Το Μαλί, όπως και ο Νίγηρας, όπου κυβερνούν αντίστοιχα ο στρατηγός Ασιμί Γκοϊτά και ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, γύρισαν την πλάτη στη Δύση και προσέγγισαν τη Ρωσία για στρατιωτική υποστήριξη. Έχουν υποδεχθεί ρώσους «εκπαιδευτές».
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας του Νίγηρα και το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοινώνουν ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμών από την αεροπορική βάση 101 της Νιαμέ έχει πλέον ολοκληρωθεί», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα έχει τεθεί σε καθεστώς «ομηρίας» από τη στρατιωτική χούντα και ο Γάλλος διπλωμάτης τρέφεται μόνο με «στρατιωτικές μερίδες».
Ο πρωθυπουργός που διορίστηκε από τη στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα δήλωσε σήμερα ότι είναι σε εξέλιξη «συνομιλίες» ώστε οι γαλλικές δυνάμεις που εδρεύουν στη χώρα του να αποσυρθούν «γρήγορα», εκφράζοντας ωστόσο ταυτόχρονα την ελπίδα ότι θα διατηρεί μια «συνεργασία» με τη Γαλλία.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά σε μια στρατιωτική βάση όπου φιλοξενούνται οι γαλλικές δυνάμεις, στην πρωτεύουσα Νιαμέι, με αίτημα να αποχωρήσουν αμέσως οι Γάλλοι από τον Νίγηρα.
Η στρατιωτική χούντα στο Νίγηρα ανακοίνωσε ότι «έδωσε οδηγίες στην αστυνομία» να «απελάσει» τον Γάλλο πρέσβη στη Νιαμέι, μετά τη λήξη της διορίας που είχε δοθεί στον Γάλλο διπλωμάτη να εγκαταλείψει την αφρικανική χώρα.
Ο Λευκός Οίκος "παρακολουθεί από πολύ κοντά" την κατάσταση στη Γκαμπόν, όπου πραξικοπηματίες στρατιωτικοί έθεσαν σε κατ΄οίκον περιορισμό τον πρόεδρο Αλί Μπονγκό Οντιμπά, δήλωσε σήμερα ένας από τους εκπροσώπους του.
Στην παρέμβαση του, στη συζήτηση για τις σοβαρές εξελίξεις στην Αφρική στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ, στο Τολέδο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να παραμείνουμε θεατές
«Η απόφαση των πραξικοπηματιών (στον Νίγηρα) να απελάσουν τον Πρέσβη της Γαλλίας είναι μια νέα πρόκληση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην τρέχουσα κρίση» τονίζει η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι.
Η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή CEDEAO) απέρριψε σήμερα την εξαγγελία του στρατηγού Αμπντουραμάν Τσιανί, ο οποίος ανέτρεψε στις 26 Ιουλίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ περί «μεταβατικής περιόδου που δεν θα ξεπεράσει τα «τρία χρόνια».
Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή CEDEAO) διαμηνύει μέσω επιτρόπου της ότι είναι έτοιμη για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε μια οποιαδήποτε "νέα επιδείνωση" της κατάστασης του προέδρου του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, που κρατείται αιχμάλωτος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που τον ανέτρεψε, θα έχει "σοβαρές συνέπειες"
Η διπλωματία της Γαλλίας ταυτίζεται με την ECOWAS, αν και παράλληλα διαβεβαίωσε πως θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης με διπλωματικά, ειρηνικά μέσα.
Η Ecowas δεν έχει αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως των ηγετών των χωρών μελών πριν το ενεργοποιήσει