K. Μητσοτάκης στη διάσκεψη του ΟΗΕ: Η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί – Χρειαζόμαστε νέους πόρους για να γλιτώσουμε ζωές και περιουσίες

 
sss

Ενημερώθηκε: 13/11/24 - 09:43

« Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45%. Και ενώ ο λιγνίτης στο παρελθόν αποτελούσε την κύρια πηγή ενέργειας, μας έχει μειωθεί τώρα κατά σχεδόν 60%» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τη ομιλίας του τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κλίμα αλλάζει και αυτό μας το θυμίζει σχεδόν εβδομαδιαία μια ακόμα καταστροφή στον πλανήτη μας «και αυτό βεβαίως δίνει στις συζητήσεις μας ένα νέο αίσθημα του επείγοντος».

«Στο μεταξύ μονώνουμε τα σπίτια μας και παρέχουμε τεχνολογία, αν θέλετε, μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία. Η Ελλάδα, ωστόσο, θα πρέπει να εδραιώσει αυτή την τεχνολογία. Αυτή είναι η πρόκληση την οποία βλέπω μπροστά μας. Πώς μπορούμε να παρέχουμε τεχνολογία και μέτρα που οι πολίτες μας αποδέχονται και οι βιομηχανίες μας μπορούν να πληρώσουν. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε όλα αυτά να γυρίσουν μπούμερανγκ» σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «Και αυτό νομίζω ότι συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη ουσιαστικά παρέχει καθαρή τεχνολογία, αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που επιβάλλει περιβαλλοντικούς φόρους. Ωστόσο, οι εκπομπές μας αντιστοιχούν μόνο στο 6% των παγκόσμιων εκπομπών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί διαφορετικά θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο, αν θέλετε. Καταρχήν η Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς όσον αφορά τις ανταλλαγές. Ναι, η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά αυτή αν θέλετε, η αντιμετώπιση δεν θα είναι χωρίς κόστος. Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε μια οικονομία η οποία μπορεί να επιβραδυνθεί κατά κάποιο τρόπο, αλλά ουσιαστικά θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και αυτό είναι καθήκον μας να το διευκολύνουμε».

Ακόμα είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει τους κανονισμούς της. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρώσουμε, αν θέλετε περισσότερο στην επίβλεψη και να γίνουμε αν θέλετε πιο συμπεριληπτικοί. Κάθε κράτος θα πρέπει να επιλέξει τη δική της φιλόδοξη πορεία. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στις εκπομπές και στη μείωσή τους και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει να αφήσουμε την καινοτομία να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει[…]».

Πρόσθεσε «θα πρέπει να επικεντρώσουμε στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Ιστορικά όλοι υποστηρίζουμε την εσωτερική αγορά όμως αυτό γίνεται με 26 διαφορετικές πολιτικές οδηγίες φορές. Δεν υπάρχει αν θέλετε, κοινή κοινό συμφέρον ή κοινή σκέψη και ο ευκολότερος τρόπος να υιοθετήσουμε και να στηρίξουμε την κοινή αγορά και να μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι να επενδύσουμε σε καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο εάν δεν επικεντρώσουμε στην καθαρή ενέργεια και σε νέους αγωγούς για τη μεταφορά της. Σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ευρώπη οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν τεράστιες, πρωτόγνωρες καταστροφές και χρειαζόμαστε νέους πόρους για να γλιτώσουμε ζωές και περιουσίες και να βοηθήσουμε βεβαίως τους πολίτες μας να ξαναχτίσουν τα σπιτικά τους και τη ζωή τους μετά από αυτές τις καταστροφές. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη τι συνέβη το ’24. Η Ευρώπη λοιπόν θα πρέπει και θα παραμείνει ηγέτης στην παγκόσμια κλιματική μετάβαση και μετασχηματισμό, Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία της και ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε πάρα πολλά πράγματα. Θα πρέπει να ενωθούμε λοιπόν, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία απρόσκοπτα και προς έναν κοινό σκοπό».

«Η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό»

Το πρώτο μήνυμα που θα ήθελα να δώσω στον κόσμο είναι ότι η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό και αυτό βεβαίως δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες επένδυσης στη χώρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μπακού.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο υπουργός μου θύμισε προηγουμένως ότι παρακολουθήσαμε την μαζί την COP στο 2007. Εκείνη την εποχή, όταν βρεθήκαμε στο Μπαλί, η Ελλάδα παρήγαγε την περισσότερη ενέργεια της από ορυκτά καύσιμα. Το καταφέραμε όμως να το περικόψουμε αυτό κατά 45% μετακινούμενοι προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 50% της ενέργειάς μας προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια αυτός ο μετασχηματισμός θα δημιουργήσει περαιτέρω ευκαιρίες για επενδύσεις. Φυσικά αυτό βοηθιέται και από τη γεωγραφία μας. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη γιατί διαθέτει μια γεωγραφία που της επιτρέπει να εκμεταλλευτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και βέβαια επικεντρωνόμαστε και στην εξαγωγή ενέργειας που πλέον αλλάζει την παραδοσιακή μας αν θέλετε στάση ή θέση ως καθαρό εισαγωγέα ενέργειας[…]».

«Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι ο πράσινος μετασχηματισμός. Ήδη ο Υπουργός το τόνισε γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η κλιματική κρίση είναι γεγονός. Αυτή τη στιγμή αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξισορροπήσουμε ανάμεσα στους στόχους της βραχυπρόθεσμης προσαρμογής και της μακροπρόθεσμης άμβλυνσης[…] »ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Κ. Μητσοτάκης σε Bloomberg: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι η Ευρώπη θα προσφέρει περισσότερη συνεργασία, αλλά και περισσότερους πόρους σε χώρες στην αιχμή του δόρατος της κλιματικής αλλαγής, τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στo Bloomberg.

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «παρακολουθώ αυτές τις συναντήσεις εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται να υπάρχει ένα αν θέλετε σχέδιο που επαναλαμβάνεται και όσον αφορά τις συζητήσεις, από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη φαίνεται να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές που αφορούν τον κλιματικό μετασχηματισμό και όλοι συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να επιταχυνθούν.

»Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μου. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό λόγω και των κλιματικών καταστροφών που είχαμε και των πρόσφατων πλημμυρών και κλιματικών καταστροφών στην Ισπανία. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη άμβλυνση αυτών των δυσκολιών και φυσικά στο να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βοηθήσουμε μόνο τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό, αλλά και πιο ώριμες οικονομίες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες[…]».

«Οι απώλειες ζωής είναι εκείνο που μετρά περισσότερο από όλα»

Επιπλέον ανέφερε «[…] η Ευρώπη αποφάσισε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και ειδικότερα την παραγωγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα, να τα αντικαταστήσει κατά 12% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπότε και εμείς θα προσαρμοστούμε. Φυσικά υπάρχει και η απώλεια ζωής. Για εμάς οι απώλειες ζωής είναι εκείνο που μετρά περισσότερο από όλα. Και γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να ληφθούν και μέτρα πιο ενεργητικά, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούμε τους πόρους μας όπως το νερό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο[…]».

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είχαν ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων ενώ πρόσθεσε ότι «Ελπίζω ότι έχω μια καλή σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ. Ελπίζω αυτή η σχέση να συνεχιστεί και φυσικά τονίσαμε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος την ανάγκη να εργαστούμε πάρα πολύ σκληρά ώστε να διατηρήσουμε το στρατηγικό πλεονέκτημα που αυτή τη στιγμή διαθέτουμε και βεβαίως πιστεύω ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσειΝομίζω ότι είναι καιρός να πάμε από τα λόγια στις πράξεις έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά η Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική[…]».

«Ο κύριος στόχος μου είναι να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη ταχύτατα»

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται γρήγορα και είμαι πολύ αισιόδοξος όσον αφορά την ελληνική οικονομία και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έχουμε ακόμα τρία χρόνια στη θητεία μας. Η κυβέρνησή μας είναι σταθερή. Θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε στην Ελλάδα επενδύσεις και στον τομέα του τουρισμού και σε άλλους τομείς, όπως παραδείγματος χάρη και σε καινοτόμους τομείς. Προσελκύουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε. Ο κύριος στόχος μου είναι να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη ταχύτατα, ταχύτατα να καλύψουμε το χάσμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ