Απέκλεισε τα ενδεχόμενα Οικουμενικής και πρόωρων εκλογών ο Δ. Τζανακόπουλος

 
Απέκλεισε τα ενδεχόμενα Οικουμενικής και πρόωρων εκλογών ο Δ. Τζανακόπουλος

Ενημερώθηκε: 28/03/17 - 17:08

Δεν βρίσκεται ούτε στις προθέσεις ούτε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Απέρριψε έτσι σενάρια είτε για σχηματισμό οικουμενικών κυβερνήσεων, είτε εκλογών, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να βρίσκονται στο μυαλό θεσμικών παραγόντων που "πολιτικολογούν", και προς τους οποίος άσκησε κριτική για τη στάση πολιτικής παρέμβασης τους που δεν συνάδει με τον ανεξάρτητο θεσμικό ρόλο τους.

Υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουμε μια καλή συμφωνία και να ολοκληρώσουμε το 2019 ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα με την έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει και η τεχνική συμφωνία και μια συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που αποτελεί την προϋπόθεση για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επισήμανε ότι προφανώς προβληματίζει την κυβέρνηση η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο, «είναι προφανές στον οποιονδήποτε θέλει να κοιτά καλοπροαίρετα τις διαπραγματευτικές εξελίξεις ότι η βασική ευθύνη δεν βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης που προσπαθεί διαρκώς να εξορθολογήσει τη συζήτηση, να σταματήσει τις ακατανόητες κωλυσιεργίες που υπάρχουν από διάφορες πλευρές εκ μέρους των δανειστών και να φτάσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα σε μια λύση που θα είναι κοινωνικά βιώσιμη».

Οι επισημάνσεις αυτές αποτελούν ταυτόχρονα απάντηση και προς θεσμικούς παράγοντες που «πολιτικολογούν» και προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Ερωτηθείς ειδικότερα για το εάν ο κ. Στουρνάρας έχει ή όχι το δικαίωμα να εκφράζει τη θέση του, τόνισε ότι «οι θεσμικοί παράγοντες και ιδιαίτερα οι ανεξάρτητοι, βεβαίως και δικαιούνται και υποχρεούνται να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τον τρόπο που πορεύεται η ελληνική οικονομία». Ωστόσο προσέθεσε πως «θα πρέπει όμως να αποφεύγουν την πολιτικολογία. Να έχουν ένα καθαρό βλέμμα και να βλέπουν ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν βρίσκεται κυρίως στη μεριά της κυβέρνησης, αλλά αντιθέτως έχει να κάνει με παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ» και στην α' και στη β' αξιολόγηση. «Αυτό που θα περίμενε κανείς θα ήταν ένα καθαρότερο και ένα μη πολιτικό βλέμμα από τους ανεξάρτητους θεσμικούς παράγοντες», σχολίασε.

Είπε ακόμη ότι πολλές φορές η εικόνα που σκιαγραφούν είναι πολύ χειρότερη από την πραγματικότητα, και θα περίμενε κανείς όχι απλώς να προτρέπουν την κυβέρνηση να κλείσει άρον-άρον τη συμφωνία, αλλά να πουν τη γνώμη τους για το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο της. Υπογράμμισε ότι ήταν στοιχειώδης υπευθυνότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί ώστε οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ να μη βρίσκονται στο τραπέζι και πως σε μεγάλο βαθμό αυτό το έχει καταφέρει. «Το ζήτημα δεν είναι μια άρον-άρον ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά να έχουμε και εν ευθέτω χρόνω ολοκλήρωση της και την ίδια στιγμή μια συμφωνία κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη».

Ερωτηθείς σχετικά με θέση του κ. Σημίτη ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές, η οποία έχει προαναγγελθεί ότι θα διατυπώνεται σε αποψινή συνέντευξή του, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε: «Ο κ. Σημίτης είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να προτείνει λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα καθώς είναι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο σημείο που έφτασε το 2009 και χρειάστηκε τη στήριξη του επίσημου τομέα. Είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας».

Η κυβέρνηση ενιαία και συμπαγής στην προσπάθεια διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ

Ερωτηθείς με αφορμή δηλώσεις υπουργών και στελεχών σχετικά με τη ΔΕΗ, αλλά και εάν ανησυχεί την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία να μην περάσει από τη Βουλή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «η συμφωνία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση της από κανέναν». «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής και θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με όρους προστασίας της κοινωνίας, της δημόσιας περιουσίας και των εργαζομένων», τόνισε.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη ΔΕΗ, είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε ένα σχέδιο που θα μπορούσε με τον οποιονδήποτε τρόπο να συγκριθεί με το σχέδιο της "μικρής ΔΕΗ". Αυτό που υπερασπίζεται η κυβέρνηση σε αυτή τη είναι τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ». Πιο συγκεκριμένα είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει και ήταν έτοιμη να εφαρμόσει ένα σχέδιο που προέβλεπε το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση μεγάλου ποσοστού των παραγωγικών της μονάδων. Και δεύτερον προέβλεπε το σχέδιο για την πώληση του 66%. Και οι δυο αυτές αποφάσεις, επισήμανε, «ανατράπηκαν από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία είναι απολύτως ενιαία και συμπαγής στην προσπάθεια της να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ».

Υπογράμμισε πως όταν έρθει η τελική συμφωνία θα κληθούμε όλοι μαζί να πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις οι οποίες θα συγκριθούν, πρώτον με τα όσα είχε συμφωνήσει η ΝΔ, δεύτερον με τα όσα απαιτούσαν οι δανειστές καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και, τρίτον, με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης.

Στο ερώτημα εάν σε περίπτωση διαφωνίας κάποιων βουλευτών αυτοί θα κληθούν να παραιτηθούν πριν ψηφίσουν στη Βουλή, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα και πως οι συλλογικές αποφάσεις δεσμεύουν αυτονοήτως τους πάντες που συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα, είτε αυτά είναι τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα, είτε είναι η ΚΟ είτε είναι Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
«Τους συνδικαλιστές η κυβέρνηση ποτέ δεν τους αντιμετωπίζει ως εχθρούς, αλλά προσπαθεί να βρίσκεται σε διαρκή διάλογο μαζί τους», σημείωσε ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θεωρεί εχθρούς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και πώς θα τους αντιμετωπίσει σε περίπτωση απεργιών.

Για τη διαπραγμάτευση

Ως προς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «οδεύουμε σε έναν δρόμο που φαίνεται σύντομα να καταλήγει, υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ένταση των συζητήσεων και ο στόχος είναι να έχουμε το δυνατόν συντομότερο την τεχνική συμφωνία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση που θα αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει πει ότι η β' αξιολόγηση δεν αφορά απλώς την τεχνική συμφωνία, αλλά επιδιώκει να μη μεταθέσει το συνολικό πρόβλημα που αφορά στο χρέος και γι' αυτό επιδιώκει μια ολιστική συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία.

Σημείωσε ότι ορόσημο για αυτή τη λύση -χωρίς να μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα είναι και τελικός σταθμός- είναι η ανοιξιάτικη συνάντηση του ΔΣ του ΔΝΤ που θα ληφθεί η απόφαση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ θα πρέπει να επιταχύνει, να υποχωρήσει σε μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις και να λάβει επιτέλους μια απόφαση από την οποία εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και η σταθεροποίηση της οικονομίας», είπε.

Κατά την πάγια τακτική, ο κ. Τζανακόπουλος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τις τεχνικές διαβουλεύσεις κυβέρνησης-θεσμών, ωστόσο είπε ότι εξελίσσεται ένας διαρκής διαπραγματευτικός διάλογος, όπου καθημερινά ανταλλάσσονται δεκάδες email και απόψεις τηλεφωνικά και σε τηλεδιασκέψεις, προτάσεις και από τις δύο πλευρές επί του συνόλου των ανοικτών θεμάτων, για τα εργασιακά, τα μέτρα-αντίμετρα, τα εργασιακά.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση επεξεργάζεται τυχόν σενάρια δημοψηφισμάτων ή προσφυγής σε εκλογές, απάντησε μονολεκτικά και κατηγορηματικά: Όχι.

Ο κ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε, επίσης, αν η κυβέρνηση θα ψηφίσει μέτρα πριν από την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, για να απαντήσει πως «Όχι». Ανέφερε ότι μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας και της ολοκλήρωσης της συζήτησης για το χρέος υπάρχει η πιθανότητα να ψηφιστούν κάποια από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι τα μέτρα που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Εμείς δεν κρυβόμαστε», τόνισε, ερωτηθείς σχετικά, και υπογράμμισε: «Ό, τι συμφωνήσουμε θα το φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή. Δεν φοβόμαστε ούτε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως φοβόταν η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε τον ελληνικό λαό και το έχουμε αποδείξει». Γιατί, όπως προσέθεσε, όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, δεν έχουν έρθει στη Βουλή με ένα άρθρο ώστε να αποφευχθούν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία, «όπως ήταν πρακτική των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα».

Ως προς τη ΝΔ ήταν σαφής: «Εμείς αυτό που περιμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η στοιχειώδης γενναιότητα να πουν είτε ψηφίζουν είτε θα καταργήσουν τα μέτρα. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από το αμείλικτο ερώτημα λέγοντας ότι δεν ψηφίζουν μεν αλλά θα εφαρμόσουν δε. Αν διαφωνούν με τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τη στοιχειώδη παρρησία να πουν ότι αν και εφόσον εκλεγούν κυβέρνηση θα τα καταργήσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τροχαίο με 4 νεκρούς και έναν τραυματία στον Εύοσμο

Die Welt: «70% πάνω ο ελληνικός τουρισμός το Καλοκαίρι»

Η ιστορική δήλωση του Νομπελίστα ποιητή Γ. Σεφέρη κατά της δικτατορίας