Αυστηρό μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Σκαραμαγκά όπου παραβρέθηκε και απηύθηνε χαιρετισμό στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ».
Ο πρωθυπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο απευθυνόμενος στην Τουρκία χωρίς να την κατονομάσει, πως η ιστορία διδάσκει "ότι όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται" ενώ προειδοποίησε ότι "στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί".
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, και αυτό απαιτούν οι δυο λαοί, "και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν".
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι "τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο" και υπογράμμισε την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού που αποφάσισε η κυβέρνηση για το προσεχές διάστημα, ώστε να ενισχύσουν την "ιερή αποστολή του Π.Ν."
"Σε μία ιερή αποστολή, στην οποία σε λίγο θα ενταχθούν τρεις νέες φρεγάτες Belharra, τέσσερις αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, ενώ σύντομα αναμένονται και άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού" είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός από τη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών, στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά, τόνισε ότι η ασφάλεια της Ελλάδας και των Ελλήνων βρίσκεται σε καλά χέρια, ενώ προσέθεσε ότι κάθε ελληνικό όπλο αποτελεί δύναμη ειρηνικής αποτροπής, ασπίδα δυναμικής προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αλλά και της διεθνούς νομιμότητος.
"Όμως, ταυτόχρονα και γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των λαών της γειτονιάς μας. Κι αυτό πλέον το αναγνωρίζει και το συμμερίζεται τόσο η Ευρώπη, όσο και οι υπερατλαντικοί μας σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ" είπε.
Τόνισε επίσης ότι το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται πιο ισχυρό, όπως και η αεροπορία, με τα 24 νέα μαχητικά Rafale, τα ανανεωμένα F-16 Viper, το νέο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και ο Στρατός Ξηράς "που με μέθοδο και με σχέδιο εκσυγχρονίζει το σύνολο των μέσων του".
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε με έμφαση ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι καρδιά των ΕΔ είναι οι άνθρωποί τους, αυτοί που τιμούν τη στολή αλλά και το εθνόσημο.
"Γνωρίζετε καλά ότι παρά τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, διευθετήθηκε η εξέλιξη των εθελοντών μακράς διάρκειας αλλά και των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης. Επεκτάθηκε η μάχιμη πενταετία και θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πλοίων που βρίσκονται σε αποστολές" είπε αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για το προσωπικό των Ε.Δ. και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για μέτρα που λύνουν όλα τα προβλήματα των ενστόλων αλλά "είναι κινήσεις που φανερώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Και να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι, ότι οι κινήσεις αυτές θα συνεχιστούν".
Καταλήγοντας επισήμανε ότι αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, η ατσάλινη ενότητα, και η ώριμη αποφασιστικότητα.
"Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων" .
Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήρθε μια μέρα μετά την αυστηρή απάντηση της Αθήνας στο κρεσέντο απειλών που συνέχισε και χθες η Αγκυρα, αυτή τη φορά με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε σύντομη ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην πυραυλάκατο, όπου είχε την ευκαιρία να υπογράψει στο βιβλίο επισκεπτών, να χαιρετήσει το πλήρωμα και να ευχηθεί καλά ταξίδια.
Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ