Επίλυση του Κυπριακού «που θα είναι αποδεκτή στις δύο κοινότητες, δεν θα επιβληθεί απ' έξω, ούτε θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκ των προτέρων». Αυτές, τονίζει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζόφ, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ευδοκιμήσουν οι συνομιλίες. Σε αυτή τη φάση, πάντως, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπηρέτησε στην Κύπρο και έχει πολύχρονη ενασχόληση με το Κυπριακό, δεν εμφανίζεται αισιόδοξος.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Τσιζόφ επισημαίνει: «Όσο γι' αυτό που λέγεται ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Κύπρου, θυμάμαι μια προσωπικότητα που ήρθε στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, δηλώνοντας "This is the year of the Cyprus solution". Ήταν η Μαντλίν Ολμπράιτ. Και το έτος ήταν 1989».
Για το δημοσίευμα της εφημερίδας Politico, που ανέφερε ότι η Ρωσία δεν βλέπει με καλό μάτι την επανένωση της Κύπρου, ο κ. Τζιζόφ ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό διαπιστώνει μια ευρύτερη αντιρωσική εκστρατεία στον δυτικό τύπο, ωστόσο, πρόσθεσε, «το συγκεκριμένο δημοσίευμα περιείχε ψέματα που αφορούσαν όχι μόνο την πολιτική της χώρας μου αλλά κι εμένα προσωπικά». Διότι, συνέχισε, πριν από 30 χρόνια, τον Μάιο 1986, υπηρετούσα στην Πρεσβεία στην Κύπρο.
«Η χώρα μου, που τότε λεγόταν Σοβιετική Ένωση, έκανε μια πρόταση για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης στο Κυπριακό, που τα περιείχε όλα, και τη Διεθνή Διάσκεψη - σωστή, όμως», σημείωσε.
Ο κ. Τζιζόφ αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό λίγες μέρες, πριν από τα δημοψηφίσματα του Απριλίου του 2004 για το σχέδιο Ανάν. «Ένας συνάδελφός μου, πολιτικός διευθυντής από χώρα της ΕΕ, που δεν θα πω ποια, επισκέφθηκε τη Μόσχα και είχαμε διαβουλεύσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού. Και με ρωτούσε τι σκέφτομαι, με την πείρα μου στην Κύπρο, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Του απάντησα ξεκάθαρα ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ψήφιζαν ¨όχι¨. Κι εκείνος μου λέει: ¨Εμείς στην ΕΕ ξέρουμε καλύτερα, τα ξέρουμε όλα, θα είναι 52%-54% υπέρ στην ελληνοκυπριακή πλευρά¨. Του απάντησα καλή επιτυχία. Μία εβδομάδα αργότερα, πήρε τηλέφωνο από τη χώρα του και μου είπε: ¨Πόσο δίκιο είχες!¨», κατέληξε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Σχετικά Θέματα:
Ακιντζί: Να παραμείνει μια λογική δύναμη τουρκικού στρατού στην Κύπρο
Ειδική αναφορά στο Κυπριακό περιλαμβάνει η Διακήρυξη της Λισσαβόνας