«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει το κέντρο των τουριστικών σπουδών στην Μεσόγειο και την Ευρώπη» τόνισε εμφατικά ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας κατά την διάρκεια της εισήγησης του το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.
Στη συνεδρία με θέμα «Εκπαίδευση & Κατάρτιση για την 4η Βιομηχανική επανάσταση» ο κ. Κόνσολας επεσήμανε την μεγάλη σημασία που δίνει η νέα Κυβέρνηση στα θέματα της εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι αν δεν ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος η χώρα θα χάσει τη δυνατότητα να προσελκύσει σπουδές από το εξωτερικό σε ξενόγλωσσα τμήματα για την γαστρονομία και τον τουρισμό, τον ψηφιακό τουρισμό, τον καταδυτικό τουρισμός κ.α
«Η μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση και οι αλλαγές που θα επιφέρει στην παραγωγή και την απασχόληση επιβάλλουν αυτή την ανατροπή, αυτή την πρόκληση» υπογράμμισε και εξήγησε ότι η εκπαίδευση είναι προτεραιότητα για το υπουργείο Τουρισμού.
Ανέφερε επίσης ότι ήδη το υπουργείο έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς και προχωρά σε μνημόνια συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια, που έχουν σχολές τουρισμού,τα Ινστιτούτα και τα Επιμελητήρια, προκειμένου σύντομα να κατατεθεί νομοσχέδιο για τις τουριστικές σπουδές στην Ελλάδα, κάτι που όπως τόνισε «δεν μπορεί να περιμένει άλλο η χώρα».
Στην ίδια συνεδρία, ο Άγγελος Παγκράτης, Σύμβουλος με βαθμό Γενικού Διευθυντού στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, υπεύθυνος για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διπλωματίας και πρώην Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στα χρόνια που διανύουμε «οι εξαιρετικά ικανοί άνθρωποι είναι πολύ πιο πολύτιμοι απ’ ότι στο παρελθόν» τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση.
«Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα κάνουν τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι η ενέργεια που χρειάζεται η κοινωνία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις θα αντληθεί από την συνέργεια και την συμμετοχή όλων. «Πιστεύω ακράδαντα στην κοινωνία των πολιτών» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας και απαιτείται συνέργεια και συνεργασία όλων.
Από την πλευρά του ο κ. Ορέστης Ομράν, μιλώντας για τοBrain Gain, εξήγησε ότι αποτελεί ένα ευρύ φαινόμενο πολλών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και οι λόγοι που οι νέοι έφυγαν στο εξωτερικό συνδέονται με προβλήματα βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία.
«Αν καταφέρουμε και δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοκρατικής αντιμετώπισης στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αν σταματήσουμε να βλέπουμε την πολιτική καθοδηγούμενη από την οικογενειοκρατία, αν σταματήσει η ευνοιοκρατία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αν ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, τότε και οι Έλληνες του εξωτερικού θα γυρίσουν στη χώρα μας και όλα θα είναι καλύτερα εν τέλει» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Κυριάκος Φιλίνης, Policy Analyst στονΤομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ μίλησε για τις επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό παρουσιάζοντας διαπιστώσεις και στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΣΕΒ σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι υπάρχει ένα πολύ υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, ανθρώπους δηλαδή που αποφοιτούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά οι θέσεις εργασίας δεν είναι αντίστοιχων προσώπων.
Παρουσιάζοντας ορισμένα στοιχεία από την έρευνα που έκανε ο ΣΕΒ σε 831 επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 30 άτομα σε έξι κλαδικά οικοσυστήματα, αναφέρθηκε σε ορισμένες προτάσεις που προκύπτουν, όπως είναι η στροφή του εκπαιδευτικού συστήματος στην ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων (όπως ψηφιακών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων στη βιομηχανική τεχνολογία και τα μαθηματικά), η αναβάθμιση του επαγγελματικού προσανατολισμού, η πρακτική άσκησης και μαθητεία, η επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου μάθηση καθώς και η δημιουργία κλαδικών συμβουλίων δεξιοτήτων, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Τσούμπελης, σε παρέμβασή του, τόνισε ότι η χώρα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και σαφώς μπορεί να γίνει κέντρο, τόσο ευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια, στον τομέα της εκπαίδευσης των ξενοδοχειακών και τουριστικών επαγγελμάτων, όπως επίσης μπορεί να γίνει κέντρο και στις κλαδικές σπουδές.
Την συζήτηση συντόνισε ο Γεώργιος Νικολάου, Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.