Στο ΠΑΣΟΚ ήδη θυμούνται την περίοδο μετά την πρώτη εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του προέδρου του κόμματος όταν είχε αρχίσει μια δημοσκοπική άνοδος που οδήγησε το κόμμα σε ποσοτά της τάξης του 17% με 18% στις αρχές του 2022 για να αρχίσει μετά η πτώση σε ποσοστά ανάλογα με αυτά που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές του 2023.
Με τη συσπείρωση να έχει πιάσει ταβάνι και την προσέλκυση ψηφοφόρων να καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, τα μαντάτα για το ΠΑΣΟΚ από τις δημοσκοπήσεις μόνο καλά δεν είναι. Αν προστεθεί και ο τραγέλαφος, οι εσωκομματικές κόντρες και τα περί συνεργασιών με το άνοιγμα στα κόμματα αριστερά του –μέχρι και στον… Βαρουφάκη έφτασαν– το πρόβλημα δείχνει να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και τώρα. Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να έχει μια –μικρή– πτωτική τάση. Και αυτό συμβαίνει με συσπείρωση που φτάνει, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco, που έγινε για την τηλεόραση του ALPHA, το 91%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χάνει ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν, κυρίως, από τους αναποφάσιστους προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη είτε προερχόμενοι από τα αριστερά είτε ίσως και από το κέντρο.
Με απλά λόγια, και σύμφωνα με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, το ΠΑΣΟΚ χάνει αυτούς που κέρδισε προσωρινά και οι οποίοι επιστρέφουν σε μια δεξαμενή από την οποία δύσκολα θα μετακινηθούν και πάλι προς το κόμμα αυτό. Αν και θα ήταν άξιο διερεύνησης η αρχική τους προέλευση, εν τούτοις καταγράφεται μια έλλειψη εμπιστοσύνης σε έναν κομματικό σχηματισμό που δεν κυβερνά και δεν λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, το ΠΑΣΟΚ με τις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη σε συνεργασίες με τις… προοδευτικές δυνάμεις και οι δηλώσεις στελεχών όπου ο Παύλος Γερουλάνος σε συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ακόμη και Γιάνη Βαρουφάκη, χτύπησαν συναγερμό στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Χτύπησαν όμως καμπανάκι και σε ψηφοφόρους που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ τα δύσκολα χρόνια, όταν δηλαδή όλοι αυτοί που σήμερα έχουν σκορπίσει στα κόμματα της Αριστεράς τους έβριζαν και τους στοχοποιούσαν.
Το γεγονός επίσης ότι πέφτει το ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση –έστω και από σπόντα– και ανεβαίνει η κυβέρνηση που οδεύει προς το μισό της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, είναι τουλάχιστον αξιομνημόνευτο και επιβεβαιώνει την απουσία πρότασης εναλλακτικής και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα περί συνεργασίας μπορεί να επιχειρεί να τα μαζέψει και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως στελέχη και βουλευτές στέλνουν μηνύματα πως κάτι τέτοιο πρέπει να το βγάλει από τους σχεδιασμούς του. Η κατάσταση πάντως θυμίζει τα προ των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών δρώμενα στη Χαριλάου Τρικούπη…
Τα στοιχεία της δημοσκόπησης
Το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης του ALPHA και της ALCO παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού.
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το ποσοστό της στο 26,5%, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 14,5%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ΚΚΕ με 8,6%, ενώ την τέταρτη θέση μοιράζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση με 7,7%. Ακολουθούν η Φωνή Λογικής με 4,9%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,3%, η Νίκη με 3,4%, το Κίνημα Δημοκρατίας 3%, το ΜέΡΑ25 με 2,6% και η Νέα Αριστερά με 1,2%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 11,9%.
Η συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία ανέρχεται σε 64%.
Στο 91% ανέρχεται η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ. Στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση κινείται σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, στο 43%.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το 43% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι διαφωνεί, ενώ το 34% ότι συμφωνεί.
Σε άλλη ερώτηση, εάν «θεωρείτε ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας», το 27% δηλώνει «μάλλον ναι» και το 15% «σίγουρα ναι». Αντίθετα, «μάλλον όχι» απαντά το 15% και «σίγουρα όχι» το 19%.
Στην ερώτηση πόσο σημαντικός θεωρείται ότι είναι ο ρόλος του/της Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα μας, το 34% των ερωτηθέντων απαντά «καθόλου», το 28% «λίγο» και το 25% «αρκετά». Ένα ποσοστό 9% δηλώνει «πολύ».