Το γεγονός ότι χώρα και πολίτες τώρα διαπιστώνουν «το μεγάλο κόστος τριών χαμένων χρόνων για την οικονομία» σημείωσε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι επιλογές της κυβέρνησης οδήγησαν την χώρα σε 2 αχρείαστα Μνημόνια και υπογράμμισε πως υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση « που στηρίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων, στο νοικοκύρεμα του κράτους, με διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής και με λιγότερους φόρους».
Στους εκπροσώπους του τουρισμού ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τις πολιτικές που είχε ακολουθήσει η «γαλάζια παράταξη» για την νέα ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2012-2014. Παράλληλα δεσμεύτηκε πως η ΝΔ θα είναι σύμμαχος στις προσπάθειες να γίνει η Ελλάδα το πιο δυνατό τουριστικό μπράντ στην Ευρώπη τονίζοντας πως ο τουρισμός θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την διαφορετική πολιτική.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης εκείνη την περίοδο υπήρξε μια ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτική για τον τουρισμό και τότε υπήρξε αύξηση και στις αφίξεις και στα έσοδα ενώ αμέσως μετά η πορεία αυτή αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βρήκε στρωμένο έδαφος και δεν έκανε τίποτα» είπε κάνοντας λόγο για επιτελική αδυναμία αλλά και οργανωτική ανεπάρκεια.
Η υπερφορολόγηση με την αύξηση του ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση, μεταφορές και τους φόρους διαμονής έχουν εκτοξεύσει το κόστος για τον ελληνικό τουρισμό και έχουν μειώσει την ανταγωνιστικότητα του, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τονίζει πως η επιβολή των capital controls ανέκοψε την δυναμική που υπήρχε στην αγορά.
«Το 2016 οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 6,5% η μέση κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε, οι τουρίστες αυξήθηκαν αλλά τα έσοδα μειώθηκαν» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η λογική των φοροεπιβαρύνσεων θα ζημιώσει την τουριστική αγορά.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και παρουσιάσε τους 5 βασικούς άξονες της παρέμβασής του που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση επενδύσεων, την μείωση των φορολογικών συντελεστών, την έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη, τη δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων προστιθέμενης αξίας και την αποτελεσματικότερη επικοινωνιακή προβολή του τουριστικού προϊόντος.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα μπροστά, παντού, με νέες επενδύσεις, χαμηλότερους φόρους και κυρίως με καλή συνεργασία με τους ανθρώπους του τουρισμού. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Το άλμα θα το κάνουμε μαζί. Μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και για τον τουρισμό και για την οικονομία» κατέληξε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ομιλία του Κ.Μητσοτάκη στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΤΕ
«Η σημερινή Γενική Συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα.
Σήμερα το απόγευμα ψηφίζεται το τέταρτο Μνημόνιο. Είναι το δεύτερο Μνημόνιο μέσα σε δύο χρόνια. Γι' αυτό και είναι μια δύσκολη μέρα για τη χώρα. Διότι και το τέταρτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Όπως αχρείαστο ήταν και το τρίτο Μνημόνιο.
Σήμερα, διαπιστώνουμε το μεγάλο κόστος τριών χαμένων χρόνων για την κοινωνία και για την οικονομία. Αλλά διαπιστώνουμε, επίσης, σημαντικές επιπρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους τους Έλληνες και ειδικά τους ασθενέστερους.
Θέλω να σας πω ότι αυτή η εξέλιξη δεν ήταν - και δεν είναι - μια νομοτελειακή εξέλιξη. Είναι αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων επιλογών. Όσο συγκεκριμένες, όμως, και αν ήταν αυτές οι επιλογές, θέλω να ξεκαθαρίσω - και σε εσάς - ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση. Είναι ο δρόμος ο οποίος στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα. Είναι ο δρόμος ο οποίος φέρνει την προσέλκυση επενδύσεων σε απόλυτη προτεραιότητα. Είναι ο δρόμος ο οποίος θέτει το νοικοκύρεμα του Κράτους σε πρώτη προτεραιότητα. Ένας δρόμος ο οποίος πρεσβεύει ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με συμμάζεμα των κρατικών δαπανών, αλλά και με χαμηλότερους φόρους και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους πολίτες.
Και, βέβαια, ο τουρισμός θα είναι ο πρώτος μεγάλος ωφελημένος από αυτήν την διαφορετική πολιτική επιλογή. Διότι, η σημασία του ελληνικού τουρισμού είναι γνωστή σε όλους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή: Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η συνομιλία του πρωθυπουργού με δημοσιογράφους
Δείτε live τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή
Μετά τις χθεσινές εντάσεις ολοκληρώνεται σήμερα η μάχη του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή