Την ελπίδα ότι οι εμπλεκόμενες χώρες δεν θα κάνουν βήματα προς την ένταση και δεν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια προς την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα προσπάθησε να στείλει μήνυμα πως το πυραυλικό σύστημα S-400 που θα παραδοθεί στην Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Ελλάδα έστειλε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόβ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς για το αν η Ρωσία θα παραδώσει τους S-400 στην Τουρκία, ο Ρώσος Πρέσβης τόνισε ότι «η Ρωσία δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία στον τομέα των εξοπλισμών», σημειώνοντας ότι «αυτά τα συστήματα έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα ρωσικά συστήματα S-300».
Για την ένταση που επικρατεί στην με την προσπάθεια της Τουρκικής πλευράς να πραγματοποιήσει γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ανησυχεί για την κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.
«Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες δεν θα κάνουν τα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση στην περιοχή και δεν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε ο κ. Μασλόβ.
Για τον ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια και την Συμφωνία των Πρεσπών ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε πως «η χώρα μας αναγνώρισε το γειτονικό σας κράτος υπό την καινούργια ονομασία αλλά δυστυχώς η επίλυση του παλιού ονοματολογικού θέματος άνοιξε τον δρόμο στη βεβιασμένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και βεβαίως αυτή η πορεία δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια και την σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια».
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια από ορισμένες χώρες, χωρίς να τις κατονομάσει, να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων που δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά στους λεγόμενους κανόνες που οι ίδιες οι χώρες αυτές επινοούν και μετά τους παρουσιάζουν ως δήθεν άποψη της διεθνούς κοινότητας.
Όσον αφορά την πολιτική της Ρωσίας στα Βαλκάνια ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε ότι «απορρίπτουμε τις θέσεις που βλέπουμε συχνά στα mass media ότι η Ρωσία δήθεν θέλει να επιβάλλει την επιρροή της στα Βαλκάνια. Εμείς επιθυμούμε την ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες σε διμερές επίπεδο. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις αυτές στον βαθμό που οι ίδιες αυτές οι χώρες το επιθυμούν».
Τέλος για τις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας ο κ. Μασλόβ δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός διάλογος των δυο χωρών είναι πολύ εντατικός ουσιαστικός και εποικοδομητικός. Στις 7 Δεκεμβρίου οι ηγέτες των χωρών, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν στη Μόσχα συζήτησαν ουσιαστικά διμερή και διεθνή θέματα και συμφώνησαν το κοινό πλαίσιο δράσεων σε όλους τους τομείς. Πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη διεξήχθη η 12η συνάντηση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, υπογράφηκαν δυο οικονομικές συμφωνίες. Τώρα παρατηρούμε την πολύ θετική τάση στο εξωτερικό εμπόριο που οποίο αυξήθηκε πέρσι σχεδόν κατά 20% και ανήλθε σχεδόν σε 4,5 δισ. δολάρια».
«Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Ρωσία στην Ελλάδα έως τις 850.000 αφίξεις. Σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των Ελλήνων ξενοδόχων φέτος θα ανέλθει το ρεύμα των τουριστών ως ένα εκατομμύριο», κατέληξε ο Ρώσος Πρέσβης.