Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης (BINTEO)

 
Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης (BINTEO)

Ενημερώθηκε: 16/11/16 - 00:14

Αλέξης Τσίπρας

«Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης προσέθεσε ότι θεωρεί «όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθόλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και στο Βερολίνο μεθαύριο αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή».

Αλέξης Τσίπρας

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα», είπε μεταξύ άλλων ο υπογραμμίζοντας πως «Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας μετά από επτά ολόκληρα χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα».

«Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα πρόσφερε στήριξη στους πρόσφυγες και πρόσθεσε: «Επιμένουμε πως ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ο σεβασμός διεθνούς δικαίου, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής».

Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη των δηλώσεών του, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και αναφερόμενος στα ιδεώδη της Δημοκρατίας.

Μάλιστα τόνισε πως ότι Θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη.

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης», επανέλαβε υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.

Ομπάμα

Επίσης ο Μπαράκ τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της»

Στην συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αμερικανική οικονομία και τη σύγκριση με τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία ο Μπάρακ Ομπάμα απάντησε:

«Έχετε δίκιο δεν υπάρχουν συγκρίσεις Ελλάδας- ΗΠΑ και εμείς περάσαμε από σημαντική συρρίκνωση, χάναμε 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως λάβαμε μέτρα σταθεροποιήσαμε, την οικονομία και πιστεύω ότι ένα από τα μαθήματα που εφαρμόσαμε είναι να συνδυάζεις τις μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική. Εάν βελτιώνεται η οικονομία, βελτιώνεται και το χρέος», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα και προσέθεσε: «Είχαμε ένα πλεονέκτημα, το δολάριο. Ακόμα και στην κρίση ο κόσμος αγόραζε τα κρατικά ομόλογα. Το βασικό μάθημα που μάθαμε από την δική μας κρίση, από την οποία βγήκαμε νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι πως όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει τονώνουμε την δραστηριότητα και δημιουργούμε θέσεις εργασίας».

"Η ελάφρυνση του χρέους είναι πολιτικό θέμα"

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε: «Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε (χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος , επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε λέγοντας «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα.

«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».

"Αν συναντηθούν τα μυαλά στη Κύπρο, θα στηρίξουμε τη συμφωνία"

O Δημοσιογράφος, Μιχάλης Ιγνατίου, ρώτησε των Αμερικανό Πρόεδρο πώς οι ΗΠΑ θα πείσουν τον Ερντογάν να βάλει τέλος στην Τουρκική κατοχή στην Κύπρο με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά ότι: Εάν τα μυαλά των δύο ηγετών κάπου συναντηθούν τότε και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Έχουμε επενδύσει πολύ χρόνο για αυτό και έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας, βλέπουμε ευκαιρίες τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες για να υπάρξει μία λύση που εξασφαλίζει ισοτιμία.

Από την πλευρά του για την ίδια ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το κυπριακό δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Δίνουμε όλες τις δυνάμεις ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να βρουν λύση. Εμάς μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός να ζήσει σε μία επανενωμένη Κύπρο και στεκόμαστε δίπλα στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Το μόνο σκέλος που μας αφορά και μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία είναι το θέμα των εγγυήσεων. Δίκαιή λύση σημαίνει λύση χωρίς τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Ομπάμα: "Δεν νιώθω ήσυχος για τις δηλώσεις Τραμπ"

Μια ακόμη ερώτηση που παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον ήταν αυτή ξένης δημοσιογράφου η οποία ρώτησε τον Μπαράκ Ομπάμα αν αισθάνεται υπεύθυνος για τη νίκη του Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως «εξεπλάγην και εγώ με το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμα και τώρα δεν νιώθω ήσυχος για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Προσπαθώ να καταθέσω τις καλύτερες ιδέες μου στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά θα συνεργαστώ με τον Ντόναλντ Τραμπ για μία Αμερική χωρίς αποκλεισμούς».

Στον Ντόναλτ Τραμπ αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τόσο καλά τον Ντόναλντ Τραμπ, για να υπογραμμίσει ότι «δεν έσπευσα σε αντίθεση με κάποιους ομολόγους μου στην Ευρώπη να ασκήσω κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ γιατί πιστεύω πως ακόμα κι αν κάποιος ήθελε να αλλάξει άρδην την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ορθώνουμε γέφυρες και όχι τείχη. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τις συνεργασίες. Πιστεύω πως το επόμενο διάστημα δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα γιατί έχουν σφυρηλατηθεί σε κοινές αξίες».

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Λύση στο Κυπριακό βλέπει ο Ομπάμα - Τσίπρας: να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής

Επίσκεψη Ομπάμα -Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι η Μέρκελ θα συμφωνήσει στην ελάφρυνση του χρέους

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Πώς σχολίασαν Ομπάμα και Τσίπρας την εκλογή Τραμπ