Αναγκαία και αναπόφευκτη η διαγραφή Σαμαρά για τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, αφού ο πρώην πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του αμφισβητεί τον πατριωτισμό του πρωθυπουργό και απειλεί τη σταθερότητα της κυβέρνησης. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Πού κάνω λάθος;» ρωτά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και καταλογίζει «αλαζονεία» και «έλλειψη ψυχραιμίας» στον πρωθυπουργό.
Και το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στη ΝΔ, δεδομένου ότι τα ζητήματα που έθιξε ο Αντ. Σαμαράς (εθνικά, ακρίβεια, Wook ατζέντα) αποτελούν τον πυρήνα της Δεξιάς παράταξης. Επίσης δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της κυβέρνησης που προβληματίζονται ή και διαφωνούν με τις κινήσεις στα ελληνοτουρκικά και με πρακτικές της κυβέρνησης στα γενικότερα λαϊκά προβλήματα και ειδικότερα σε αυτό της ακρίβειας.
Υπό αυτό το πρίσμα, το ερώτημα που τίθεται είναι, προλαμβάνει εσωκομματικές εξελίξεις ο πρωθυπουργός με την επιλογή της διαγραφής ή αυτή η επιλογή ενδεχομένως τις πυροδοτήσει;
Η διαγραφή ενός πρωθυπουργού δεν είναι απλή υπόθεση, ακόμη και πρόκειται για τον Αντ. Σαμαρά, με το «αμαρτωλό» (για κάποιους) παρελθόν. Στη Νέα Δημοκρατία υπήρχε η κουλτούρα της ανοχής. «Οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το προνόμιο να διατυπώνουν τις απόψεις τους αλλά ο κ. Σαμαράς εξέφρασε πλήρη διαφωνία με την κυβερνητική πολιτική, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρέβλωσε δηλώσεις» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί το επόμενο διάστημα και θα εξαρτηθεί από την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την επιλογή προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου ενδεχόμενη επιλογή του Κ. Καραμανλή θα άμβλυνε τις όποιες αντιθέσεις εντός ΝΔ και θα καθησυχαζε το «δεξιό» ακροατήριο για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ενδεχόμενη «άοσμη» ή «κεντρώα» επιλογή σε συνδυασμό με την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αναταράξεις. Μη ξεχνάμε ότι ο Κ. Καραμανλής συμμερίζεται τις ανησυχίες για τα ελληνοτουρκικά και γενικότερα τα εθνικά θέματα έχοντας όμως μια πιο διακριτική παρουσία και πολύ μεγαλύτερη απήχηση εντός της ΚΟ από αυτή του Αντ. Σαμαρά.
Το πρώτο τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού. Θα είναι έκπληξη αν κάποιος βουλευτής καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, όμως ενδεικτικές θα είναι τοποθετήσεις βουλευτών της «λαϊκής δεξιάς». Πάντως ο κ. Σαμαράς όταν πρόσφατα ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Μοιάζει απίθανο ένας δυο βουλευτές που βρίσκονται κοντά του να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ενέργεια που αυτομάτως θα τους έθετε εκτός κόμματος.
Όσον αφορά από τις εδώ και πέρα επιλογές του Αντ. Σαμαρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που του καταλογίζουν ότι φαντάζεται μια νέα πολυκατοικία «δεξιότερα της δεξιάς» στην οποία είτε θα ηγηθεί είτε με κάποιο τρόπο θα ελέγχει.
Η άνοδος της δεξιάς στην Ευρώπη, η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, είναι μια πρόκληση για τη δεξιά της ...κεντρώας δεξιάς.
Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε μια φάση ρευστοποίησης και ευρύτερων διεργασιών ως αποτέλεσμα της όξυνσης των αντιθέσεων ως συνέπεια των κυβερνητικών επιλογών της τελευταίας δεκαετίας αλλά και των διεργασιών σε διεθνές επίπεδο και των «παζαριών» στα ελληνοτουρκικά. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και οι περιοδικές δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα τα βλέμματα και τα αυτιά όλων είναι στην Πάτρα, όπου στις 22 Νοεμβρίου θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής - θα είναι ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου "Γιαβόλ". Μια ομιλία που κάποιοι την περιμένουν με προσμονή και άλλη με ανησυχία.