Στον φονικό σεισμό στην Τουρκία και την Συρία και τη βοήθεια της Ελλάδας προς τη χώρα τις δύσκολες αυτές ώρες, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο δίκτυο CNN και στην εκπομπή “Connect the World"
" Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας, κινητοποιώντας έτοιμη τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών, όπως και η Ευρώπη. Ήδη έχουμε ομάδες που δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στην περιοχή του Χατάι και θα ήθελα να πω ότι είδαμε εικόνες από μία ελληνική ομάδα που επιχειρεί σε αυτή την περιοχή. Βρισκόμαστε ήδη λοιπόν επί τόπου. Ξέρετε ότι η χώρα μας έχει αρκετή εμπειρία στην αντιμετώπιση σεισμών και γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο χρόνος μετράει πάρα πολύ. Θα πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια σε τρομακτικές συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Μιλάμε για δύο διαφορετικούς σεισμούς, πολύ σοβαρούς. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν αντιμετωπιστούν αυτή την εκρηκτική κατάσταση και πολύ δύσκολα θα εξηγήσουμε σε κάποιους που δεν έχουν εμπειρία από τέτοια πράγματα πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Ωστόσο, βεβαίως καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική κινητοποίηση από πλευράς Τουρκίας. Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Και πιστεύω ότι αργότερα θα τεθούν και ερωτήματα που αφορούν την προφύλαξη από το κρύο και τη διατροφή των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται εκεί» δήλωσε
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο σεισμός δεν έχει επηρεάσει μόνο την Τουρκία αλλά και τη Συρία. «Τα πράγματα περιπλέκονται γιατί δεν υπάρχει επίσημος επίσημη αρχή με την οποία να συνδιαλλαγούν. Και φυσικά γνωρίζετε ότι τα πράγματα ήταν ήδη πολύ δύσκολα ακόμα και πριν από τον σεισμό. Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ μεγάλη πρόκληση και πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε βραχυπρόθεσμα μέχρι που να αντιμετωπίσουμε τις μακροπρόθεσμες συνθήκες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Προσπαθούμε να εργαστούμε μέσω διεθνών οργανισμών. Η πρόταση μου θα είναι και στο επίπεδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι κάθε βοήθεια προς τη Σύρια πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχει να κάνει με τη γεωπολιτική, ούτε με την αναγνώριση κανενός καθεστώτος, αλλά να σώσουμε ανθρώπους σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια στη Σύρια να γίνουν μέσω ΟΗΕ ή Ε.Ε. Δεν είμαστε έτοιμοι να έχουμε αυτές τις συνεννοήσεις σε διμερές επίπεδο με τη Σύρια. Είναι λεπτή η κατάσταση. Δεν μπορώ να σχολιάσω λεπτομερώς. Χρειαζόμαστε μια διεθνή απόφαση και να συμφωνήσουμε πώς θα βοηθήσουμε τη Σύρια, λαμβάνοντας υπόψιν τις τεράστιες περιπλοκές, το καθεστώς της ηγεσίας και τις επιβληθείσες κυρώσεις» επισήμανε.
«Σε αυτές τις ώρες, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες ώρες. Είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999, εμείς βοηθήσαμε, μετά είχαμε εμείς έναν μεγάλο σεισμό και η Τουρκία προσέφερε βοήθεια. Στο τέλος της ημέρας, είναι ώρα να βάλουμε προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε μια επείγουσα κατάσταση. Είμαστε σε ένα γεωλογικά ενεργό μέρος της γης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τούρκους. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρή εικόνα από αυτή ενός Έλληνα και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα 7χρονο κοριτσάκι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.