Με τις κοινές δηλώσεις των ηγετών της Ελλάδας και της Ουκρανίας ολοκληρώθηκε η επίσκεψη αστραπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι στην Οδησσό, έστειλε μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας.
Η πρώτη επαφή που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κατά την ξενάγησή του στο λιμάνι της Οδησσού, σημαδεύτηκε από πυραυλικό χτύπημα κοντά στην ελληνική αποστολή. Ακούστηκαν σειρήνες και στη συνέχεια ένας πολύ δυνατός κρότος, λόγω έκρηξης βαλλιστικού πυραύλου.
Ο επόμενος σταθμός ήταν το Διοικητήριο της Οδησσού, όπου εκεί, έγινε η κατ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ζελένσκι επί 45 λεπτά σε πολύ καλό κλίμα. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες, έγινε παρουσίαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τους επιτελείς της Ουκρανίας και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στον πρωθυπουργό και συζητήθηκε η κατάσταση όπως έχει δύο χρόνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας. Εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.
Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.
“Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος κι αυτό είναι καθημερινότητα“. Με αυτά τα λόγια πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα προς όλους από την Οδησσό. Παράλληλα εξήρε την ανθεκτικότητα και τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού, έκανε αναφορά στη Φιλική Εταιρεία που άναψε η φλόγα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας με το σύνθημα “Ελευθερία ή θάνατος”. “Η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, το σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό λαό σας“, τόνισε και υπογράμμισε ότι η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικά την ειρήνη, απορρίπτοντας τον όποιο ανιστόρητο αναθεωρητισμό.
«Τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης. Η χώρα μου απορρίπτει τον οποίο ανιστόρητο αναθεωρητισμό! Μαύρες κηλίδες στο χάρτη της ιστορίας ο αυταρχισμός», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τον καθεδρικό ναό της μεταμορφώσεων του Σωτήρος, ο οποίος είχε χτυπηθεί από ρωσσικά πυρά και ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης.
Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουκρανία είχε έναν μεγάλο συμβολισμό, καθώς έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι είναι παρούσα στις εξελίξεις και ότι συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε ότι αφορά στα δικά της συμφέροντα και την άμυνα της χώρας.
«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία και ο ελληνισμός θα είναι πάντα εδώ όπως το θέλει η κοινή μας ιστορία», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα, το ταξίδι του γίνεται μια στιγμή όπου η Ευρώπη μπαίνει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και ο πόλεμος στην Ουκρανία καθορίζει εν πολλοίς την πολιτική ατζέντα που αναπτύσσεται σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Από τις πληθωριστικές πιέσεις μέχρι το πού πάει η Ευρώπη πολιτικά, ο πόλεμος της Ουκρανίας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της ατζέντας.
Δεν είναι ίσως τυχαία η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας“.
«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει με ανάρτησή της στο “X” η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».
Το θέμα της επίθεσης στην Οδησσό σήμερα είναι πρώτο θέμα στα ρωσικά πρακτορεία, τα οποία μάλιστα μεταφέρουν μια ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η οποία όμως υπάρχει μόνο σε αυτά και δεν έχει μέχρι στιγμής ανέβει ούτε καν στην ιστοσελίδα του ίδιου του ρωσικού Υπουργείου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «σήμερα στις 11:40 ώρα Μόσχας, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση υψηλής ακρίβειας σε υπόστεγο στη βιομηχανική περιοχή του λιμανιού της Οδησσού, όπου γίνονται προετοιμασίες για τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».
Το CNN αναφέρει πως, «ο πύραυλος προσγειώθηκε 450 μέτρα από το κονβόι που μετέφερε τον Ουκρανό πρόεδρο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και μάλιστα λέει σύμφωνα με πηγή του ίδιου, το κονβόι ένιωσε το τράνταγμα από το χτύπημα και όσοι ήταν εκεί είδαν ένα σύννεφο καπνού σε σχήμα μανιταριού».