Συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: Παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ

 
Συζήτηση για την Αναθεώρηση του συντάγματος: Παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ενημερώθηκε: 13/02/19 - 09:56

Αίσθηση «πολιτικής ήττας» για τον ΣΥΡΙΖΑ αναδύουν οι χειρισμοί του κόμματος στη συζήτηση Βουλή για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Χειρισμοί που προδίδουν, κατά πολλούς, προσπάθεια για να υποσκάψει τις δυνατότητες της επόμενης πλειοψηφίας της Βουλής που θα προκύψει από τις κάλπες.

Διαφαίνεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει:

- Να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα τροποποιηθούν αλλά και ως προς το τελικό τους περιεχόμενο

- Να μπλοκάρει στην παρούσα φάση την ψήφιση από 180 βουλευτές του άρθρου 32 για την αποδέσμευση της διάλυσης της Βουλής από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σαμποτάροντας ακόμα και την δική της πρόταση

Οι φήμες περί σκέψεων ακόμα και για ελεγχόμενου εύρους καταψήφιση δικών του προτάσεων αν κριθεί αναγκαίο για να εξυπηρετηθούν κομματικές σκοπιμότητες, ή και πληροφορίες-ενδείξεις για μικρές «ανταρσίες» μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε επιμέρους άρθρα ή θέματα, ανεβάζουν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια και καθιστούν απρόβλεπτες τις εξελίξεις.

Στο επίκεντρο βρέθηκε κατ’ αρχήν το άρθρο 32, που προβλέπει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από μια πρόωρη διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Ως γνωστόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν επί της αρχής, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο που αυτή η αποσύνδεση θα επιτευχθεί: ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, προσφυγή στο λαό για απευθείας εκλογής Προέδρου.

Στον αντίποδα η ΝΔ προτείνει εκλογή ακόμα και με 151 ψήφους, διαφωνώντας με την ιδέα της εκλογής από το λαό. Την ίδια στιγμή, το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να επιβάλλει την επιπλέον θέση του πως ό,τι ψηφίσει η σημερινή Βουλή, «δεσμεύει» την επόμενη και αναθεωρητική, ώστε η δική του εκδοχή επί του επίμαχου ζητήματος να επιβληθεί από τώρα. Αντιθέτως, η ΝΔ τονίζει πως δεν υπάρχει θέμα «δεσμευτικότητας» και πως η νέα Βουλή με τη σύνθεση που θα αναδείξουν οι εκλογές θα αποφασίσει το περιεχόμενο των εκλογών.

Προκειμένου δε να διασφαλίσει την προαναφερθείσα αποσύνδεση, εμφανίζεται αποφασισμένη να υπερψηφίσει ακόμα και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας την πρώτη περίοδο της επόμενης κυβέρνησης, μια και η εκλογή Προέδρου προβλέπεται για τις αρχές του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η επόμενη Βουλή αποφασίσει να αλλάξει το περιεχόμενο του άρθρου 32 από αυτό που έχει τεθεί σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσει η επόμενη πλειοψηφία των 151 της νέας Βουλής να το πράξει. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει με τίποτα τις επόμενες εκλογές, φοβάται ότι η Ν.Δ. θα αλλάξει το άρθρο όμως με τη δική της πρόταση, που είναι στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ να αρκούν 151 θετικές ψήφους και όχι να αλλάξει η έμμεση εκλογή του και να γίνεται άμεσα από το λαό.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διαβλέποντας ότι χαλάνε τα αρχικά σχέδια και είναι πιθανό να μην μπορεί να ελέγξει την «επόμενη μέρα», άρχισαν να έχουν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες εμπεριέχουν και το σενάριο ελεγχόμενης αποχής αριθμού βουλευτών του από την δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά από έναν μήνα, ούτως ώστε να μην ξεπεράσουν οι θετικές ψήφοι τους 179 (και να χρειάζονται δηλαδή 180 στην επόμενη Βουλή για να αποφασιστεί αλλαγή), ενώ κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για μεγάλη αποχή, προκειμένου να μην συγκεντρωθούν ούτε καν 150 θετικές ψήφοι, και να ακυρωθεί η διαδικασία αλλαγής του επίμαχου άρθρου.

«Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς, ως μη συμβατά», σχολίασε ο κ. Γ.Κατρούγκαλος ερωτηθείς σχετικά με το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει μια τέτοια «υπαναχώρηση» στην δεύτερη ψηφοφορία.

Σε ορισμένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτό μεταφέρθηκε ως δήλωση Κατρούγκαλου περί δήθεν απόσυρσης προτάσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι fake news αυτό, δήλωσε λίγο αργότερα ο κ. Κατρούγκαλος και κάλεσε την ΝΔ να μην σπεύδει να υιοθετεί τέτοια fake news.

«Η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ, αν συμβεί κάτι τέτοιο, εξελίσσεται σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν, χαλάλι τους», σχολίασαν από την πλευρά τους κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ.

«Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες». Νωρίτερα το μεσημέρι είχε αποφασιστεί η ψηφοφορία να διεξαχθεί με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εκδοχή όπως προτείνονται από τις εκατέρωθεν πλευρές.

Ενα ψηφοδέλτιο που να εμπεριέχει και τις «κατευθύνσεις» που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, και εκείνο της ΝΔ που να έχει λιτή περιγραφή των προς αναθεώρηση διατάξεων. Πιθανώς να υπάρξει και ένα τρίτο, με συμπληρωματικές προτάσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές. Πέραν των προαναφερομένων, ειδικότερο ενδιαφέρον προκαλεί και το φαινόμενο άλλων αναταράξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: ο κ. Ι.Μιχελογιαννάκης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3 που προτείνει το κόμμα του για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και πως θα υπερψηφίσει το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (που προτείνουν ΝΔ και ΔΗΣΥ). Την ίδια στιγμή και άλλα στελέχη, όπως ο κ. Στ. Κοντονής, εμφανίζονται με επιμέρους διαφωνίες για θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης όχι μόνο διαφώνησε με την ερμηνεία που δίνει η πλευρά Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά διαφώνησε και με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή ΠτΔ απευθείας από το λαό. Μιλώντας στην ολομέλεια ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ «δεν λαμβάνει υπόψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός είναι που κρίνει. Η επόμενη Βουλή όμως, δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση.» Και όχι μόνο αυτό αλλά διαφώνησε και με την πρόταση περί εκλογής ΠτΔ απευθείας από τον λαό αν προκύψει αδιέξοδο στις ψηφοφορίες στην Βουλή επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «αλλοίωσης του πολιτεύματος».

Μέγαρο Μαξίμου: Η ΝΔ επιχειρεί να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία» τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

«Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία. Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνει: «Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας».

«Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης» τονίζεται.