Ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν στον Ποντιακό Ελληνισμό τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και με εκπροσώπους Ποντιακών Ενώσεων Συλλόγων.
«Σας καλωσορίζουμε στην έδρα του ΚΚΕ, με σεβασμό και εκτίμηση στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε η Ελένη Γερασιμίδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «οι ξεριζωμένοι Πόντιοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνουν οι διώξεις και ο κατατρεγμός».
Σημείωσε ότι το ΚΚΕ αποτέλεσε από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των Ποντίων στην Ελλάδα, την δεκαετία του 1920, «πραγματικά το μοναδικό στήριγμα στον αγώνα τους για την επιβίωση».
«Σήμερα που η ΕΕ για τα συμφέροντα των καπιταλιστών ανοίγει πολεμικά μέτωπα, όπου ο ιμπεριαλισμός ξαναμοιράζει τον κόσμο, δολοφονεί λαούς, παραχαράσσει την ιστορία, εμείς ένα δρόμο έχουμε μπροστά μας. Να ενισχύσουμε τη δύναμή μας, να υψώσουμε τη φωνή μας κόντρα σε όσους σπέρνουν θάνατο, κατατρεγμούς και προσφυγιά. Δυνατό ΚΚΕ και στην ευρωβουλή - κέντρο αποφάσεων ολέθρου για τους λαούς - για να σταματήσουν οι δολοφονικοί εξοπλισμοί, η επικίνδυνη ανάμειξη της χώρας μας στο μέτωπο της Ουκρανίας, η αποστολή πολεμικού υλικού και ανθρώπινου δυναμικού όπου προστάζουν ΕΕ - ΗΠΑ και ΝΑΤΟ» τόνισε η Ε. Γερασιμίδου και πρόσθεσε:
«Σήμερα, που μια άλλη γενοκτονία συντελείται στην Παλαιστίνη όπου οι ανελέητοι βομβαρδισμοί δολοφονούν άμαχο πληθυσμό και οι εικόνες μανάδων με σκοτωμένα παιδιά μας ξυπνάνε μνήμες από τη δική μας ιστορία, έχουμε υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι. Στον λαό που σφαγιάζεται καθημερινά, που δεν έχει πρόσβαση σε τροφή, νερό, νοσοκομεία, που εμποδίζεται ακόμα και η στοιχειώδης ανθρωπιστική βοήθεια, εμείς οι απόγονοι της κατατρεγμένης ποντιακής γενιάς δεν μένουμε αμέτοχοι θεατές. Το μόνο κόμμα που αντιστέκεται σ'αυτή τη σύγχρονη κτηνωδία είναι το ΚΚΕ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Αγώνας για ειρήνη στον κόσμο με δυνατό ΚΚΕ και στην ευρωβουλή».
Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας ευχαρίστησε θερμά το ΚΚΕ και τον Δ. Κουτσούμπα για την πρόσκληση αλλά και την ολοκληρωμένη παράθεση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο ποντιακός ελληνισμός.
Επισήμανε ότι «όσοι ήρθαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, μέχρι το 2002 έπαιρναν απευθείας την ελληνική ταυτότητα και την ιθαγένεια. Παιδιά ή γονείς που ήρθαν μετά το 2002 με βάση το νόμο δεν μπορούν να πάρουν και τους περνάν από επιτροπές».
Όπως υποστήριξε είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πάρουν καινούργιες ταυτότητες διότι συναντιόνται προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις της Ελλάδας με κράτη της πρώην ΕΣΣΔ όπως η Γεωργία και το Καζακστάν, ενώ δεν υπάρχουν σε κάθε περίπτωση αντίστοιχες πρεσβείες που μπορούν να εξυπηρετήσουν στον Ελλαδικό χώρο.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, σημείωσε πως είναι από τα βασικά ζητήματα που μπορεί να βοηθήσει το ΚΚΕ.
«Είχαμε στείλει σαν ΠΟΜ 6 σημεία στον κ. Μητσοτάκη για την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, δεν απαντήθηκε κανένα, δεν έγινε καμία τοποθέτηση για αυτό» είπε.
Στον επίκαιρο χαρακτήρα της τραγικής ιστορίας της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στάθηκε στην ομιλία της η Ρούλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών. «Δεν είναι μουσειακό έκθεμα η Γενοκτονία των Ποντίων, και δεν είναι να την κρύψουμε», είπε και πρόσθεσε πως «η αναγνώρισή της είναι επιτακτική ανάγκη καθώς το θέμα της προσφυγιάς είναι επίκαιρο όσο ποτέ».
Στην παρέμβασή της, η Ράνια Χρυσοχοΐδου, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης Αγίου Δημητρίου και Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα» ευχαρίστησε με τη σειρά της για την πρόσκληση του ΚΚΕ τονίζοντας τη μεγάλη σημασία αντίστοιχων πρωτοβουλιών.
Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη «ανάδειξης των πρωτοβουλιών του ΚΚΕ στη Βουλή για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πόντιοι».
Ο Κυριάκος Τηλγκερίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία -μας δώσατε την ευκαιρία- να ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία είπατε. Θίξατε πράγματι καίρια προβλήματα του ποντιακού χώρου».
Εκ μέρους της Ένωσης Ποντίων Μαγούλας, ο Ηλίας Τσεραχίδης, πρόεδρός της, αναφέρθηκε σε διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την εγκατάστασή τους οι προσφυγικοί πληθυσμοί, πολλά από τα οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμα στην καθημερινότητά τους με ένα από αυτά να είναι το Γενικό Πολεοδομικό.
Πρόσθεσε, επίσης, πως συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα για πολλούς Πόντιους που ήρθαν στην Ελλάδα από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ η αναγνώριση των σπουδών τους.
Ο Θανάσης Αθανασιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου και εκπρόσωπος της επιτροπής Θεάτρου της Πανποντιακής Ομοσπονδίας στην παρέμβασή του σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε 28 αναγνωρίσεις (σ.σ. της Γενοκτονίας), δεν υπάρχει μία που να φέρει τη σφραγίδα του Ελληνικού κράτους».
Ο Νότης Μαριάς, πρώην ευρωβουλευτής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε για το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, «ένα θέμα στο οποίο με το ΚΚΕ είχαμε την ευκαιρία να συμπορευθούμε σε επίπεδο Ευρωβουλής», όπως είπε, το οποίο είναι «ιδιαίτερα επίκαιρο, δυστυχώς γιατί έχουμε την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού».
Αναφέρθηκε στην ημερήσια διάταξη της τελευταίας συνεδρίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τον Απρίλιο του 2019, σημειώνοντας ότι «αν και από πλευράς του ΚΚΕ υπήρχε στήριξη, την πρόταση να τεθεί στην ημερήσια διάταξη η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού απέρριψε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές ενώ στην διαδικαστική ψηφοφορία, στήριξε την πρόταση αυτή και ο Κώστας Παπαδάκης και η Κωνσταντίνα Κούνεβα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ