Η Ελλάδα, μετά τη Γερμανία και την Αυστρία αναστέλλει, όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, κατά το γερμανικό μοντέλο, σύμφωνα με το Reuters.
Πιο συγκεκριμένα, το Reuters, μεταδίδει, οτι η Ελλάδα αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου περίπου 9.000 Σύρων, επικαλούμενο ανώτατο Έλληνα αξιωματούχο.
Επίσης, για ένα διάστημα δεν θα επιδίδονται και αποφάσεις ασύλου. Η χώρα ζητά να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές από την Ε.Ε. ως προς το αν εκλείπει ο λόγος διεθνούς προστασίας τους μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ ή αν συνεχίζει να ισχύει η προστασία.
Παράλληλα, αναμένεται να έχει επαφή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Μπρούνερ, ενόψει του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Οι αποφάσεις Γερμανίας και Αυστρίας για το προσφυγικό
Η Γερμανία και η Αυστρία, ως χώρες πρώτης γραμμής, αντιμετωπίζουν πιεστικά διλήμματα. Η αναστολή των διαδικασιών ασύλου για Σύρους
αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς συζητείται η πιθανότητα μαζικών
επιστροφών στη Συρία. Αυτή η απόφαση, αν και πρακτική, εγείρει ηθικά και
νομικά ζητήματα που διχάζουν τις πολιτικές ηγεσίες.
«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στην χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή την στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) στο περιοδικό Der Spiegel.
Με περισσότερους από 974.000 Σύρους να ζουν στη Γερμανία, η διαχείριση αυτής της κρίσης δεν αφορά μόνο εσωτερικές πολιτικές, αλλά έχει και σημαντικές διεθνείς επιπτώσεις. Οι συζητήσεις για τη διοργάνωση μιας διάσκεψης ανασυγκρότησης της Συρίας σε συνεργασία με την Τουρκία, την Ιορδανία και άλλες χώρες υποδηλώνουν την πολυπλοκότητα της κατάστασης.
Πέρα από τα πολιτικά παιχνίδια, οι Σύροι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν έντονο φόβο και αβεβαιότητα. Οι δηλώσεις του εμπειρογνώμονα Ταρέκ Αλάους αποκαλύπτουν το δίλημμα της επιστροφής σε μια χώρα που αν και πολιτικά μεταβαλλόμενη, παραμένει επικίνδυνη για πολλούς.
Πολιτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις
Πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ζητούν να εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα επιστροφής των Σύρων στη χώρα τους. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γενς Σπαν, πρότεινε η γερμανική κυβέρνηση να παρέχει οικονομικά κίνητρα, καταβάλλοντας 1.000 ευρώ σε κάθε Σύρο που επιστρέφει, ενώ εισηγήθηκε τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την ανασυγκρότηση της Συρίας την άνοιξη, με τη συμμετοχή της Αυστρίας, της Τουρκίας και της Ιορδανίας.
Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος της CDU/CSU για εσωτερική πολιτική, Αλεξάντερ Τρομ, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες στη Συρία έχουν μεταβληθεί και πρότεινε να εξεταστεί εκ νέου αν οι πρόσφυγες εξακολουθούν να χρειάζονται προστασία.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, επεσήμανε πως η επιστροφή των Σύρων θα πρέπει να τεθεί σε δεύτερη φάση, με το πρώτο βήμα να αφορά τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία.
Αντίθετες φωνές και ανησυχίες
Η προοπτική μαζικών απελάσεων προκαλεί ανησυχία σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπροσώπους των Σύρων στη Γερμανία. Ο Ταρέκ Αλάους, εμπειρογνώμονας της Pro Asyl, περιέγραψε την κατάσταση ως ένα μείγμα ελπίδας και φόβου. Πολλοί Σύροι ανησυχούν ότι η ενδεχόμενη επιστροφή τους θα επιβληθεί χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, Μίχαελ Ροτ (SPD), κάλεσε για ψύχραιμη προσέγγιση, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί χώρος σε λαϊκιστικές εκστρατείες που απαιτούν άμεση επιστροφή όλων των προσφύγων. Ο Ροτ σημείωσε ότι, εφόσον αποκατασταθεί η ειρήνη στη Συρία, η επιστροφή θα είναι εφικτή, αλλά αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα.
Η πρώην αρχηγός των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, προειδοποίησε ότι οι απότομες αποφάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανασφάλεια, ειδικά για παιδιά που φοιτούν ήδη σε γερμανικά σχολεία και έχουν ενταχθεί στη γερμανική κοινωνία.
Η επόμενη μέρα για τους Σύρους στη Γερμανία
Η συζήτηση για τον επαναπατρισμό των Σύρων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με τις πολιτικές και ανθρωπιστικές παραμέτρους να συγκρούονται. Ενώ ορισμένοι βλέπουν την επιστροφή ως ένα βήμα προς την ανασυγκρότηση της Συρίας, άλλοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις μιας βιαστικής απόφασης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των ίδιων των προσφύγων και της κοινωνίας.
Η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για την κατεύθυνση που θα πάρει η Γερμανία στο ζήτημα αυτό, καθώς οι πολιτικές αποφάσεις θα επηρεάσουν χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στη χώρα.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος στην Συρία.
«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στην Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην σχετική ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ήταν ανοιχτές σε α’ ή β΄βαθμό 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση. Αρμόδιο για τις διαδικασίες α’ βαθμού είναι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου (BFA), ενώ για τον β’ βαθμό το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.
Με πληροφορίες από newpost.gr