήταν η αρχική τους θέση. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μας δανείσει κάποιους από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της».
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι μια πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση της πολυετούς διαμάχης σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκεται «ακόμη σε απόσταση».
Τι αναφέρουν οι FT για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο περιθώριο της συνάντησης Μητσοτάκη- Στάρμερ και πως αντιμετωπίζει το θέμα ο βρετανικός Τύπος
Πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Τζορτζ Όσμπορν, του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, έχουν προχωρήσει προς «μια συμφωνία επί της αρχής»
Συγκεκριμένα, η βρετανική ιστοσελίδα μεταφέρει, επίσης, τι δήλωσε πηγή κοντά στον Βρετανό πρωθυπουργό στους Financial Times: «Είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι συμφωνηθεί. Μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη άποψη για το τι πρέπει να συμβεί».
Σε συνέντευξή του, στο ραδιόφωνο του BBC, υπογράμμισε ότι όσον αφορά την αλλαγή του νόμου του 1963 που απαγορεύει τη μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή, ο Κάλιναν υποστήριξε ότι αυτό είναι ζήτημα του κοινοβουλίου.
Η μεγάλη νίκη των Εργατικών και η ανάδειξη του Κιρ Στάρμερ στην πρωθυπουργία ίσως και να αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.
Ο πρώην προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ζήτησε να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα και δήλωσε ότι οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο για την είσοδο τους στα εκθέματα του Λονδίνου.
Νέα τροπή στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα έδωσε η δημόσια παραδοχή της Τουρκίας ότι δεν υπάρχει πουθενά οθωμανικό φιρμάνι που να παραχωρεί τα μάρμαρα στον Λόρδο Έλγιν.
Για πρώτη φορά το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει επίσημα στην ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη, ότι ασπάζεται την πρόθεση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος Τζορτζ Όσμπορν για μία «Σύμπραξη του Παρθενώνα».
Ως μεγάλη πρόκληση για τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου και για τη φροντίδα των εκθεμάτων περιγράφει ο ιστότοπος τέχνης Artnet τις «ρημαγμένες» αίθουσες ελληνικών, ρωμαϊκών και ασσυριακών αρχαιοτήτων.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για τη χθεσινή επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο, μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, απάντησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι τα αριστουργήματα του Φειδία αποτέλεσαν ντεκόρ για το ντεφιλέ και με αυτόν τον τρόπο ευτελίζονται και υποτιμούνται.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα χαρακτήρισε μέρος της αποστολής του, την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων στον τόπο τους.