Βέρτιγκο στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του γάμου των ομοφύλων. Μέσα σε λίγες ώρες χάθηκε και το «κάρο» και το «άλογο» και όλοι πλέον περιμένουν τον επόμενο «χρησμό» Κασσελάκη ο οποίος επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί όταν γίνει γνωστό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Μετά τη χτεσινή τοποθέτηση του Στ. Κασσελάκη και το θέμα της κομματικής πειθαρχίας σχετικά με το νομοσχέδιο ΛΟΑΤΚΙ+ γάμου που δρομολογεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε ένα κύμα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο διαδέχτηκε η σύγχυση και οι παλινωδίες.
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η χτεσινή τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη, ήρθε σήμερα το απόγευμα η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη να «διορθώσει» τον πρόεδρο για να επανέλθει ο κ. Κασσελάκης και να διορθώσει τη εκπρόσωπο του κόμματος (!) και αφού είχε μεσολαβήσει η Πολιτική Γραμματεία όπου το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας κυριάρχησε κατά την συνεδρίασή της.
Η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη επιχείρησε να «διορθώσει» όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα πειθαρχίας και πως δεν πρόκειται να διαγραφεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.
Η νέα τοποθέτηση Κασσελάκη
Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης επανήλθε στο ζήτημα, με ανάρτησή του στα social media, λέγοντας ότι, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο της κυβέρνησης προωθεί την ισότητα «ακόμα και ατελώς», ο ΣΥΡΙΖΑ θα το υπερψηφίσει και «εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις» - ουσιαστικά απείλησε με διαγραφές εάν κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «παρεκκλίνει».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής: «Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:1) Δεν έχουμε δει ούτε μία λέξη από αυτό που θέλει να φέρει η ΝΔ προς διαβούλευση. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και έχει κατατεθεί από όλους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 2) Δε νοείται Βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο. Όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα. Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».
Τι δήλωσε η Δώρα Αυγέρη
Το απόγευμα η Δώρα Αυγέρη έδωσε διευκρινίσεις για το ζήτημα περί κομματικής πειθαρχίας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως άδικα προκλήθηκε ο θόρυβος και ενδεχομένως μια παρανόηση των νοημάτων, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις αντιδράσεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ότι υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Live News» στο Mega. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα η Δώρα Αυγέρη τόνισε πως «κανείς δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια».
Όπως είπε η ίδια «άδικα προκλήθηκε θόρυβος, ενδεχομένως και μια παρανόηση. Ο πρόεδρος είπε για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την κομματική του πειθαρχία σε κάτι που είναι εκφρασμένο ξεκάθαρα και πρακτικά. Ήδη, από τον Ιούνιο του 2022 είχε καταθέσει πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο το αναδιατύπωσε πριν από λίγες ημέρες. Και τότε και τώρα έχει τις υπογραφές όλων των βουλευτών των κοινοβουλευτικών ομάδων και τότε του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα».
Αναταράξεις στην Πολιτική Γραμματεία, διαφωνία Πολάκη
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην Πολιτική Γραμματεία τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είπε πως δεν μπορεί να ανέβει κανείς πάνω από 300 μέτρα υψόμετρο και να ανοίξει συζήτηση για οποιοδήποτε άλλο θέμα, χωρίς να σου πουν για αυτό, εννοώντας το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας καταθέτοντας την άποψη του για την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για κομματική πειθαρχία φέρεται να είπε πως «όταν καταθέσαμε πρόταση νόμου που υπογράφει σύσσωμη η ΚΟ, μοιάζει παράδοξη ως επιλογή αφού η πρόταση νόμου υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών».