Πρώτη καταδίκη του Α. Γεωργίου για το "φουσκωμένο" έλλειμμα του 2009

 
Πρώτη καταδίκη του Α. Γεωργίου για το "φουσκωμένο" έλλειμμα του 2009

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 18/06/16 - 14:18

Του Γιάννη Μιχελάκη

Το κουβάρι με το φουσκωμένο έλλειμμα του 2009 που παρουσίασε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οδήγησε την χώρα μας στα μνημόνια, αρχίζει δικαστικά να ξετυλίγεται, δικαιώνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή

Ο τότε ισχυρός άνδρας της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, που τοποθετήθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για να φέρει σε πέρας την αποστολή, «μαγειρεύοντας» τα στοιχεία, καταδικάστηκε με ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή, λόγω πρότερου έντιμου βίου.

Ο πρώην Δ/της Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και νυν Δ/της Στατιστικής Στερεάς Ελλάδος και Νήσων Νικόλαος Στρόμπλος είχε μηνύσει τον Ανδρέα Γεωργίου για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.

Αφορμή ήταν το δελτίο τύπου της 25ης Ιουλίου 2015 που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ στα ελληνικά και στα αγγλικά, με το οποίο ο Ανδρέας Γεωργίου καταφερόταν σε βάρος του Ν.Στρόμπλου και του πρώην γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη αναφορικά με το έλλειμμα.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη του Γεωργίου που ουσιαστικά "ακουμπά" την υπόθεση του ελλείμματος, χωρίς ωστόσο να έχει να κάνει με τυχόν δικές του ευθύνες.

Η δίκη του για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος έχει οριστεί για τις 6 Δεκεμβρίου 2016. Η κατηγορία αφορά στο ότι δεν παραιτήθηκε ως όφειλε από το ΔΝΤ όταν ανέλαβε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα στον Άρειο Πάγο εκκρεμεί η υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος, στην οποία ενεπλάκη το όνομα του Α. Γεωργίου. Η αντεισαγγελέας Ξένη Δημητρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών ως προς το σκέλος που απάλλαξε τον Α. Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος, κατηγορία που αφορά στις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. Η Ξ. Δημητρίου άσκησε αναίρεση ζητώντας ο Α. Γεωργίου να δικαστεί για το συγκεκριμένο κακούργημα. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

Ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Μάρτυρές του ήταν δύο
Η είδηση πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι το φούσκωμα του ελλείμματος ήταν εκείνο ουσιαστικά που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για όλα τα δεινά της λιτότητας που αντιμετωπίζει εδώ και 6 χρόνια η χώρα μας από τα συνεχή μνημόνια που επιβάλλουν οι δανειστές.

Καμία αντίδραση από την ΝΔ!!!

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει αντιδράσει γι αυτή την απόφαση, που ουσιαστικά δικαιώνει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος κατηγορήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου πως φέρει την ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας.

Αν και η καταδικαστική απόφαση για τον Ανδρέα Γεωργίου δεν έχει γίνει γνωστή εδώ και δύο 48ωρα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και ούτε θέλησε να αναδείξει το ζήτημα. Ίσως κάτι τέτοιο χαλούσε τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την συνεργασία που ετοιμάζει με πολιτικούς που προέρχονται από το πρώην εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Κώστα Σημίτη.

Πως φούσκωσαν το έλλειμμα από το 12% στο 15,4%

Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά η οποία και έβγαλε στην δημοσιότητα την όλη υπόθεση έχει δηλώσει ότι στόχος ήταν το έλλειμμα του 2009 να εμφανιστεί στο 15,4% -μεγαλύτερο και από αυτό της Ιρλανδίας- για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα.

Το 2009 ταξινομήθηκαν στη «γενική κυβέρνηση» μία σειρά από ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και αυτές στις οποίες εφαρμόζεται τώρα η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς, όμως, να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες, προκειμένου να μπει μία επιχείρηση στη «γενική κυβέρνηση», όπως κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά.

Το έλλειμμα κατ' αυτόν τον τρόπο από το 12% πήγε στο 15,4%. Η κ. Γεωργαντά απέδωσε αυτή την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, αφού όπως είπε η κ. Γεωργαντά, «μάς είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους»...

Έκθεση «φωτιά» για την διόγκωση του ελλείμματος

Οι συνεχείς αλλαγές των δημοσιονομικών στοιχείων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και η αναμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις, που το μείωσαν κατά 23 δισ. ευρώ, εκτόξευσαν τελικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα 36,2 δισ. ευρώ ή στο 15,8% του ΑΕΠ, από 14,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,2% του ΑΕΠ, όπως είχε προβλεφθεί από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα που περιλαμβάνεται σε απόρρητη έκθεση - φωτιά, που έχει συνταχθεί από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και είχε αποκαλύψει η εφημερίδα "Real news".

Οι συντάκτες της Έκθεσης επισημαίνουν ότι από το τέλος του 2008, όταν κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, έως το τέλος του 2010, οπότε είχαν συγκεντρωθεί τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί της Ελλάδας για το 2009 υπέστησαν μεγάλες αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το πρόβλημα των ανοιγμάτων στα δημόσια οικονομικά ήταν ασφαλώς μεγάλο το 2009, μέσα σε μια διεθνή συγκυρία της οικονομικής κρίσης που σε σημαντικό βαθμό τα επέτειναν. Ωστόσο, θα ήταν διαχειρίσιμο στο πλαίσιο μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη βίαιη προσαρμογή σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπληξαν βάναυσα τον κοινωνικό ιστό όσο και την παραγωγική βάση της χώρας.

"Η τρόικα μαζί με το ΔΝΤ δεν ήταν απαραίτητο να έλθουν και να ελέγχουν για χρόνια την οικονομική ζωή της Ελλάδας".

Το ζήτημα της παραποίησης των στοιχείων του 2009 που οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια της τρόικας απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη από την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009, καθώς ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε σε συνεργασία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια άνευ προηγουμένου δραματοποίηση της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών.

Τον Δεκέμβριο του 2009, δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αν και δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το θέμα αποκάλυψε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου του τηλεφώνησε και του είπε πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ".

Ο Ντομινίκ Στρος Καν του ζήτησε να επικοινωνήσει πρώτα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ώστε να είναι σίγουρος ότι συμφωνούν να ασχοληθεί το ΔΝΤ με την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Ποιοι προσπαθούν να νεκραναστήσουν τον Κώστα Σημίτη;

 Γιατί σιωπά η ΝΔ και δεν απαντά στον Στέφανο Μάνο

Ο Μάνος, ο Παπακωνσταντίνου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης