«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά, αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει οριστικά. Προχωράμε σε λελογισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει όμως όλοι να λάβουμε υπόψη ότι οι κεντρικές οδηγίες των ειδικών, τα μέτρα ατομικής υγιεινής, η μάσκα όπου χρειάζεται, οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.
«Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών. Άλλαξαν τις συμπεριφορές τους, άλλαξαν τις ζωές τους» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εθνική επιτυχία εάν δεν είχαμε δουλέψει όλες και όλοι μαζί, και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα».
Μιλώντας για τον τουρισμό είπε ότι θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά από τις 15 Ιουνίου, από την 1 Ιουλίου θα έχουμε και απευθείας πτήσεις στα νησιά μας.
«Ήδη σε 1.300 δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε από αφίξεις στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα, δεν είχαμε ούτε ένα θετικό κρούσμα» σημείωσε.
Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στην αρχή της επιδημίας φαινόταν να τίθεται ένα δίλημμα μεταξύ της προστασίας της υγείας και της ανάπτυξης. Είναι ψεύτικο το δίλημμα, αντίστροφα δουλεύει η εξίσωση. Όσο πιο γρήγορα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη την επόμενη ημέρα».
Τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά
Ερωτηθείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πήρε την απόφαση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. «Αν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα» είπε.
Επισήμανε ότι τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. «Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει γυμνάσια και λύκεια και πήγε πολύ καλά το άνοιγμα αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε. «Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των 6 μηνών από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο κυρίως για τα παιδιά του δημοτικού, να μείνουν μακριά από το σχολείο».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται τα παιδιά που δεν είναι από εύπορα νοικοκυριά. Υπογράμμισε δε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.
Αν χρειαστεί κάποιο νέο lockdown, το σύστημα υγείας θα είναι πιο έτοιμο και η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο «έξυπνα» και στοχευμένα
O Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι αμφιταλαντεύθηκε για μία ημέρα για το lockdown. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν το Lockdown γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχει η ικανοποίηση ότι άξιζε τον κόπο, σώθηκαν ζωές από αυτήν την υπόθεση».
«Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό», εξήγησε ο πρωθυπουργός, γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο εκπαιδευμένοι, γιατί το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο, γιατί θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα και γιατί η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο «έξυπνα» και στοχευμένα, αν για παράδειγμα χρειαστεί να κάνουμε κάποιο νέο lockdown. Να μην είναι οριζόντια τα μέτρα αλλά στοχευμένα.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Δεν εκτιμώ ότι συνέβη κάτι που να είναι αξιοσημείωτο και να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης από την αντιπολίτευση σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός σε σχέση με το ζήτημα που προέκυψε στον Έβρο. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κοίτη του ποταμού αλλάζει, αλλά όχι και τα σύνορα, τα οποία είναι καθορισμένα από τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 και το Πρωτόκολλο του 1926.
«Δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν, διπλωματικοί» τόνισε σχετικά με τους διαύλους επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν.
«Διάβημα διαμαρτυρίας έγινε γατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή και για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση» απάντησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης για το ίδιο θέμα
"ΟΥΤΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ"
«Ούτε ανασχηματισμό ούτε εκλογές» κατέληξε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της Μ. Ζαχαρέα.
Δήλωσε ότι η συζήτηση για εκλογές είναι «τελείως ανεύθυνη» και πως ο ανασχηματισμός «δεν είναι του παρόντος» καθώς η κυβέρνηση έχει βρει τον ρυθμό της. «Η δουλειά μας συνεχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ξεκαθάρισε ότι η «η Ελλάδα διεκδικεί – όχι δανεικά _ αλλά απευθείας μεταβιβάσεις» και εκτίμησε ότι «ο περιορισμός των πλεονασμάτων και για του χρόνου πιστεύω ότι έχει πάει περίπατο». «Συζητάμε για πολλά δις στην Ευρώπη και αυτά θα προστεθούν στα 24 δις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην επιδίδεται σε πλειοδοσία παροχών.
ΜΕΙΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε «μείωση των εργοδοτικών εισφορών» τοποθετώντας τις «ανακοινώσεις μετά το καλοκαίρι». Επισήμανε όμως ότι παραμείνει στις προθέσεις της κυβέρνησης να ακολουθήσει κι άλλο πακέτο μείωσης φόρων όσο η χώρα θα επιστρέφει στην κανονικότητα.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για το παρασκήνιο των αποφάσεων του για την επιβολή περιορισμών, αποκαλύπτοντας ότι παρακολουθούσε από τον Ιανουάριο την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Κίνα και εκτίμησε ότι «αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί με δυο εβδομάδες καθυστέρηση θα είχαμε θρηνήσει χιλιάδες θύματα» και θα είχε συμβεί και στην Ελλάδα «αυτό που συνέβη στην Ιταλία» αλλά σε υπερθετικό βαθμό.
Στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε γενικευμένους περιορισμούς δηλώνοντας ότι «τα Λοκ Ντάουν δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα είναι στοχευμένα».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι θα σταματήσουν οι συνεχείς ενημερώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα καθώς έχουμε περάσει πια στην επόμενη φάση ωστόσο ο κ. Τσιόδρας «θα παραμείνει σύμβουλος» του σε θέματα υγείας.