Μπορεί το προσωνύμιο του να ήταν «Ηρακλής τσέπης» αλλά πλέον δεν είχε άλλες δυνάμεις. Ο πιο διάσημος και αγαπημένος Τούρκος αρσιβαρίστας, ο Ναΐμ Σουλειμάνογλου δεν είναι πια μαζί μας. Η έλλειψη διάθεσης να παλέψει για να παραμείνει ζωντανός έφερε την ήττα του συμπαθούς αρσιβαρίστα από την ηπατική ανεπάρκεια. Θρυλικές ήταν οι μάχες του με τον Βαλέριο Λεωνίδη στις Ολυμπιάδες, ενώ δεν ήταν λίγα τα ρεκόρ που έσπασε.
Νοσηλευόταν με ηπατική ανεπάρκεια από τα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ έκανε μεταμόσχευση στις 6 Οκτωβρίου λόγω της κατάστασής. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο θρυλικός αρσιβαρίστας νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τις 11 Νοεμβρίου όταν και υπέστη αιμορραγία.
Ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου γεννήθηκε ως Ναΐμ Σουλεϊμάνοφ στις 23 Ιανουαρίου 1967 στη και ξεκίνησε τον αθλητισμό σε ηλικία 10 ετών. Σε ηλικία 15 ετών κατέκτησε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βραζιλίας στα 52 κιλά. Έναν χρόνο αργότερα κατέκτησε και πάλι τον παγκόσμιο τίτλο ενώ έγινε ο νεότερος κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ.
Όλοι περίμεναν να λάμψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, αλλά δεν διαγωνίστηκε αφού η Βουλγαρία εντάχθηκε στο μποϊκοτάζ της Σοβιετικής Ένωσης.
Το 1986... άλλαξε η ζωή του! Η Βουλγαρία με τους 900.000 Τούρκους θέλησε να εκκαθαρίσει την τουρκική ταυτότητα μέσα στα σύνορα της και ανάγκασε την τουρκική μειονότητα να κλείσει σχολεία, χώρους προσευχής, να μην μιλούν τουρκικά και να... βαφτιστούν με βουλγαρικά ονόματα.
Ετσι, ο Ναΐμ Σουλεϊμάνοφ έγινε Ναούμ Σαλαμάνοφ, αλλά τα πάντα άλλαξαν όταν τον προέτρεψαν on camera να πει πως ήταν πάντα Βούλγαρος! Το αρνήθηκε! Μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης δεν επέστρεψε στη Βουλγαρία και προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να βρει καταφύγιο στην τουρκική πρεσβεία, μην αντέχοντας την πίεση!
Το 1986 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην κατηγορία 60 κιλών ήταν και πάλι παγκόσμιος πρωταθλητής με 335 κιλά στο σύνολο. Το 1988 όμως ήταν η χρονιά του! Πριν από τους Ολυμπιακούς του 1988 είχε ήδη προλάβει να σπάσει 32 παγκόσμια ρεκόρ, πριν καν κλείσει τα 23 του χρόνια συμμετέχοντας με το εθνόσημο της Βουλγαρίας!
Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποχρεώθηκε να πληρώσει 1 εκατ. δολάρια στους Βούλγαρους για να μπορεί να αγωνίζεται με τα χρώματα της νέας του πατρίδας, άλλωστε ο πατέρας του ήταν Τούρκος. Ο γεννημένος ως Ναΐμ Σουλεϊμάνοφ, μετονομάστηκε το 1985 απλό τους Βούλγαρους ως Ναούμ Σαλαμάνοφ (ώστε να μην μοιάζει με Τούρκος) και όταν το 1986 πήγε στην Τουρκία ξανά άλλαξε το επώνυμο του, σε άκρως τουρκικό, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου.
Η χρονιά που τον έμαθε όλος ο Πλανήτης
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 έσπασε 6 Ολυμπιακά ρεκόρ σηκώνοντας 145, 150.5, 152.5 κιλά στο αρασέ. Επίσης, 175, 188.5 και 190 κιλά στο ζετέ και 320, 339 και 342,5 στο σύνολο όταν ο ίδιος ζύγισε 60 κιλά! Έγινε ο πρώτος Τούρκος αθλητής, εκτός της πάλης, που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το 1989 κέρδισε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα και αποφάσισε έτσι ξαφνικά σε ηλικία 22 ετών να αποσυρθεί!
Η αγάπη του, όμως, για την άρση βαρών τον έκανε δύο χρόνια αργότερα να επιστρέψει παίρνοντας μέρος στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992. Φυσικά κρέμασε στο στήθος του το χρυσό μετάλλιο και την ίδια χρονιά ονομάστηκε "Καλύτερος Αθλητής του Κόσμου"!
Το 1993 στη Μελβούρνη (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα) κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα δύο.
Το 1994 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του Τουρκικού κοινού και πανηγύρισε τρία χρυσά μετάλλια, σπάζοντας 3 παγκόσμια ρεκόρ.
Το 1995 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βαρών πήρε 1 χρυσό και 2 ασημένια, ενώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κίνα κέρδισε άλλα τρία χρυσά μετάλλια.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το φόρτε του, καθώς στην Ατλάντα το 1996 έσπασε τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ στα 64 κιλά και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για τρίτη φορά.
Η καριέρα του έλαβε τέλος το 2000 με τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ σε ηλικία 33 ετών, όπου έκανε τρεις άκυρες προσπάθειες, ενώ η μοίρα τον ήθελε το τελευταίο του μετάλλιο να το πάρει στην χώρα που γεννήθηκε τη Βουλγαρία. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σόφιας κατετάγη τρίτος...
Μάλιστα, ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου εξελέγη στην προεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών στο συνέδριο στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2000 .
Το 1984, 1985, 1986 ανακηρύχθηκε ως ο αρσιβαρίστας της χρονιάς ενώ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1988, 1992 και του 1996. Είναι ο μοναδικός αρσιβαρίστας που έχει σηκώσεις τρεις φορές το βάρος του ενώ έγινε πρωτοσελίδο στο περιοδικό «Time».