Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε, σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις εργασίες της 2ης Συνόδου για τη Δημοκρατία, την οποία συνδιοργανώνουν οι ΗΠΑ, η Κόστα Ρίκα, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσκλήθηκε σε σύνοδο από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, συμμετείχε στη θεματική συνεδρία με τίτλο «Η δημοκρατία αποφέρει οικονομική ανάπτυξη και κοινή ευημερία».
Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων τόνισε ότι σήμερα, η απειλή ενάντια στον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας είναι ίσως εντονότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
«Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να αμφιταλαντευτούμε στην προώθηση των πολιτικών, ατομικών και οικονομικών δικαιωμάτων, ενισχύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, υπερασπιζόμενοι τη λογοδοσία, μαχόμενοι κατά της διαφθοράς και αγωνιζόμενοι για τη συμπεριληπτικότητα» είπε.
Προσέθεσε ότι η βαθιά οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας απείλησε τον ίδιο τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας και αποδυνάμωσε τους θεσμούς της, αλλά επισήμανε ότι σήμερα αυτό δεν ισχύει.
«Το 2019 οι Έλληνες απέρριψαν τα δόγματα και τάχθηκαν υπέρ της δημοκρατικής ανθεκτικότητας και των μεταρρυθμίσεων, που βασίζονται σε ισχυρά νομικά πλαίσια, σε ανεξάρτητους και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν η κυβέρνησή μου έδωσε προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση του κράτους, πολέμησε τη διαφθορά και ψήφισε εκατοντάδες νόμους που εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας» είπε και προσέθεσε:
«Η επιτυχία μας δεν έγκειται σε μία διαχειριστική διαδικασία που κινείται από την κορυφή προς τη βάση, αλλά στην ιδιοκτησία αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων από καλά ενημερωμένους, κοινωνικά ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν δυναμικά σε μια ανοιχτή, ανεκτική, ελεύθερη, πλουραλιστική και δημοκρατική κοινωνία».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μία από τρεις μόνο χώρες στην Ευρώπη που έχουν ενσωματώσει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στον ετήσιο σχεδιασμό τους και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην ψηφιακή μετάβαση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενισχύοντας τη σημαντική άμεση συμμετοχή για όλη την κοινωνία των πολιτών, αλλά και δίνοντας φωνή τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε κι έλαβε μέρος και στην 1η Σύνοδο, το 2021.\
«Τηρήσαμε της δεσμεύσεις μας»
Ο κ.Μητσοτάκης σε μήνυμα του κατά τη διάρκεια της συνόδου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ανέφερε επίσης ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεών της κυβέρνησης έχει αποτελέσει το πλαίσιο για τις πολιτικές της, σημειώνοντας ότι «τηρήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη λογοδοσία, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη συμπεριληπτικότητα, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας μας».
Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εργάζεται ακατάπαυστα «για την καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το έργο μας αποτυπώνεται στους δείκτες για τη διαφθορά και την διακυβέρνηση της Διεθνούς Διαφάνειας, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του “Economist”, όπου η κατάταξή μας βελτιώνεται συνεχώς».
Τέλος, δεσμεύθηκε ότι μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους, τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, “προκειμένου να διαφυλάξουμε το σύστημά μας που βασίζεται σε κανόνες, και μαζί με αυτό το μέλλον της δημοκρατίας».