Εν μέσω διαφωνιών και αντεγκλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συντονιστών του κοινοβουλευτικού έργου της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να ψηφίσει a la carte στην ψηφοφορία της Κυριακής για το πολυνομοσχέδιο.
Μετά απο δυο ώρες συνεδρίασης, το συντονιστικό όργανο κοινοβουλευτικού έργου της ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα «φωτιά» που φέρνει η κυβέρνηση να πει:
Όχι επί της αρχής. Όχι στη φορολογία και στους έμμεσους φόρους.
Όχι στον κόφτη και ως μηχανισμό και ως περιεχόμενο, αυτός που ήταν απο 2014 ήταν διαφορετικής φιλοσοφίας και πολιτικής
Όχι στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων οπως έρχεται (για τα 99 χρόνια λειτουργίας, για την διοίκηση κλπ κλπ), ναι σε ιδιωτικοποιήσεις.
Ναι αν υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως π.χ. η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων.
Όχι στην άρση προστασίας πρώτης κατοικίας, εξετάζονται θετικά τα ζητήματα διαχείρισης των κόκκινων ιδιωτικών δανείων.
Λεπτομέρειες θα δώσει σε λίγα λεπτά ο συντονιστής οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κατα την τοποθέτησή του στην επιτροπή που ξεκίνησε πριν απο λίγο.
Οι αντιδράσεις
Αρχικά, χθες, οι Νικήτας Κακλαμάνης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μάκης Βορίδης και Δημήτρης Κυριαζίδης, είχαν εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις τους, για το αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να ψηφίσει την ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλοι.
Αρκετοί βουλευτές είχαν εκφράσει έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο η ΝΔ πρέπει να πει «ναι» στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στα «κόκκινα» δάνεια. Και οι αντιδράσεις τους εντάθηκαν μετά από τις διαρροές των προηγούμενων ημερών ότι τελικώς η ΝΔ θα τοποθετηθεί θετικά και στα δύο.
Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και για το γεγονός, όπως έλεγαν, ότι «παίρνουν τη γραμμή που θα ακολουθηθεί από τις δημόσιες τοποθετήσεις του αντιπροέδρου του κόμματος του Άδωνη Γεωργιάδη».
Η σημερινή συνεδρίαση των συντονιστών κοινοβουλευτικού έργου της ΝΔ δεν φαίνεται να κατευνάζει όσους ζητούν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι βουλευτές τηρούν στάση αναμονής.
Το επίκεντρο των αντιδράσεων ήταν εκτός από τη διάταξη για τα «κόκκινα» δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Ειδικά για το τελευταίο, πρόκειται για το περιβόητο πρόγραμμα «Εύρηκα» του συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης Ρόλαντ Μπέργκερ. Η ιδέα ήταν η δημιουργία ενός φορέα αντίστοιχου με την «Τρόιχαντ», την υπηρεσία που εκποίησε 8.500 κρατικές εταιρείες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο αυτό, η Ελλάδα θα τοποθετούσε στο φορέα όλα τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια, ο φορέας αυτός θα αγοραζόταν από ένα ευρωπαϊκό ίδρυμα με έδρα το Λουξεμβούργο και θα αναλάμβανε την ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων της χώρας έως το 2025. Στόχος τα έσοδα αυτά να πάνε στην αποπληρωμή των δανείων της ΕΚΤ και των EFSF για να μειωθεί το χρέος από το 145% του ΑΕΠ στο 88% του ΑΕΠ. Το σχέδιο «Εύρηκα» τελικά δεν πέρασε διότι επικράτησε προβληματισμός για ενδεχόμενες αντιδράσεις τραπεζών και αγορών σε μια τέτοια πρακτική ιδιωτικοποιήσεων.
«Το "ναι" της ΝΔ θα είναι σαν να συναινεί στο ξεπούλημα της χώρας», δήλωναν αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που έλεγαν ότι το «ναι» στο ταμείο αποκρατικοποίησεων θα σήμαινε «υποταγή» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέλευσμα των δανειστών.